Vitamíny: TOP 5, které jsou nejlepší pro vaše zdraví

Tipy k nákupuKrása a zdraví 10. 11. 2021

Úspěch zdraví spočívá v mnoha věcech. Jednou z nich jsou vitamíny. Na co přesně jednotlivé vitamíny jsou a v jakém jídle je najdete? Podívejte se na TOP 5 vitamínů, které jsou pro vaše zdraví prospěšné!

Vitamíny jsou nepostradatelné látky, které si naše tělo neumí povětšinou samo vyprodukovat. Každý vitamín je pro naše tělo jinak prospěšný. Některé vitamíny jsou důležité pro podporu růstu a normální fungování kostí, další pro bezchybné fungování imunitního systému. Pojďte si s námi posvítit na vitamíny a zjistit, které TOP 5 vitamíny, jsou pro naše tělo nejprospěšnější.

TOP 5 vitamínů pro vaše zdraví

1. Vitamín D

vitamín D
  • Účinky vitamínu D: posiluje zdraví kostí, lépe se hojí zranění, ovlivňuje metabolismus vápníku, ledvin, jater a střev
  • Příznaky nedostatku vitamínu D: bolest kloubů, zad a kostí
  • Zdroje vitamínu D: sluneční záření, slanina, vaječné žloutky, sádlo, rybí tuk

Vitamíny rozpustné v tucích. Takhle se Vitamín D prezentuje. Tělo načerpá vitamín D zejména ve slunečných dnech ze slunečního záření, avšak v těch zimních bychom vitamín D měli čerpat i z jiných zdrojů (výše uvedené). Vitamín D má 2 formy. D2, ta se nachází v jídle a D3, kterou si tělo vyrábí ze slunečného svitu. Oba druhy se produkují rozdílně, ale hlavní je, že se hladina vitamínu D v krvi zvedne oběma variantami.

2. Vitamín C

vitamín C
  • Účinky vitamínu C: má antioxidační účinky, posiluje imunitu, stimuluje tvorbu krvinek, má regenerační vlastnosti, povzbuzuje organismus při únavě a vyčerpání
  • Příznaky nedostatku vitamínu C: únava, zhoršení imunity, změny nálad, modřiny
  • Zdroje vitamínu C: ovoce (zejména citrusy), zelenina (brokolice je bohatá na vitamín C)

Budete s námi souhlasit, když řekneme, že nejznámějším vitamínem je právě Vitamín C. Je známý i jako vitamín na nehty. V těle vytváří kolagen starající se o zdravé dásně, zuby, kosti a krevní cévy. Funguje skvěle na posílení imunity, proto se zejména užívá v zimě. Vitamín C získáte hlavně z čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud ale nestíháte každý den sníst dostatečné množství, kupte si Vitamín C tablety a předejděte tak různým onemocněním. Pokud jste sportovci tělem i duší, potom se vyplatí popřemýšlet i o komplexnější výživě, kterou můžete sehnat třeba v nabídce obchodu Myprotein, určitě se podívejte!

Kde koupit vitamíny nejlevněji?

Nestíháte vitamíny užívat ze stravy? Vsaďte na doplňky stravy a užívejte vitamíny, které vaše tělo postrádá jinou formou. Třeba tou tekutou, nebo ve formě tabletek. Nejlepší cenu získáte díky Tipli. Najděte oblíbené lékárny a získejte cashback z každé objednávky.

Vitamín C, Vitamín D, Vitamín E, Vitamín B12, Vitamín K

Nestíháte? Kupte si vitamíny ve formě tablet, či v tekuté formě. Zleva: Vitamín C (59 Kč, Dr. Max), tekutý vitamín D (173 Kč,Pilulka), Vitamín E (119 Kč, Lékárna.cz), Vitamín B12 (178 Kč, Benu.cz), Vitamín K2 (254 Kč, Benu.cz)

3. Vitamín E

vitamín E
  • Účinky vitamínu E: zvyšuje detoxikační schopnost jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, obnovuje svalové tkáně
  • Příznaky nedostatku vitamínu E: snížení obranyschopnosti organismu, porucha funkce vaječníků a varlat, onemocnění jater
  • Zdroje vitamínu E: rostlinné oleje, ořechy, naklíčená semena, sója, mák

Vitamín E je několik chemických látek, které jsou zvané taky jako tokoferoly. Patří mezi vitamíny, které jsou rozpustné v tucích a také slouží jako důležitý antioxidant. Vitamín E má blahodárné účinky na nervovou soustavu, sexuální výkonnost a dokonce se i označuje jako vitamín pro vlasy a pleť.

4. Vitamín B12

vitamín B12
  • Účinky vitamínu B12: správná funkce jater a slinivky břišní, zlepšení paměti a snížení rizika kardiovaskulárních chorob
  • Příznaky nedostatku vitamínu B12: chudokrevnost, zhoršení pozornosti a soustředěnosti, třes
  • Zdroje vitamínu B12: vejce, mléko, sýry, maso, vnitřnosti (játra)

Vitamín B12 je známý díky jeho účasti na tvorbě červených krvinek, a je také nezbytný pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Vitamín B12 obsahuje hlavně maso, vejce a mléčné produkty. Pro vegany tak nezbývá, než si koupit Vitamin B12 ve formě tabletek. V mořských řasách (například v sladkovodní řase chlorella) se vitamín B12 objevuje, ale skutečná využitelnost vitamínu B12 obsažená v řase není známa.

5. Vitamín K

vitamín K
  • Účinky vitamínu K: posiluje růst a stavbu kostí, pomáhá při hubnutí, má pozitivní vliv na osteoporózu
  • Příznaky nedostatku vitamínu K: poruchy krevní srážlivosti, modřiny, krev v moči, krvácení z nosu a dásní
  • Zdroje vitamínu K: zelená listová zelenina a některé rostlinné oleje (sojový, olivový)

Vitamín K je jedním z vitamínů rozpustných v tucích nacházející se především v zelené listové zelenině. Je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení. Ženy, které trpí na silné menstruační krvácení mohou vitamín K používat na zmírnění krvácení. Vitamín K má významnou roli při metabolismu našich kostí, pojivové tkáně a také pro správnou funkci ledvin.

⇒ Na nákupy? Jedině s cashbackem

Díky Tipli získáte cashback z nákupu v online lékárně nebo třeba za rezervaci ubytování na Booking.com. Ať už nakupujete cokoliv, díky Tipli jsou internetové nákupy vždy výhodnější!

Jak funguje cashback

Související obchody

Pilulka.cz, Lékárna.cz, GymBeam, BENU Lékárna, Dr.Max

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se