Co je to NFC a jak funguje?

Tipy k nákupuFinance  |  Nakupování 10. 2. 2022

Doba jde stále dopředu a s ní neustále přichází nové inovace. Mezi těmi je i NFC technologie, kterou naleznete téměř v každém telefonu a tabletu. Výrobci ji postupně přidávají i do dalších chytrých zařízení, které naleznete na trhu. Někteří lidé však stále netuší, co je to NFC a jak se využívá.

Jestliže jste se doposud nesetkali s pojmem NFC, není na tom nic zvláštního. Jedná se o novou technologii, která se neustále rozšiřuje mezi lidmi. Také se vyvíjí podle potřeb zákazníků a rozšiřuje se do dalších zařízení.

Co je to NFC

V případě, že uvidíte pojem NFC, jedná se o zkratku Near Field Communication. NFC je bezdrátová technologie, díky které dochází mezí zařízeními k výměně dat. Tato bezdrátová komunikace probíhá na velmi malou vzdálenost, která je většinou do 4 cm. Je tedy nutné, aby se k sobě přiblížili dva přístroje. S touto technologií lze u obou spojených zařízení odesílat nebo přijímat informace. 

Tuto technologii lze využívat v mnoha zařízeních, jako je například chytrý telefon, chytré hodinky nebo tablety. Ti, kteří již používají NFC, považují za velikou výhodu to, že při jeho používání není potřeba internetové připojení, LTE nebo mobilní data. Jakmile začnete používat NFC, tak nemusíte nic platit, tato technologie a její používání je totiž zcela zdarma.

Jak funguje NFC

Jakmile se k sobě přiblíží dvě zařízení, která mají obě NFC, tak ihned dojde k jejich komunikaci. Občas je však potřeba najít na zařízení, kde přesně se NFC nachází. Díky tomu, že NFC funguje skrze krátké rádiové vlny, šetří baterii zařízení a tím pádem nemá velkou spotřebu. Je tedy mnohem výhodnější než například Bluetooth. 

Dozvědět se, zda váš mobilní telefon podporuje NFC je zcela jednoduché. Stačí se podívat do nastavení. Zde v sekci "Připojení" nebo "Bezdrátová připojení a sítě" uvidíte, jestli zde máte možnost zapnutí NFC. V případě, že by se vám nechtělo hledat tyto informace v nastavení, stačí si jednoduše podívat na váš mobil. Pokud NFC podporuje, mělo by se na jeho zadní straně nacházet logo, které vypadá jako písmeno N.

NFC narozdíl od Bluetooth a Wi-Fi používá k přenášení informací elektromagnetickou indukci. 

Kde se využívá NFC

Jestliže si myslíte, že NFC nejspíše nevyužijete, možná se mýlíte a pouze netušíte, kde všude se používá. Jako hlavním příkladem může být to, že u pokladny nemusíte vytahovat platební kartu nebo hledat v peněžence drobné. Jednoduše vytáhněte telefon z kapsy a zaplaťte u pokladny telefonem. Ten stačí přiložit k platebnímu terminálu. K tomu, abyste zaplatili přes telefon stačí využívat v Androidech Google Pay a na iPhonech Apple Pay

Další příklady využití NFC

Pouze placením u pokladny to nekončí, NFC má totiž široké spektrum využití a možná, že i když NFC používáte, doposud jste netušili o tom, kde všude jej využijete.

  • rychlé spárování zařízení NFC s NFC sluchátky
  • odemknutí dveří s NFC pomocí telefonu s NFC 
  • pokud má restaurace na dveřích NFC tag, stačí k němu přiložit telefon a menu se vám ukáže v mobilu
  • zapnutí map a navigace, když dáte mobil do držáku v autě
  • zapnutí vibrací / tichého režimu při položení zařízení na noční stolek
  • rychlé připojení k bezdrátovým reproduktorům
  • komunikace s úřady (NFC v občanských průkazech)
  • odeslání přednastavené SOS zprávy 
  • načtení informací o osobě z její vizitky a následná možnost uložení
  • nastavení budíku, který se vypne pouze po přiložení k NFC nálepce, kterou si můžete umístit do jiné místnosti
  • načtení slevového kuponu, kterého jste si všimli na nástěnce
  • odeslání prohlížené webové stránky jinému člověku
  • tisk dokumentů ze zařízení přes tiskárnu s NFC
Obrázek

Výhody NFC

Velikou výhodou NFC je jeho nízká spotřeba, díky které se vám nebude vybíjet baterie. Jedná se o vcelku bezpečnou technologii, jelikož funguje pouze na malou vzdálenost. Jako další výhodu lze uvést i to, že při využívání NFC je komunikace mezi zařízeními mnohem rychlejší. 

