5 nejdiskutovanějších témat kolem hubnutí

Tipy k nákupuKrása a zdraví 10. 11. 2021

BMI, paleo dieta, nebo aplikace na hubnutí. Už jste o tom slyšeli a vyzkoušeli, ale kila se vás stále drží? A taky aby ne. Základy vyváženého stravování bývají čas od času pořádným oříškem. Rozlouskněte ho s námi a zjistěte, jak to vlastně je s pěti nejdiskutovanějšími tématy kolem hubnutí.

Alfou a omegou zdravého životního stylu je bezpochyby vyvážená strava a pravidelný pohyb. Dodržováním už jen těchto zásad se stane váš život kvalitnější. V dnešní době ovšem není snadné vybrat tu správnou cestu. Rádoby ověřených diet a návodů je obrovská spousta a tím vzniká také spoustu mýtů. Podívejte se s námi na kontroverzní témata kolem hubnutí.

1. BMI

Na začátku je potřeba zjistit, jak na tom vlastně jste. Zrcadlo určitě není vždy spolehlivým zdrojem informací. Spočítejte si své BMI (body mass index).

metr

BMI se vypočítá vydělením tělesné hmotnosti v kilogramech výšky daného člověka umocněné na druhou. Na základě výsledku každého přiřadí do jedné ze skupin - podvýživa, normální váha, nadváha, obezita, těžká obezita. Pokud nejste zrovna nadšený student matfyzu, doporučujeme pro výpočet využít BMI kalkulačku.

Tento typ měření není ale příliš přesný. Za dobré vodítko se dá považovat při určení rizika srdečních nebo cévních onemocnění u lidí s nadváhou nebo obezitou. BMI je však číslo relevantní, jelikož se neohlíží na spoustu dalších faktorů, jakými jsou například množství svalstva, tělesná konstituce či věk.

U vrcholových sportovců proto na BMI úplně zapomeňte. Kulturista může mít hodnotu BMI nad 30, ale přesto není obézní. A naopak starší lidé mohou mít hodnotu pod 25, ale přesto obézní jsou. To je dané objemem svalstva. Méně spolehlivé bývá měření také u malých dětí, starších osob nebo u těhotných a kojících žen.

2. Dukanova dieta

Dieta, u které se musíme trochu obětovat. Občas asi budete mít trochu hlad. Každá mince má však dvě strany. Výsledky totiž uvidíte opravdu brzy!

sendvič

Podstata Dukanovy diety, kterou vyzkoušela například matka anglické princezny Kate, je omezení potravin s obsahem sacharidů a preference potravin bohatých na bílkoviny. Ty totiž organismu dodávají nejméně kalorií.

Princip diety

Dukanova dieta je rozdělena do čtyř fází. V první, takzvané útočné fázi, se nesmí jíst v podstatě nic jiného než libové telecí nebo hovězí maso, libová drůbež a ryby. Zakázaná je i zelenina a ovoce. Ve druhé fázi se smí přidat vybraná zelenina, ve fázi třetí si můžete dopřát i trochu ovoce, není-li moc sladké. A ve čtvrté fázi můžete jíst prostě vše.

Vždy je ovšem potřeba dodržovat jeden čistě bílkovinový den jako v první fázi diety. Pozor byste si měli dát na jo-jo efekt, který představuje strašáka u nejedné diety.

3. Paleo dieta

Připravte se na návrat do minulosti! Paleo dieta se totiž vrací k jídlu, které měli k dispozici lovci a sběrači za dávných časů. Tedy přirozenou stravu bez chemických úprav.

avokado

Výzkumy naznačují, že je moderní strava plná rafinovaných potravin, nasycených tuků a cukrů. Proto zapříčiňuje množství degenerativních onemocnění, jakými jsou obezita, rakovina, cukrovka, deprese, neplodnost a další. Paleo dieta představuje zdravý způsob, jak jíst a zůstat štíhlý, silný a plný energie.

Princip diety

Paleo strava vychází z toho, že našimi nejstaršími předky byli "lovci-sběrači", kteří žili v období paleolitu, nejdelším období v lidských dějinách. Živili se lovem drobných zvířat a sběrem jedlých rostlin.

Principem této diety je konzumace potravin, pro které bylo lidské tělo vyvinuto. Za posledních několik tisíc let se totiž lidské geny nestihly změnit, a proto bychom organismus neměli zatěžovat průmyslově zpracovanými potravinami, na které nejsme zvyklí. Naopak bychom měli jíst maso, bobulovité ovoce, zeleninu, ořechy a semínka.

4. Kokosový olej

Už řadu let si drží první místo mezi rostlinnými oleji. Neexistuje snad způsob, jak by nešel využít. Kokosový olej se používá nejen k vaření a pečení, ale i jako přírodní maska, krém či odličovač. Proč je tak oblíbený?

kokos

Blahodárné účinky kokosového oleje

  • působí protizánětlivě (za studena lisovaný)
  • podporuje imunitní systém
  • brání zubnímu kazu
  • omlazuje organismus (díky obsahu antioxidantů)
  • dodává energii celému tělu
  • zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku

Dva hlavní druhy kokosového oleje

Panenský kokosový olej vzniká šetrnějšími postupy, díky kterým si zachovává zdraví prospěšné vlastnosti a také svou typickou kokosovou vůni a chuť. Získává se z čerstvých kokosových jader. Díky nižšímu kouřovému bodu, který se pohybuje kolem 175 °C, je vhodné jej používat k šetrnější tepelné úpravě nebo ho přidávat do již hotových pokrmů.

Rafinovaný kokosový olej se získává ze sušeného kokosového jádra známého jako kopra. Během procesu sušení vznikají nečistoty, a tak musí být olej z kopry očištěn bělicí hlinkou. Poté se pomocí vysokých teplot odstraní jeho charakteristická vůně a chuť. Rafinovaný kokosový olej je vhodný ke smažení a jednoznačně jej můžeme poznat podle nízké pořizovací ceny (někdy i 130 Kč za litr).

Pokud chcete olej s plnou kokosovou chutí a vyšším obsahem fytoživin, sáhněte určitě po panenském kokosovém oleji. Rafinovaný kokosový olej zvolte pro vaření při vyšších teplotách. Kouřový bod (bod přepálení) rafinovaného kokosového oleje je 232 °C, panenského pak 175 °C. Při koupi rafinovaného kokosového oleje se pokuste najít takový, který obsahuje co nejméně přidaných chemikálií.

5. Aplikace na hubnutí

Možností je hodně, ale jak vybrat tu pravou? Dejte si pozor na neznámé weby či aplikace, které po vás chtějí okamžitě peníze. Můžete jednoduše naletět.

jídlo

Portál PestrýJídelníček.cz nabízí jídelníček na míru v základní verzi zdarma. Pokud vám bude vyhovovat, nezaplatíte ani korunu a využívat ho můžete donekonečna.

Jen za registraci získáte chutný jídelníček včetně potřebných receptů na aktuální a následující den. K tomu pak nepřeberné množství tipů a rad v magazínu.

Jak se říká, za zkoušku nic nedáte a to přesně platí v tomto případě. Pokud jste odhodlaní zhubnout, chcete si udržet svou váhu nebo naopak nabrat svalovou hmotu, vyzkoušejte zdarma PestrýJídelníček.cz jako ideálního pomocníka.

Související obchody

SportsDirect.com, eFitness.cz, Fitvýživa.cz, BIO-DETOX, Studio zdravého životního stylu

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se