Podle čeho vybírat běžný účet? Zaměřte se nejen na poplatky, ale také na nabízené bonusy

Tipy k nákupuBěžný účet 10. 11. 2021

Běžný účet má dnes téměř každý. Je běžnou součástí mnohých, jak už sám název napovídá. Přesto ale není radno jeho výběr podceňovat. Pokud máte osobní konto sjednané už nějaký ten pátek, pak i vám se vyplatí čas od času podívat se na konkurenční nabídku a zjistit, zda vám nenabídne jiná banka lepší podmínky. Podle čeho se při výběru rozhodovat a jaké výhody lze s běžným účtem získat?

Rozhodně neplatí, že nejvýhodnější je ten účet, který je zdarma. Některé banky vám sice naúčtují poplatek, ale zároveň vám nabídnou bonus, který se vyplatí. Vy tak můžete na bankovním účtu ještě vydělat.

Běžný účet vybírejte podle vašich potřeb a možností

Nejlepším běžným účtem je ten, který je zdarma, a to bez jakýchkoliv podmínek. Samozřejmě, že ne všechny služby lze využívat bez poplatku, avšak vedení účtu, internetové bankovnictví, příchozí a odchozí platby a výběry z bankomatu by zdarma být mohly.

Abyste ale tyto služby měli zdarma, musíte obvykle splnit nějakou podmínku. Nejčastější podmínkami jsou:

  • měsíční obrat
  • zůstatek na účtu
  • obrat platební kartou
  • věk klienta

Při výběru se proto zaměřte na vaše požadavky a vaše možnosti. Pokud vám pravidelně každý měsíc na účet přijde výplata ve výši 15 000 Kč a banka za běžný účet bez poplatku požaduje minimální měsíční obrat 10 000 Kč, pak může být účet pro vás vhodný.

Jste-li studentem, který hledá svůj první bankovní účet, zaměřte se na konta vhodná pro mladé lidi do 26 let. Jestliže pravidelně platíte bezhotovostně, pak vybírejte z účtů, kde je podmínkou obrat platební kartou.

Na běžném účtu můžete i vydělat

Při hledání osobního konta je vhodné srovnat běžný účet od více bank. Online snadno porovnáte nabídky od všech bankovních domů. Jen tak rychle zjistíte, jaké účty jsou vhodné pro vaše účely, jaké účty jsou na finančním trhu k dispozici a jaké účty lze získat zdarma.

Kromě vedení účtu bez poplatku, lze na osobním kontu dokonce i vydělat. Některé banky tak nabízí lákavé bonusy navíc. Jedná se například o:

  • spořící účet zdarma
  • úročení peněz na běžném účtu
  • slevy u vybraných partnerů banky
  • výhody v rámci partnerského programu

Rozhodně ale nečekejte, že tyto bonusy získáte za nic. V tomto případě platí pravidlo: „Něco za něco.“ Buď vás bude čekat měsíční poplatek, nebo nutnost splnění některé z podmínek. I přesto se vám ale může účet vyplatit. Zapotřebí je si jen dobře spočítat, zda nabízené slevy využijete, nebo zda se vám bude mít co na účtu úročit.

POZOR: Jestliže už máte sjednaný běžný účet, avšak rádi byste lepší podmínky, a tak se nebráníte přechodu ke konkurenci, pak zbystřete. Ti, kteří mají bankovní účet spjatý s hypotékou nebo jiným úvěrovým produktem, ho tak snadno zrušit nemohou. Proto se ještě před výběrem informujte ve vaší bance.

Související obchody

Generali Česká pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se