Bleskové pečení: Zdravé koláče na každou příležitost
Články | Hobby a zábava | Recepty 5. 10. 2022Dnes už dávno neplatí, že zdravé recepty nejsou chutné. Právě naopak, ze základních surovin, které používáme v domácnosti, si dokážeme rychle vykouzlit chutný a zdravý koláč. Co si tak upéct zdravý mrkvový koláč nebo cuketový koláč? Prozradíme vám tajnou surovinu, kterou můžete nahradit mouku.
Na přípravu zdravých koláčů budete potřebovat zeleninu, jako je například mrkev nebo cuketa a ovoce, které milují i děti, jablko a banán. Věděli jste o tom, že cuketu můžete dokonce připravit na 100 způsobů? Je to velmi oblíbená zelenina na grilování, či zapékání. My jsme pro vás připravili recepty z cukety. Zdravé pečení si vás získá!
Mrkvový koláč
Zdravý mrkvový koláč si připravíte velmi rychle. Je lehko stravitelný a můžete si ho dopřát i ke kávě na snídani.

Nasládlá mrkev dodá koláči tu správnou chuť .
Suroviny
- 4 ks vajec
- ¾ hrnek oleje
- 2 hrnky polohrubé/špaldové mouky/ovesných vloček
- 4 hrnky strouhané mrkve
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 ČL skořice
- ¾ hrnku nasekaných ořechů
- 1 hrnek třtinového cukru
Poleva
- 120 g másla
- 250 g jemného tvarohu
- 1 ks vanilkový cukr
Postup
Nejprve vyšleháme vejce s olejem a postupně promícháme ostatní ingredience: mouku, mrkev, ořechy, skořici, třtinový cukr a prášek do pečiva.
Připravené těsto vylijeme na vymaštěný plech posypaný moukou nebo vystlaný papírem na pečení. Je už na vás, zda použijete plech nebo jinou formu na koláč.
Pečeme asi 25 minut při teplotě 180 °C.
Upečený mrkvový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Připravíme si polevu. Tvaroh smícháme s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a natřeme na vychladnutý mrkvový koláč, buď na vrch, nebo přidáme náplň do středu koláče.
Připravený zdravý mrkvový koláč necháme ztuhnout minimálně na hodinu do ledničky a můžeme ho podávat.
TIP: Namísto běžné bílé mouky je možné zvolit také zdravější variantu mouky, kterou je například špaldová či tapioka mouka. Pokud je vaření vaším koníčkem, pak zcela jistě vyzkoušejte nové recepty, které si oblíbí i vaše rodina!
Cuketový koláč
Zdravý cuketový koláč vypadá skvěle nazdobený čokoládovou nebo džemovou polevou. Pokud nemáte doma po ruce cuketu, můžete jí nahradit dýní. Podívejte se, zda v Lidl letáku nenajdete cuketu za akční cenu.

Cuketu můžeme připravit na 100 způsobů. Jedním z nich je zdravý cuketový koláč.
Suroviny
- 4 ks vajec
- 1 hrnek oleje
- 4 hrnky nastrouhané cukety
- 2 hrnky polohrubé/špaldové mouky/ovesných vloček
- 2/3 hrnku kakaa/100 g nastrouhané hořké čokolády
- 2 ČL sody bikarbona nebo 1 ks prášku do pečiva
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 ČL skořice mleté
Postup
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přilijeme olej a postupně přidáváme mouku, kakao (nebo nastrouhanou čokoládu), sodu bikarbonu nebo prášek do pečiva a skořici. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a podle chuti vlašské ořechy nebo rozinky.
Plech trochu navlhčíme vodou a položíme na něj papír na pečení. Připravené těsto vlijeme na plech a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30-35 minut.
Upečený cuketový koláč můžeme potřít džemem nebo polít čokoládovou polevou.
Zdravý koláč ozdobíme na jemno nasekanými vlašskými ořechy.
Jablkový koláč
Zdravý jablkový koláč je vynikající v každém ročním období. Pokud si chcete ještě víc pochutnat na tomto koláči, nejlépe chutná druhý den po upečení. Jablka můžete dokonce nahradit banány a připravit si zdravý banánový koláč.

Jablkový koláč bez mouky je chutný a zdravý.
Suroviny
- 4 ks vajec
- 100 g třtinového cukru
- 250 g ovesných vloček
- 500 g nastrouhaných jablek
- 1ks kypřícího prášku do pečiva
- 1ks vanilkového cukru
Poleva
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 PL medu
Postup
Ovesné vločky si pomeleme na jemný prášek. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo.
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme na jemno posekané ovesné vločky, nastrouhané jablka (šťávu z nich můžeme scedit), cukr, třtinový cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
Všechny suroviny zlehka promícháme a vylijeme na vymaštěný plech. Použít můžeme i papír na pečení.
Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 minut.
Po vychladnutí zdravý jablkový koláč potřeme polevou z mletých ořechů a medu. Tato poleva dodá celému koláči vynikající příchuť.
Tajná ingredience místo mouky
Zdravé recepty můžete nyní péct s ingrediencí, která vám zlepší vaše zdraví. Místo klasické mouky vyzkoušejte ovesné vločky. Před přípravou je nadrobno pomelte nebo nechte nabobtnat v teplé vodě a máte ideální náhradu bílé mouky. Zlepší vám trávení, upraví cholesterol, hladinu cukru v krvi, prospěje zraku a utlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Nejste fanouškem ovesných vloček? Použijte špaldovou či kokosovou mouku a vyzkoušejte například naše recepty na palačinky.
Využijte slev a nakupujte levně nejen potraviny
Chtěli byste na nákupu potravin ušetřit? Poradíme vám, jak koupit například kvalitní bio potraviny, ale i vybavení domácnosti levněji!
Pokud nakupujete online, ušetřte díky Tipli. Cashbackový portál hledá každý den ty nejnovější slevy a slevové kupóny po celém českém internetu. Kromě slev nabízí Tipli cashback z každého nákupu online. Nakupujte chytře a šetřte každým kliknutím.