Svatý Valentýn - svátek všech zamilovaných

Tipy k nákupuValentýn 10. 11. 2021

Někdo se na něj těší, jiný ho zase nenávidí. Ať chceme nebo ne, svatý Valentýn si už našel místo i v českém kalendáři. Svátek sv. Valentýna pravidelně připadá na 14. února a k nám se dostal ze západních zemí a stal se doslova komerčním trhákem. Svátek se už kvapem blíží, a jelikož v současnosti nemáte možnost koupit své drahé polovičce dárek k Valentýnu osobně v obchodě, nezbývá vám nic jiného než se vydat cestou online nakupování. A my pro vás dnes máme hned několik skvělých tipů.

Valentyn


Historie svátku

Historie svátku všech zamilovaných je plná tajemství. Únor byl odpradávna považován za měsíc lásky a k podobě současného svátku svatého Valentýna údajně značně přispěly i křesťanské církve a starořímská kultura. Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý muž si potom vytáhl lísteček se jménem dívky, která se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce. 

Legenda také říkám, že další významnou osobou při vzniku tohoto svátku měl zajisté katolický kněz a léčitel svatý Valentýn. Ten žil ve 3. století v době císaře Claudia II., který v celé říši zakazoval manželské sňatky. Proti tomu bojoval právě kněz Valentýn, který v tajnosti oddával mladé a zamilované páry. Poté, co na to císař přišel, Valentýn byl zajat a umučen k smrti dne 14. února zřejmě roku 270. Jiné příběhy hovoří o Valentýnovi jako o odsouzenci na smrt za napomáhání útěku mučených křesťanů z římského vězení. Podle této legendy se Valentýn ve vězení zamiloval do mladého děvčete, nejspíše žalářníkovy dcery, které před smrtí napsal milostný dopis. V tomto dopise se podepsal slovy: “od tvého Valentýna”.

Ačkoli se zřejmě nikdy nedozvíme, jaký byl skutečný osud svatého Valentýna, všechny legendy a příběhy spjaté s tímto svátkem vypráví o hluboké lásce a romantické a dobrosrdečné povaze svatého Valentýna. Díky tomu se svatý Valentýn stal po své smrti nejpopulárnějším svatým po celé Anglii i Francii. 

Proč se slaví v únoru?

Někteří věří, že se tento svátek slaví v polovině února u příležitosti výročí Valentýnovy smrti nebo pohřbu, což se údajně událo v roce 270. Jiní zase prohlašují, že se křesťanská církev rozhodla dát tento svátek na střed února kvůli pohanskému svátku Lupercalia. Ten se slaví v polovině nebo 15. února. Byl to pohanský svátek oslavující plodnost a rituální očistu od působení zlých sil. Na konci 5. století papež Gelasius deklaroval 14. únor jako Den svatého Valentýna. Ovšem dnem lásky se stal až mnohem později. 


Valentyn 2021


Kde se svátek slaví?

Kromě Spojených států se Valentýn slaví také v Kanadě, Mexiku, Velké Británii, Francii a Austrálii. V Británii začalo být jeho slavení populární až kolem 17. století. V polovině 18. století už to byl zvyk mezi přáteli a milenci ve všech společenských vrstvách. Dávali si mezi sebou malé projevy náklonnosti nebo ručně psaná přání. 

V Americe si ručně psaná přáníčka začali lidé pravděpodobně dávat začátkem 17. století. Podle Asociace blahopřání je každý rok odeslána přibližně 1 miliarda valentýnských přání.
I v Čechách se stal tento svátek velice populární, především mezi mladými lidmi.  

Valentýn 2021 by si zasloužil nějaký originální, romantický a nezapomenutelný dárek. Co říkáte? A je zcela jedno, jestli hledáte dárek pro něho, nebo pro ni. Na Tipli.cz si vždy vyberete z nabídky, která zaujme obě pohlaví. Přinášíme vám tipy na valentýnské dárky. Věříme, že si z nich vyberete a zažijete tak krásný, romantický i opojný večer.


Společný pobyt

Stereotyp vás už trošku ubíjí? Pořiďte poukaz na romantický pobyt. Než bude vše otevřené, tak se na něj můžete aspoň pořádně natěšit. Užít si můžete pohodičku ve wellness i pořádnou akci při aktivních pobytech či poznávacích zájezdech. 
Vybírat můžete od nejlevnějších sousedních států až po ty nejexotičtější, od jednodenních „poznávaček“ až klidně po měsíční. 

Kde můžete pobyt zakoupit?

Vás romantický pobyt můžete pořídit a zároveň službu cashback podporují portály Hyperslevy, Pepa.cz, Slever, Slevoking, či firma na zážitky Allegria.

Valentyn wellness

Dárky pro romantičku

Kdy jindy donést pořádnou kytici než právě na Valentýna. Jen trošku zapátrejte, které květiny má ráda, prostě není kytka jako kytka. Radost uděláte i šperkem. Ať už vyberete náhrdelník nebo náušnice, jistě budete mít úspěch.  Dávejte však pozor, jaký druh šperků nosí a z jakého materiálu jsou. Krok vedle neuděláte ani luxusním spodním prádlem - doporučujeme kvalitní českou značku Astratex.cz nebo Moje-pradlo.cz, spodní prádlo seženete i na Bonprix.cz nebo Answear.cz

Valentyn pradlo


Dárky pro sportovce

Bez sportu ani ránu? Potěšte svoji polovičku sportovním vybavením, o které v nedávné době projevila zájem. Ještě lepší, když pořídíte vybavení pro oba, abyste si mohli zasportovat společně. 

Valentyn sport


Dárky pro gurmány

Láska prochází žaludkem, a u gurmánů dvojnásob. Místo šperku radši pořádné jídlo? Dovoz jídla s vybranými dobrotami bude to pravé. Potěšit ji můžete i degustací dobrého vína, piva, ušlechtilých destilátů i netradiční kuchyně. Chuťové buňky budou v sedmém nebi.

Valentyn vecere

Dárky pro čtenáře

Dalším tipem na dárek k Valentýnu pro lidi, kteří rádi tráví zimu s hrnkem čaje a knihou v ruce, je právě nákup knihy. Málokdo ví, že 14. únor není jen svátkem lásky, ale že je také Mezinárodním dnem darování knih. Obdarujte tedy vaši polovičku novou knížkou.

Valentyn knizky


Perfém nebo kosmetika pro ženy i muže

Parfém či kvalitní kosmetika je skvělý dárek, prostřednictvím kterého můžete dokázat, jak dobře svého partnera znáte. A pokud nevíte, zda máte vybrat parfém, pleťovou masku nebo produkt na vlasy; případně jakou kombinaci produktů, aby se k sobě hodily, nemusíte zoufat – pořídit můžete totiž spoustu dárkových sad a byla by náhoda, kdybyste nenašli něco, co bude určeno „přesně pro ni“. Vybírat můžete na Notino.cz, Elnino.cz nebo Vivantis.cz

Valentyn vonavky


Hodinky 

Ačkoliv si většina z nás hlídá čas na svém mobilním telefonu, stále se najde spousta těch, kteří na rukách nosí i hodinky. Pokud vaše polovička hodinky nosí – ať už kvůli času nebo jako stylový módní doplněk, můžete ji potěšit a koupit nový kousek do sbírky. Zkuste třeba Freshlabels.cz nebo Hodinky.cz

Valentyn hodinky

Tak už máte jasno co vyberete? Nezapomeňte k dárku připojit i osobní přání k Valentýnu. Sami nejlépe víte, jaká slova vaši polovičku potěší.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se