Nevýhody NFC

Někteří lidé by mohli považovat za nevýhodu krátkou vzdálenost, při které jsou zařízení schopna komunikovat. Není příliš rychlé pro přenos souborů mezi zařízeními.

NFC v mobilu

Většina nových telefonů již obsahuje NFC a to, zda má i váš telefon technologii NFC naleznete v nastavení.

  1. otevřete nastavení
  2. do vyhledávacího políčka napište "NFC" a dejte vyhledat
  3. pokud váš telefon najde pojem NFC, můžete si na něj kliknout a zapnout jej

Dalším způsobem kromě vyhledávacího políčka je otevření kategorie "Připojení" nebo "Bezdrátová připojení a sítě". Pokud ani v jedné záložce nenajdete NFC, pravděpodobně ve vašem telefonu není. V takovém případě se bez něj budete muset obejít, nebo si můžete koupit nový chytrý telefon, který již bude mít NFC. 

Pokud má váš telefon NFC, jedná se o aktivní zařízení s touto technologií. To je neustále dobíjeno a díky tomu dokáže odesílat data, přijímat data a komunikovat s ostatními aktivními i pasivními zařízeními. Mezi další aktivní zařízení se řadí i čtečky karet nebo dotykové platební terminály. 

Pasivní zařízení

Toto zařízení není dobíjeno a nemá tedy žádný zdroj energie. Nejčastěji se jedná o štítky nebo nálepky. Pasivní zařízení umí přenášet informace, když přijde do styku s aktivním zařízením, ale nemůže se připojit k jiným pasivním zařízením a nezpracovává informace z jiných zdrojů. 

NFC v chytrých hodinkách

Tato možnost je pro některé lidi ještě mnohem lepší než mobilní telefon. NFC se totiž nachází i v některých chytrých hodinkách a díky tomu při placení nemusíte vytahovat ani mobil, protože chytré hodinky budete mít přímo na ruce. Pokud byste s nimi chtěli platit, jednoduše si do nich stáhněte platební aplikaci a do ní si přidejte platební kartu. Možnost platit chytrými hodinkami miluje mnoho lidí, protože s sebou nemusí nosit telefon, peněženku nebo platební kartu. 

Obrázek

Mezi další funkce, které umí chytré hodinky s NFC patří přehrávání hudby z reproduktorů, které mají NFC, sdílení souborů s jinými zařízeními nebo si s nimi můžete načíst webové stránky či jiné odkazy.

Takto jednoduše si nastavíte NFC platby v telefonu

Platit telefonem nebo chytrými hodinkami není nic složitého a zapnutí této funkce je velmi jednoduché.

Zapnutí NFC v telefonu a platby s Android

V hlavním menu telefonu si jednoduše stáhněte lištu, kde se nachází ikony. Zde si najděte ikonu se znakem N, která je určená pro NFC platby. Pokud na ni klepnete a ikona se rozsvítí, máte NFC zapnuté. Jestliže nesvítí, je NFC vypnuté. Pokud jste na tomto místě ikonu nenašli, ale váš telefon NFC určitě má, podívejte se do nastavení. Zde vyhledejte "NFC" a poté jej zapněte. Po zapnutí NFC následuje několik kroků.

  1. Podívejte se, zda vaše banka podporuje Google Pay a pokud ano, tak si tuto aplikaci stáhněte a otevřete. 
  2. V aplikaci klepněte na tlačítko "+" a přidejte si platební metodu. Tou je nahrání údajů z vaší platební karty. Tyto údaje můžete buď oskenovat fotoaparátem nebo zadat manuálně. 
  3. Poté dojde k ověření, zda se jedná opravdu o vás a vaši kartu.
  4. Poté máte vše připraveno k jednoduchému placení s Google Pay.

