Data na dovolené? Nechyťte se do roamingové pasti!

Tipy k nákupuDovolená a cestování 23. 5. 2023

Jedete na dovolenou a řešíte roaming? Máme pro vás dobrou zprávu! Už je tomu rok, co si operátoři nesmí účtovat roamingové poplatky k domácím sazbám za využítí mobilních služeb v EU. Ve státech Evropské unie tak posíláme SMS, voláme a surfujeme na internetu za ceny jako doma. Pozor ale na roamingové pasti!

V červnu 2017 začala platit regulace Evropské komise, která zásadně změnila používání roamingu v zahraničí. Pro nás to tedy znamená, že pokud cestujeme do kterékoli země EU, nemusíme platit žádné další poplatky za roaming. Čerpáme tedy hlasové i textové služby za stejných podmínek jako doma. Tato pravidla se vztahují i na volání či posílání SMS osobě, kerá má jiného operátora. A to je skvělá zpráva! Na konec roamingu v EU si lidé rychle zvykli - datová spotřeba se v průměru zvýšila pětkrát. Dejte si však pozor, nepozornost vás může stát až desetitisíce!

Roaming zóna EU

Ve vyznačených oblastech platíte za roaming jako doma. (zdroj: Vodafone)

Jak se nechytit do roamingové pasti?

Asi každý odhadne, že roaming v Číně nebo v Indii bude drahý. Ale věděli jste, že například ve Švýcarsku, jen 320 km od hranic České republiky, si za 1 MB dat můžete připlatit až 240 Kč? To samé platí například i pro oblíbenou Černou horu.

A jak je to v Monaku? Zde také pocítíte citelný rozdíl. O2 a T - mobile řadí Monako z hlediska účtování do zemí zbytku Evropy. Za 1 MB přenesených dat zaplatíte s O2 240 Kč a s T - mobilem 75 Kč. Kromě drahých dat si připlatíte i za volání. S O2 vás volání z Monaka vyjde na 42,35 Kč za minutu odchozího hovoru a 24,20 Kč za minutu hovoru příchozího.

Kde se dozvím o roamingu?

Poslat SMS zdarma

Vodafone - zákaznická podpora

  • Pokud ještě nejste zákazník Vodafonu, volejte: 800 77 77 77;
  • Stávající zákazníci: 800 77 00 77;
  • Ze zahraničí: +420 776 977 100.

O2 - zákaznická podpora

  • O2 linka: 800 02 02 02;
  • Ze zahraničí: +420 720 720 720.

T-mobile - zákaznická podpora

  • Tarifní zákazníci: 800 73 73 73;
  • Firemní zákazníci: 800 73 73 33.

Nejste spokojeni se svým mobilním tarifem? Portál Tarifomat je tu pro vás! Funguje jako jednoduchá kalkulačka. Zdarma vám srovná nabídky všech poskytovatelů, a vy si vyberete tu, která vám nejvíc vyhovuje.

Jaké další pasti na vás číhají?

  • Pokud si uživatel na dovolené vystačí s objemem dat, které mu jeho tarif nabízí, nemusí celkem nic řešit. Pozor si však musí dát při dokupu dat, pokud mu dojdou. V tomto případě už uživatel musí počítat s možností příplatků. Pokud máte tarif s dostatkem dat, hodit se vám může posílaní SMS zdarma.
  • Vysoké ceny na nás útočí všeobecně. Nejrizikovější jsou stále mobilní data, i když volání ze zemí mimo EU za 80 Kč za minutu odchozího hovoru není málo. Toto si ovšem lidé většinou uvědomují.
  • Jelikož volání a data v EU už nemusíme řešit, lidé, kteří cestují například do Dubaje nebo New Yorku, často zapomínají zakázat data v mobilu. Po přistání na letišti se smartphone ihned připojí a začnou se stahovat data - například aktualizace o počasí, Whatsapp, Facebook, nebo Messenger. Díky oblasti, která není v roamingové zóně prakticky hned platíte až 300 Kč za 1 MB přenesených dat.

Co se vám bude hodit na dovolené?

Přečtěte si další tipy, které se vám budou hodit při přípravě na dovolenou. Vyhnete se tak rizikům, která vás na dovolené můžou čekat.

  • Cestovní pojištění je důležitá věc, bez které by žádný cestovatel neměl vyrážet do světa. Podívejte se na tipy a triky, jak sehnat nejlepší cestovní pojištění.
  • Levné letenky jsou jeden z hlavních důvodu pro cestu do cizí země. Podívejte se, jak je získat.
  • Jak ušetřit místo v kufru je téma, které se týká každého cestovatele. Inspirujte se s Tipli!
Další články

Související obchody

Booking, Tarifomat, Kiwi.com, FlixBus,

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se