Operativní leasing - proč je stále oblíbenější?

Tipy k nákupuFinance 23. 5. 2023

Operativní leasing v Česku získává na oblibě. Čím se liší od "klasického" finančního leasingu? Jaké přináší výhody? Poradíme, kde operativní leasing sehnat a co je dobré vědět, než podepíšete smlouvu.

Leasing je v Česku známý už dlouhou. Jde o financování většinou movité věci, nejčastěji automobilu. Automobil užíváte, splácíte, ale ve vlastnictví ho má leasingová společnost. Výhodou je, že leasingová společnost se o auto stará, platí pojištění a zajišťuje servis. To znamená méně starostí pro uživatele. Auto ale nepatří vám; pokud nebudete splácet, velmi rychle o něj přijdete.

Operativní leasing vs. finanční leasing

Finanční leasing

Když se řekne leasing, myslí se tím většinou automaticky právě leasing finanční. Během užívání auta postupně splácíte celou cenu a na konci doby splácení se stanete jeho majitelem. Než uzavřete smlouvu, víte, kolik celkově zaplatíte i kdy bude auto vaše se vším všudy.

Operativní leasing

Operativní leasing je jiný – je to vlastně jen pronájem auta. Smlouva se uzavírá většinou na 1-3 roky. Po uplynutí této doby se ale NEstanete majitelem auta, nýbrž si můžete pronajmout auto nové. Protože auto užíváte jen krátkou dobu, splácíte menší částku, nikoliv celou cenu automobilu. Spolu s užíváním auta platíte i další služby, jako případné náhradní vozidlo nebo asistenční službu.

Pokud chcete nakonec auto vlastnit, leasingová společnost může nabídnout prodej vozu. Ale cenu se dozvíte až těsně před koncem smlouvy a nemůžete si tedy dopředu spočítat, zda se vám to vyplatí.

Výhody a nevýhody operativního leasingu

Výhody

Hlavní výhodou a důvodem, proč je operativní leasing oblíbený, je, že máte prakticky neustále nové auto. To znamená větší prestiž a obecně i menší poruchovost. A stejně jako u finančního leasingu, i zde máte postaráno o povinné ručení (+ další případná pojištění) a servis.

Nevýhody

Ačkoliv je auto kompletně pojištěno, je nutné počítat se spoluúčastí při havarijním pojištění; kolem 5 – 10 %. Hlídat musíte i všechna větší než běžná poškození – škrábance, chlupy od psa, polití sedaček, pach z cigaret atp. Všechny „drobnosti“ vám leasingová společnost naúčtuje.

Hlídejte kdo a hlídejte kolik

„Líznuté“ auto většinou smí řídit rodinní příslušníci, ale raději dejte pozor na kamarády a známé. Někdy je potřeba individuální schválení. Myslete také na to, že pojištění auta, které s leasingem získáváte, kryje často jen nejnutnější výdaje. Před cestou do zahraničí zvažte raději i cestovní pojištění. Možná vás překvapí, že není drahé, a přinese vám jistotu.

Hlídat bude třeba i najeté kilometry. Ve smlouvě k operativnímu leasingu je stanoven maximální počet kilometrů, který smíte s autem najet za rok. Každý kilometr navíc s vrácením zaplatíte, většinou 1-2 Kč/km, u elektromobilů to může být ale i pětikoruna.

Nejlevnější operativní leasing

Určit, která společnost nabízí nejlevnější operativní leasing, není snadné. Přesné náklady a jednotlivé splátky se často dovíte, až když společnost kontaktujete se zájmem o nabídku. Mnoho lidí se rozhoduje podle toho, zda leasingová společnost působí důvěryhodně, nebo dá na doporučení známých. Prostřednictvím svých odnoží nabízí operativní leasing i některé banky. Za zmínku stojí třeba Moneta Auto nebo ČSOB Leasing od Československé obchodní banky.

Možností je také vybrat financování vázané na značku auta, které si pronajímáte. Tohle řešení se nabízí zejména v momentě, kdy přesně víte, o jaké auto máte zájem.

Operativní leasing Škoda

Operativní leasing Škoda

Leasingové řešení od Škodovky se jmenuje ŠKODA bez starostí. Vybírat můžete z celé produktové řady vozů Škoda a k dispozici jsou i další doplňkové služby. Leasing navíc zařídíte online.

Operativní leasing bmw

Operativní leasing BMW

I „Bavoráka“ si můžete pronajmout díky operativnímu leasingu. K dispozici je vám celý vozový park BMW. Detaily ale získáte, až když se vám ozvou – na webu zadáte jen své kontaktní údaje.

Operativní leasing hyundai

Operativní leasing Hyundai

Pokud chcete operativní leasing od Hyundai , budete moci vybírat z omezené nabídky vozů. Oproti jiným firmám staví Hyundai na relativně nízkých měsíčních splátkách zahrnujících full-service. Online můžete leasing poptat.

Související obchody

mBank, ČSOB Pojišťovna, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se