Jakmile dojdete v obchodě k pokladně, nemusíte hledat kartu nebo hotovost. Jednoduše si vezměte telefon. Vždy musíte mít zapnutou možnost NFC. 

  1. telefon odemkněte a přiložte k terminálu
  2. jestliže budete vyzváni, tak platbu potvrďte otiskem prstu nebo přes rozpoznání obličeje
  3. nyní máte hotovo a vaše platba proběhla v pořádku

Zapnutí NFC v Apple

Platit s NFC můžete i v případě, že máte iPhone. Zkontrolujte si, jestli se vám nainstalovala poslední aktualizace iOS a jestli vaše banka podporuje Apple Pay. 

  1. V iPhone nalezněte aplikaci Wallet a otevřete ji. Poté si přidejte platební kartu. 
  2. Kartu můžete vyfotit nebo zadat údaje manuálně.
  3. Poté dojde k ověření, zda se jedná opravdu o vás. 
  4. Máte hotovo a můžete začít platit s Apple Pay.

Placení probíhá podle toho, jak chcete vaše platby potvrzovat. Někteří lidé totiž využívají Face ID a jiní Touch ID. 

S Face ID zaplatíte tak, že zmáčknete 2x boční tlačítko, telefon vás ověří přes Face ID a poté můžete telefon přiložit k terminálu, kde proběhne platba. 

Jestliže využíváte Touch ID, přiložte prst na domovské tlačítko s Touch ID, kde se ověří váš otisk. Poté opět přiložte telefon k terminálu a máte zaplaceno. 

Zprovoznění NFC plateb v chytrých hodinkách

U pokladny nemusíte platit pouze telefonem, ale také hodinkami. Díky tomu s sebou nemusíte nosit mnoho věcí, a navíc je jejich velikou výhodou to, že i když nebudete mít internet, tak s nimi lze zaplatit. 

Hodinky Apple Watch

Majitelé hodinek od Apple si mohou nastavit placení hodinkami a ušetřit spoustu času u pokladny. 

  1. otevřete aplikaci "Watch" vyberte "Moje hodinky" a stiskněte "Wallet"
  2. stiskněte "Přidat kartu"
  3. vaše banka si vše ověří
  4. nyní máte hotovo

Pokud byste rádi věděli, jak s hodinkami zaplatit, možná budete překvapeni, jak jednoduché to je. Před platbou zmáčkněte dvakrát boční tlačítko a přiložte hodinky k terminálu. Hned poté máte zaplaceno. 

Placení hodinkami přes Google Pay

S chytrými hodinkami můžete platit i v případě, že nevlastníte Apple Watch. Stačí si do nich stáhnout aplikaci Google Pay a mít ji zprovozněnou i v telefonu.

  1. Otevřete na hodinkách Google Pay a klikněte na symbol "+", abyste mohli přidat kartu. K tomu budete potřebovat i telefon, v němž si také otevřete tuto aplikaci a podívejte se do sekce, kde máte možnost přidat různé karty. 
  2. Zvolte si jednu kartu a zadejte kód ze zadní strany karty. 
  3. Banka si vás poté ověří.
  4. Pro placení hodinkami je potřeba mít na hodinkách aktivovaný zámek.

Před platbou si vždy zkontrolujte, zda máte v hodinkách zapnuté NFC, jelikož i na tomto malém zařízení lze NFC vypnout / zapnout. Abyste zaplatili, musíte si v hodinkách najít aplikaci Google Pay a spustit jí. Na displeji hodinek se zobrazí platební karta a poté hodinky jednoduše přiložte na pár sekund k platebnímu terminálu. Následně máte vše hotovo. 

Využívání NFC v dnešní době

Používání NFC není nijak složité a mnoha lidem usnadňuje život nebo urychluje běžné každodenní aktivity. Této technologie se tedy nemusíte bát a můžete ji jít rovnou vyzkoušet. 

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se