Bitcoin vládne světu. Platit s ním můžete i v Alze

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Celý svět ovládlo šílenství s názvem bitcoin. Až by se mohlo zdát, že kdo nevlastní alespoň část bitcoinu, jako by vůbec nebyl. Chcete se do obchodu s kryptoměnami pustit i vy? Přečtěte si náš článek, ať víte, jak na to.

Co jsou to KRYPTOměny?

Kryptoměny (neboli digitální/virtuální měny) v současné době zažívají ohromný boom. Jejich hodnoty totiž rostou opravdu astronomicky. Přitom se vůbec nejedná o žádnou novinku. První kryptoměna (bitcoin) vznikla již v roce 2009.

Velkou pozornost získal bitcoin jen o pár let později, když euro procházelo krizí. Kryptoměny jsou totiž díky svým vlastnostem často přirovnávány ke zlatému standardu.

U bitcoinu to samozřejmě nezůstalo. Záhy bylo vytvořeno hned několik dalších virtuálních měn. Mezi ty nejoblíbenější patří kromě bitcoinu ještě ethereum, bitcoin cash, ripple, litecoin a dash.

TOP 4 virtuální měny

  • Ethereum - kryptoměna, kterou je možné používat od roku 2015; v současné době je umožněna její finanční směna za bitcoiny na několika burzách
  • Bitcoin Cash - virtuální měna, která vznikla v roce 2017 odštěpením od bitcoinu
  • Ripple - měna, kterou v roce 2012 vytvořila stejnojmenná startupová společnost; ripple není tolik decentralizovaný, jeho výhodou jsou však velmi rychlé transakce
  • Litecoin - digitální měna, která je založena na bitcoinu; litecoin je plně decentralizován a uzpůsoben tak, aby bylo znemožněno padělání nebo kontrola toku peněz
Kryptoměny - bitcoin, ethereum, ripple

Bitcoin trezor nebo grafické karty pro těžbu bitcoinu koupíte na Alza.cz.

Bitcoin je virtuální měna číslo jedna

Ať už bylo kryptoměn vynalezeno jakékoliv množství, tou úplně nejoblíbenější a nejpoužívanější stále zůstává bitcoin. Jeho hodnota se z nuly na 1000 dolarů vyšplhala za 4,5 roku.

Už v loňském roce přesáhla dokonce i hranici 10 000 dolarů. A stále roste. Stejně tak ale může i klesat. Obchodování s bitcoiny tak určitě není nic pro slabé povahy.

Bitcoin cena

Hodnota bitcoinu se mění s každou minutou. Proto je vhodné sledovat aktuální kurzy. V kurzovní tabulce hledejte zkratku BTC.

Kde v Česku zaplatíte bitcoinem?

Platby bitcoinem nebo jinými kryptoměnami už dávno nejsou ničím ojedinělým. V nedávné době je zavedla třeba i Alza. Dnes tak můžete za bitcoiny nakupovat mobily, počítače nebo další produkty.

Alza, bitcoiny

Bitcoiny můžete zaplatit cokoliv z eshopu Alza.cz. Za bitcoiny si tak můžete koupit třeba elektromobil Tesla nebo BMW.

Za bitcoiny si můžete velmi snadno koupit také jídlo. V České republice virtuální měnu přijímá například oblíbená služba DámeJídlo.cz nebo některé pobočky Subway.

V Praze poté můžete za bitcoiny koupit obuv v obchodě Classic Shoes nebo si zajistit služby právníka v advokátní kanceláři Hart Legal. Platbu bitcoiny poté umožňuje i výrobce automobilů Tesla nebo internetová společnost WordPress.com.

Jdete do toho? Tak hurá na bitcoin nákup

Prvním a nezbytným krokem k cestě za vysněnými bitcoiny je zřízení peněženky. K dispozici jsou hardwarové i mobilní peněženky. Při výběru záleží zejména na tom, jak budete s bitcoiny nakládat.

Pokud si vše chcete jen vyzkoušet a s bitcoiny zatím plánujete pracovat jen krátkodobě, bude vám stačit peněženka v podobě aplikace do mobilu.

Poté můžete začít nakupovat bitcoiny. Nejrozšířenější možností je nákup v bitcoin bankomatu. Těch se dnes ve větších městech často nachází hned několik. Nakupovat ale samozřejmě můžete i online.

Bitcoiny - online aplikace, bitcoin bankomaty

Pro bitcoin nákup je nutné zřídit peněženku. Pro krátkodobé plány vám postačí aplikace do mobilu.

Dalším způsobem, jak získat bitcoiny, je těžba bitcoinů. Ta už je však určena spíše pro profesionály, kteří mají s bitcoinem bohaté zkušenosti.

Chcete s bitcoiny obchodovat? Řešením je bitcoin burza

Pokud to s bitcoiny myslíte opravdu vážně, můžete s nimi začít obchodovat na burze. Kryptoměnových burz existuje hned několik. Bitcoiny a další kryptoměny zde můžete nakupovat například za dolary nebo eura. Mezi nejznámější burzy patří třeba Coinbase nebo Poloniex.

Jaké jsou výhody virtuální měny?

Bitcoin a další kryptoměny mají hned několik výhod, které jako uživatel jistě oceníte. Tou hlavní je praktická nemožnost padělání zajištěná existencí digitální knihy V té jsou zaznamenány veškeré pohyby. Kromě toho u kryptoměn nikdo nepracuje s vaší pravou identitou, nehrozí tak ani žádné zneužití osobních údajů.

Váš digitální účet navíc není vázán na stát, banku ani žádnou třetí osobu. To znamená, že nikdo jiný nemá pravomoc váš účet zablokovat nebo s ním jinak manipulovat.

Kromě toho jsou všechny platby zúčtovány takřka okamžitě. Bez ohledu na to, zda transakce probíhá v rámci České republiky nebo putuje na druhý konec světa.

Související obchody

Answear, Kasa.cz, ZOOT, Tchibo, Mall.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se