Sbalte se na cesty - vybíráme zavazadla

Tipy k nákupuDovolená a cestování 10. 11. 2021

Už se vidíte na dovolené? Písek pod nohama, horské slunce a koktejl s deštníčkem. Nic vám tuto krásnou představu nemůže zkazit a už byste nejraději začali balit? Do dovolené možná ještě daleko, ale balení už si můžete začít plánovat. Pojďte si s námi vybrat ta správná zavazadla!

Pro někoho učiněná noční můra, pro jiného konečně příslib toho, že dovolená už je tady! Balení zavazadel.

Už dopředu raději myslete na to, jak se na dovolenou dopravujete – jedete na dovolenou autobusem nebo letíte na dovolenou letadlem? Pak byste rozhodně měli mít na paměti váhové a rozměrové limity - co si můžete vzít s sebou na palubu a co musíte nechat odbavit? Není to nijak složité, hned vám to povíme.

Příruční zavazadlo

Často také nazývané kabinové zavazadlo nebo palubní zavazadlo je to, které si s sebou vezmete na palubu dopravního prostředku. Měli byste v něm proto mít jen to nejnutnější, bez čeho se po dlouhou cestu neobejdete - doklady, cennosti, elektroniku a případně něco na sebe na převlečení. Notebook nebo fotoaparát můžete běžně mít v brašně mimo příruční zavazadlo.

Na palubu si s sebou nesmíte brát:

  • spreje
  • zbraně (nebo hračky zbraně připomínající)
  • ostré předměty
  • kapaliny ve větším balení než 100 ml

Dbejte na velikostní a váhový limit zavazadla. Na palubu vás pustí jen se zavazadlem do rozměrů o maximálně 56 x 45 x 25 cm. A váha zavazadla do letadla by se měla pohybovat mezi 5 a 8 kg.

Vše si ale pro jistotu zkontrolujte u své letecké společnosti. Například v Ryanair příruční zavazadlo musí mít jedno do rozměrů 55 x 40 x 20 cm a druhé do 35 x 20 x 29 cm s celkovou hmotností 10 kg, ve společnosti Wizzair příruční zavazadlo bez poplatku může mít maximálně o rozměrech 42 x 32 x 25 cm.

Tašky

Ať už s kolečky nebo bez nich, často si je můžete v případě potřeby hodit na záda a pohodlně s nimi odkráčet i po nerovném terénu. Ideální, pokud je zcela nenaplníte a můžete tak stáhnout jejich objem popruhy.

Sbalte se na cesty - vybíráme zavazadla 2

Vybrat si tašku na: Cestovatelský obchod | Delmas | Mall.cz

Kufry

Pokud už teď víte, že nic nosit nechcete a nebudete, vsaďte na pevný kufr. Pohodlně do něj uložíte vše potřebné a na kolečkách mívá lepší stabilitu než taška. A věci se vám v něm tolik nepomíchají. Cestovní zavazadla si můžete také pojistit pro případ ztráty nebo krádeže. Takové pojištění nabízí například AXA - cestovní pojištění.

Sbalte se na cesty - vybíráme zavazadla 1

Vybrat si kufr na: Cestovatelský obchod | Delmas | Mall.cz

Dětské kufry

Myslete i na své ratolesti – barevným kufrem, v němž si budou moci přivézt svoji hračku do letadla, jim jistě uděláte radost.

Sbalte se na cesty - vybíráme zavazadla 3

Vybrat si dětský kufr na: Cestovatelský obchod | Delmas | Mall.cz | Kasa.cz

Odbavované zavazadlo

Odbavované zavazadlo do letadla je to, s nímž se na letišti rozloučíte a poté si ho vyzvednete až v cílové destinaci. Po celou cestu do něj tedy nebudete mít přístup.

Nezpoplatněná váha zavazadla do letadla se liší podle letecké společnosti – ale běžně se pohybuje kolem 15 kg. Nízkonákladové společnosti dokonce často zpoplatňují každé odbavované zavazadlo.

U odbavovaného zavazadla rozhodně vsaďte na kvalitu. Kufr do letadla by měl být pevný a odolný. Letištní personál se k odbavovaným zavazadlům totiž nechová dvakrát ohleduplně, tak ať všechny vaše věci cestu zvládnou bez úhony.

Sbalte se na cesty - vybíráme zavazadla 4

Vybrat si kufr na: Cestovatelský obchod | Delmas | Mall.cz

Tipli TIP: Vzhledem k tomu, že své odbavené zavazadlo budete později na letišti hledat, vyplatí se mít ho co nejvýraznější. Čím barevnější, tím lepší.

Kam v létě na dovolenou?

Vybrali jste si vhodné zavazadlo na svoji letní dovolenou? Nebo dokonce ještě ani nevíte, kam se za odpočinkem vydáte? Nechte se inspirovat našimi tipy na dovolenou a využijte nízkonákladové letecké společnosti, abyste ušetřili na letenkách!

Související obchody

Kasa.cz, Cestovatelský obchod, Mall.cz, Delmas

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se