Jak pečovat o pleť

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Kosmetika  |  Rodiče a děti 9. 6. 2023

Kdo by nechtěl mít krásnou pleť, která vypadá zdravě, svěže a mladistvě. Základem k úspěchu je správná péče o pleť. Správná péče o pleť by měla sestávat z několika kroků. Pokud ji budete dodržovat a provádět správně, vaše pleť se vám odmění zdravým a mladistvým vzhledem. 

Obrázek


Typ vaší pleti

Základem pro správnou péči je určení typu vaši pleti. Existuje několik základních typů pleti: normální, suchá, mastná a smíšená pleť. Zvláštním typem je pak zralá pleť, která vyžaduje zvláštní péči a speciální přípravky k jejímu ošetření.

Každý typ pleti – jiná péče

Je důležité znát svůj typ pleti, jak už pro výběr správné kosmetiky či třeba lněného oleje použití, tak pro správné čištění a celkovou péči. Každý z druhů pleti vyžaduje zvláštní péči a přípravky, aby dosáhla těch nejlepších výsledků.

Normální pleť

Tento typ pleti není ani suchý, ani mastný. Má ji jen velmi málo lidí a může se s ročními obdobími lehce měnit – v zimě je mastnější, v létě zase sušší. Projevuje se jemnými póry, dobrým prokrvením, sametovým, jemným a hladkým povrchem a svěží, narůžovělou barvou. Této pleti je vhodné dopřát pravidelnou péči a hydrataci. Pro tuto pleť jsou určeny přípravky pro normální pleť, které ji příliš nevysušují a dostatečné hydratují.

Suchá pleť

Pleť, která produkuje méně kožního mazu než ta normální.  Pokožka nemá dostatek lipidů, které by v ní zadržovaly vodu, proto má tento typ pleti sklony k dehydrataci. Suchá pleť se projevuje pokožkou bez mazu a téměř žádných pupínků. Na suchou pleť používejte  výrobky bez alkoholu a vynechejte také peelingy. Pro pravidelné čištění je vhodné použít jemné čistící hydratační mléko bez alkoholu. Kvalitní hydrataci pleti dopřejete například pomocí séra na pleť s kyselinou hyaluronovu.

Mastná pleť

Pleť se zvýšenou tvorbou kožního mazu, která je náchylnější k pupínkům, černým tečkám a má různorodější texturu. Pokožka je často lesklá a má sklony ke vzniku pórů a akné. Mastnou pleť je potřeba více než jiné typy pleti důkladně odličovat a pravidelně čistit. Pro mastnou pleť je klíčový správný výběr kosmetiky, mezi tu patří čistící přípravky pro odstraňování nadbytečného mazu a regulaci akné. Krémy vybírejte nemastné, s lehkou gelovou texturou a například obsahující jetel, které napomáhá proti akné.

Smíšená pleť

Smíšená pleť se skládá ze dvou různých typů pleti - mastné a suché, které se liší v T-zóně a na tvářích. V péči o smíšenou pleť vám pomohou přípravky, které zmatní lesklé části obličeje a zároveň dostatečně hydratují ty suché. V případě této pleti je opravdu klíčový výběr kosmetiky, určené přímo pro smíšenou pleť, která pleť nevysuší a dostatečně ji hydratuje.

Tip: Kvalitní kosmetiku pro každý typ pletí nabízí například Farmasi katalog

Základní kroky každodenní péče o pleť

Péče o pleť není časově náročná, stačí si jen vše rozplánovat a používat kvalitní produkty. Většinou stačí přidat pár tipů k vaší běžné rutině a životnímu stylu, abyste dosáhli znatelného zlepšení, pokud jde o krásu a zdraví. V první řadě je třeba dbát na důslednost a trpělivost. Kůže se musí nejprve zregenerovat, pak teprve můžete pozorovat první výsledky svého snažení. Trvá až 8 týdnů, než se kožní buňky obmění. Ideálně byste se o pleť měli starat dvakrát denně, ráno a večer. Ať už máte pleť suchou, dehydratovanou, citlivou, mastnou, smíšenou nebo problematickou s projevy akné, základní kroky péče o pleť platí pro všechny typy pokožky.

1. Čištění pleti

Čištění pleti je absolutní základ v péči o pleť. Čistá pleť mnohem lépe přijme látky z dalších přípravků. Při čistění pleti je potřeba dbát na správnou volbu vhodných produktů, které respektují přirozenou rovnováhu vaší pleti. Správný čisticí přípravek by měl odstraňovat make-up, nečistoty a přebytečný maz. Lněný olej použití je jednoduchým řešením, jak vyčistit pleť a odstranit make-up. Vyberte si produkt na čištění pleti podle vašeho typu pleti:

  • Mastná a smíšená pleť ocení čisticí gel smývatelný vodou.
  • Suchá a citlivá pleť ocení odličovací mléko nebo olej.

Nakonec obličej dočistěte pleťovou vodou.

2. Exfoliace nebo-li peeling a maska

Peeling a pleťovou masku je vhodné zařadit do denní rutiny alespoň jedenkrát týdně. Vhodná exfoliace a peeling hloubkově pleť čistí a odstraňují odumřelé buňky. Pomůže třeba konjak, respektive konjaková houbička. Konjak je čistě přírodní, protože pochází z kořene rostliny. Pleť je pak rozzářená a mnohem zdravější. Typ pleťové masky volte podle aktuálních potřeb pleti (hydratační, čistící, atd.)

3. Pleťové sérum a krém

Pleťové sérum se používá výhradně před krémem a aplikujeme se poklepy. Sérum má lehčí a jemnější konzistenci, díky tomu pronikne do hlubších vrstev pleti a připraví tak pleť na aplikaci krému. Při výběru vhodného pleťového krému byste se měli zaměřit na: alergie, typ pleti, věk, roční období, jak vyživená je Vaše pleť a na nedostatky. Zmatňující krém na mastnou, zklidňujicí na citlivou a protivráskový na zralou pleť. Krém je vhodný aplikovat na obličej, krk i dekolt večer i ráno. Pro nejlepší absorpci naneste přípravky ještě na lehce vlhkou pokožku.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se