Máte na hypotéku? Pomůže i hypoteční kalkulačka

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Chystáte se pořídit hypotéku na dům? Nevíte, jestli je pro vás lepší hypotéka nebo klasická půjčka? Nemáte přehled v podmínkách? Tápete nad tím, kdo vám poskytne hypotéku nejvýhodněji? Přinášíme přehled těch nejzákladnějších informací.

Hypoteční úvěr, zkráceně hypotéka, je druh půjčky (úvěru) zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Standardně je také hypotéka úvěr vysoce účelový, protože půjčené peníze lze použít jen za účelem bydlení (nákupu nemovitosti, rekonstrukci bytu apod.) Existuje ale i hypotéka neúčelová, tzv. „americká hypotéka“.

Zástava nemovitosti má své výhody

Nemovitostí ručíte za svou schopnost splácet půjčenou částku (+úrok). Pokud nebudete schopní svůj dluh bance splatit, nemovitost se stane majetkem banky a vy o ni přijdete.

Takové zajištění je pro banku výhodné, což se projeví i v možnostech pro vás. Oproti běžné půjčce si lze půjčit mnohem větší částku (v řádech milionů) a také úroková sazba není tak vysoká. Většinou se hypotéka splácí 20-30 let, může to být ale i ještě déle.

Kam pro hypotéku?

Do banky. Nejméně starostí a papírování budete mít, když si vezmete hypotéku u banky, u které máte svůj hlavní účet. Banka totiž už zná vaši finanční situaci a vy nebudete muset shánět razítka a potvrzení. Nemusí to být ale varianta nejvýhodnější. Nezapomeňte se podívat, jaké hypotéky nabízejí i ostatní banky. Papírování navíc je malá cena za ušetřené peníze.

Hypoteční kalkulačka

Množství peněz, které si můžete na hypotéku půjčit, pochopitelně není neomezené. Podmínky upravuje z části stát a z části si je řídí banky. Možná výše hypotéky se odvíjí hlavně od vašich příjmů a odhadní ceny zastavené nemovitosti.

Prokázáním příjmů dokládáte bance, zda a kolik budete měsíčně schopní splácet. Pokud máte příjem moc nízký, nebo se poslední dobou výrazně proměňoval a není stabilní, banka vám pravděpodobně nepůjčí. Řešením může být nepůjčovat si sami, ale například jako (manželský) pár. Je to zcela běžné.

Odhadní cena nemovitosti je východiskem pro konkrétní částku, kterou vám banka půjčí. Podle nového vyhlášení České národní banky nesmí výše hypotečního úvěru přesáhnout 90 % ceny nemovitosti. 90 % je ovšem horní hranice, na kterou dosáhnou jen velmi solventní zákazníci. Běžných je asi 70 %.

Abyste měli přehled, nabízí většina bank hypoteční kalkulačku. Hledejte na webových stránkách bank. Snadno vypočítáte výši splátek, a zjistíte, jestli si můžete takový úvěr dovolit.

Refinancování hypotéky

Kalkulačka a peníze

Když už máte hypotéku, ale nevyhovuje vám, můžete ji refinancovat. Můžete upravit například délku splácení nebo výši splátek tak, aby vám lépe vyhovovaly. V dnešní době je refinancování stále oblíbenější způsob, jak ušetřit. Banky mají zájem, abyste si hypotéku převedli k nim, a často vám proto samy ušetří zařizování.

Hypotéka na byt

Může se stát, že potřebujete hypotéku na nemovitost, která ještě není zapsaná v katastru a nemůžete jí tedy ručit. To je třeba u hypotéky na byt, který je zatím ve družstevním vlastnictví, nebo ještě ve výstavbě. V takovém případě předhypotečním úvěrem překlenete problémové období a dále budete pokračovat klasickou hypotékou.

Klíče

Americká hypotéka – peníze na cokoliv

U americké hypotéky si půjčíte většinou do 60 % ceny nemovitosti, kterou ručíte, půjčené peníze ale lze použít na cokoliv. Tzn. nemusíte je použít jen na bydlení, ale lze za ně koupit třeba auto. Výhodou je menší úroková sazba a vyšší částka, kterou si lze půjčit, než u klasické půjčky. Na bydlení se ale vyplatí tradiční hypotéka.

Nejlepší hypotéka?

Velmi zajímavou nabídkuFio banka. Hypotéku u Fio banky seženete s úrokovou sazbou už od 1,98 %. Zajímejte se ale i o dobu fixace, období, po které se vám nebude měnit úroková sazba. Dlouhá doba fixace většinou znamená vyšší úrok. Výhodné hypotéky nabízí i další banky, například Komerční banka nebo Česká spořitelna.

Než si vezmete hypotéku, vše si důkladně zvažte. Neváhejte se zeptat přátel či známých, kteří již mají s hypotékou zkušenosti. Obrátit se můžete i na finančního poradce. Velmi praktické je také zajít přímo na pobočku vytipované banky a zeptat se na jejich nabídku osobně. A zlaté pravidlo na závěr: Pokud něčemu nerozumíte nebo se vám to nepozdává, neváhejte se zeptat a případně nabídku odmítnout a vše si ještě jednou v klidu promyslet.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se