Pečete velikonočního beránka? Známe TOP 5 receptů

Tipy k nákupuHobby a zábava  |  Velikonoce  |  Recepty  |  Ostatní 17. 10. 2022

Velikonoce jsou letos brzy – už 2. dubna! Nezapomeňte kromě zdobení kraslic a pletení pomlázky i na upečení velikonočního beránka. Jaké recepty jsou osvědčené? Představíme vám ty nejlepší!

Velikonoční beránek je ozdobou každého stolu na Velikonoce. Inspirujte se nejlepšími recepty na internetu a ukažte, jak umíte v kuchyni zaválet. Na velikonočního beránka recepty najdete nejen v kuchařkách, ale i tady u nás na Tipli. Jaké jsou podle nás ty nejchutnější?

1) Třený velikonoční beránek

Velikonoční beránek

zdroj: www.recepty.cz

Ingredience:

  • 7 vajec
  • 200 g moučkový cukru
  • vanilkový cukr
  • 300 g hrubé mouky
  • citronová šťáva
  • 30 g másla
  • 30 g hrubé mouky na vysypání formy

Postup

1. Moučkový cukr, 2 celá vejce, 5 žloutků a vanilkový cukr utřeme do hladké pěny (cca 30 minut).

2. Z 5 bílků ušleháme sníh a spolu s citronovou šťávou a mouku přidáme do těsta.

3. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozetřeme do ní těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 170 – 180 °C asi 45 minut.

4. Před vyklopením necháme beránka vychladnout.



2) Olejový velikonoční beránek

Beránek

zdroj: www.toprecepty.cz

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • vanilkový cukr
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

1. Utřeme 4 žloutky s cukrem do pěny. Po lžících přidáme olej a horkou vodu.

2. Mouku smícháme s práškem do pečiva postupně přisypeme ke žloutkům. Dávejte pozor, aby se vám neudělaly hrudky.

3. Nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků.

4. Formu na beránka vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy.

5. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.





3) Hrnečkový velikonoční beránek

Velikonoční beránek recept

zdroj: recepty.vareni.cz

Ingredience

  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1 hrnek mléka
  • vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • špetka citronové kůry
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

1. Ideální recept pro ty, kterým se nechce nic vážit. Nejdříve rozkvedláme vejce s mlékem.

2. Mouku smícháme s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Směs poté nasypeme do mléka s vejci. Dávejte pozor na hrudky - s pořádným rozmícháním si klidně dejte načas.

3. Přidáme olej a rum. Utřeme do hladkého těsta.

4. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Troubu předehřejeme na 180 °C.

5. Pečeme 40 až 50 minut. Před vyklopením necháme vychladnout.









4) Tvarohový beránek

Tvarohový velikonoční beránek

zdroj: www.ireceptar.cz

Ingredience

  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • vanilkový cukr
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 50 g směsi rozinek a ořechů
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

1. Předehřejeme si troubu na 170 °C.

2. Máslo, tvaroh, cukr a vejce utřeme v hladké těsto.

3. Do směsi přisypeme mouku a prášek do pečiva - opatrně promícháme, aby se naám neudělaly hrudky.

4. Na závěr přidáme rozinky a ořechy.

5. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a v troubě pečeme na 170 °C asi 40 až 50 minut.







5) Vláčný velikonoční beránek

Velikonoční beránek vláčný

zdroj: www.recepty.cz

Ingredience

  • 3 vejce
  • 110 g krupicového cukru
  • vanilkový cukr
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 5 g prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • 60 ml studené vody
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup

1. Nechte troubu vyhřát na 160 – 170 °C a mřížku dejte do spodní poloviny trouby.

2. Smíchejte 3 žloutky a cukry do pěny. Míchejte přibližně 2 minuty. Přimíchejte olej.

3. Potom postupně vmíchávejte mouku spolu s práškem do pečiva. Pozor na hrudky.

4. Pak přilijte vodu a přidejte citronovou kůru. Nakonec vmíchejte sníh ze 3 bílků.

5. Těsto nalijte do formy a dejte do trouby. Pečte asi 30 až 35 minut.









3 zásady pro nejlepšího velikonočního beránka

Velikonoční beránek není žádná věda a ať už pečete podle jakéhokoli receptu, pár tipů platí univerzálně pro každého.

1. Forma na velikonočního beránka

Klíčem k upečení toho nejlepšího velikonočního beránka je spolehlivá forma. Kupte si takovou, z níž se vám beránek hezky vyklopí - na výběr máte praktickou silikonovou, smaltovou nebo keramickou. ☛ Koupit formu na velikonočního beránka

TIP: Víte, že s Tipli jsou internetové nákupy ještě výhodnější? Kromě cashbacku můžete na Tipli najít i exkluzivní slevy a slevové kódy. Denně sledujeme aktuální akce - ty nejlepší pak najdete přímo v detailu obchodu na Tipli.

2. Jak vyklopit velikonočního beránka

Beránek se vám snáz vyklopí, když formu po vytáhnutí z trouby zabalíte do mokré utěrky. Pozor! S vyklopením beránka nespěchejte! Nejdříve nechte beránka pořádně odpočinout (vychladnout) ve formě.

Poleva na velikonočního beránka

Citronová, nebo čokoládová - beránkovi sluší každá. Jednoduchou čokoládovou polevu uděláte tak, že necháte rozpustit čokoládu na vaření s trochou másla a smetanou a doředíte do správné konzistence mlékem.

Pro citronovou naopak smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Buďte kreativní a uvařte si polevu podle svého gusta!

Preferujete zdravé mlsání? Nebo snad máte oblíbený recept na velikonočního beránka, který se ve vaší rodině předává po generace? Nenechávejte si ho pro sebe! Podělte se s námi v diskuzi. :-)

Související obchody

i-domacipotreby.cz, Tescoma, Kasa.cz, 4Home, Mall.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se