Jak na levnou dovolenou? Dáme vám 5 tipů, jak ušetřit!

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Komerční sdělení  |  Návody 10. 11. 2021

Jaro už je v plném proudu a zanedlouho vypukne i hlavní sezóna dovolených. I když některé zájezdy mohou vyjít levně, častěji se jedná o velký zásah do našich peněženek, který je potřeba si dobře rozmyslet a naplánovat. Stačí, když nepodceníte výběr termínu, destinace nebo směnový kurz a hned máte zaděláno na pěknou a levnou dovolenou.

Při pomyšlení na tučné výdaje spojené s koupí hezké dovolené se většině z nás naježí chlupy. Kolik to všechno bude stát? Neutratíme tam moc? „Tyto otázky jsou samozřejmě na místě, nicméně když si všechno dobře naplánujete, můžete mít nejen hezkou dovolenou, ale také můžete ušetřit nějaké ty peníze navíc,“ říká finanční specialista Ondřej Nosek ze společnosti Zonky.

Využijte srovnání zájezdů

Není dovolená jako dovolená. Všechny cestovní kanceláře se mohou přetrhnout, aby své zákazníky přesvědčili o tom, že právě jejich nabídka je ta nejvýhodnější. Když se však podíváte za roh ke konkurenci, možná zjistíte, že to tak nemusí být. Dříve než uděláte finální rozhodnutí, zkuste nahlédnout i do jiných cestovních kanceláří.

Správné načasování je základ

Věděli jste, že ten správný výběr termínu a místa vám ve výsledku může ušetřit tisíce? Je jasné, že největší zájem o dovolenou je v letních měsících, kdy mají děti prázdniny. Pokud máte možnost jet mimo toto období, udělejte to. Kanceláře už začátkem března nabízí first minute zájezdy, se kterými si můžete vychutnat ten stejný zážitek a ještě přitom ušetřit.

Pokud nemáte na výběr a volné dny můžete čerpat jenom v létě, doporučujeme vše zařizovat s tím největším předstihem, kdy jsou ceny zájezdů a letenek zpravidla příznivější.

levná dovolená

TIP: Chcete letos k moři? Co třeba dovolená v Řecku?

Nepodceňte výběr destinace

Pokud je vaší prioritou utratit co nejméně, tak neuškodí nahlédnout do tabulky od Eurostatu, která porovnává ceny v jednotlivých zemích. Na základě toho budete vědět, která destinace se vyplatí nejvíce. Nejlevněji pořídíte v Bulharsku nebo Maďarsku, naopak nejdráže nakoupíte ve skandinávských zemích.

Sledujte kurz měny

Jestliže už teď víte, kde strávíte vaší dovolenou, doporučujeme bedlivě sledovat kurz vybrané měny. Měna neustále fluktuuje, a tak stačí vychytat ten správný okamžik, kdy cena kurzu klesne dolů. Zároveň není od věci mít jasnou představu o tom, kolik budete zhruba na dovolené potřebovat. V případě, že si vyberete méně, budete nuceni využít lokální směnárny nebo bankomaty, které si často za tuto službu účtují nemalou částku.

Nezapomeňte na pojištění

Ať už jedete autem nebo letíte letadlem, nezapomeňte na pojištění. Úraz, ztráta zavazadel nebo nehoda na silnici patří k nepříjemným překvapením, které mohou na cestě zaskočit každého. „I když se sjednání pojištění se může zdát jako další zbytečný výdaj, ve výsledku by se mohlo opravdu vyplatit. Lepší zaplatit menší částku teď, než platit za ošetření v tamní nemocnici, kde se výsledná cena může vyšplhat opravdu vysoko,“ doporučuje Nosek ze Zonky.

Plánování dovolené může být ve výsledku docela zábava, zvlášť když víte, jak na to. Zájezdy nemusí být tak finančně náročné, jak se může zpočátku zdát. Stačí, když vychytáte termín, destinaci a příznivý kurz měny a rázem naspoříte několik tisíc navíc.

Související obchody

Zonky

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se