Nepodceňujte rizika internetu: Chraňte své soukromí pomocí VPN

Tipy k nákupuOstatní 27. 4. 2022

VPN začíná být čím dál tím populárnější nejen ve firmách, ale i mezi běžnými uživateli internetu. Zjistěte, co tato služba vlastně nabízí a k čemu je dobrá.

VPN je služba poskytující bezpečné internetové připojení, anonymitu a soukromí. Pokud nepoužíváte VPN, riskujete, že váš počítač nebo telefon napadne hacker, který se poměrně snadno dostane k vaší internetové historii. Kdokoli tak může zjistit, jaké stránky navštěvujete, jaké si stahujete soubory či dokonce informace o vašem internetovém bankovnictví a heslech. Navíc vaše IP adresa prozrazuje místo, kde se reálně nacházíte, takže nezvaný záškodník může přijít na to, kde bydlíte.

Co je to VPN

VPN je zkratka pro anglický termín virtual private network (virtuální privátní síť), je určena pro firmy i běžné domácnosti. VPN dokáže ochránit vaše online údaje a skryje vaši IP adresu, takže nikdo neví, odkud se vlastně připojujete. Díky virtuální privátní síti už se nemusíte bát otravných reklam, ani toho, že by někdo sledovat vaši internetovou aktivitu. Rovněž máte k dispozici všechny zahraniční weby, žádný už pro vás nebude nedostupný.

VPN je vlastně zabezpečené šifrované připojení, a to buď mezi dvěma sítěmi, nebo mezi sítí a uživatelem. S pomocí VPN si můžete brouzdat internetem bez obav, vaše soukromí je chráněné. Dokonce ani poskytovatel vašeho internetového připojení nebude moci sledovat vaše aktivity.

Jak to funguje

Díky VPN bude vaše připojení probíhat přes router poskytovatele VPN. Vaše reálná IP adresa se tím skryje, viditelná bude pouze VPN adresa. I vaše data budou v bezpečí, protože vaše virtuální privátní síť internetové připojení zašifruje. VPN též dokáže skrýt vaši internetovou historii, takže nikdo nezjistí, co na internetu vyhledáváte.

Obrázek

Výhody VPN

Virtuální privátní sít vás skryje tak, že nikdo nezjistí, z jakého místa se ve skutečnosti připojujete. Před připojením dostanete na výběr z různých IP adres ze zahraničí, takže i když ve skutečnosti sedíte doma v malé české vesničce, díky VPN to bude vypadat tak, jako byste zrovna byli v Americe, Japonsku nebo třeba Austrálii.

Netflix dostupný pro všechny

Také se vám již určitě stalo, že jste si chtěli přečíst zahraniční webovou stránku, ale zkrátka to nešlo. Stránka ve vaší zemi nebyla dostupná. Díky VPN si nastavíte IP adresu té vybrané země a budete si moci bez problémů místní stránky prohlédnout. Díky VPN taktéž budete mít k dispozici kompletní obsah streamovacích služeb, takže si třeba můžete zhlédnout americký Netflix, který nabízí mnoho pořadů, jež nejsou v ČR dostupné. Samozřejmě to neplatí pouze pro Ameriku.

Konec cenzury internetu

V některých zemích dochází k cenzuře internetových stránek, ty jsou zablokované, aby se k nim obyvatelé nedostali. Stránky se blokují zejména z politických či náboženských důvodů. Jestliže plánujete jet například do Číny, mohlo by vás nemile překvapit, že se nedostane na váš oblíbený Facebook nebo Google. I s tímto si VPN poradí.

Veřejné Wi-Fi připojení už nepředstavuje riziko

VPN zřejmě nejvíce využijete doma, ale v případě, že se připojujete k veřejné Wi-Fi síti, například někde v kavárně či restauraci, riskujete, že váš počítač napadnou hackeři. VPN vás před útokem hackerů ochrání. Je to velmi důležité, zejména pokud využíváte vaše online bankovnictví právě v momentě, kdy jste připojeni na veřejné Wi-Fi síti.

Levnější letenky

Je to tak, mnoho e-shopu totiž upravuje svoje ceny podle toho, z jaké země se zákazník přihlašuje. V případě, že se například přihlásíte z Indie, můžete se těšit na levnější letenky. Toto platí i v případě ubytování či pronájmu automobilů.

Hlavní výhody VPN v kostce:

  • streamovací služby dostupné odkudkoli (Netflix, Hulu, BBC iPlayer atd.)
  • přístup k blokovaným stránkám
  • ochrana před sledováním
  • skrytí vašich aktivit na internetu
  • anonymita a soukromí
  • přístup k torrentovým stránkám

Nevýhody VPN

Často udávanou nevýhodou VPN je pomalejší připojení. Ale v dnešní době se s tímto problémem provozovatelé VPN už vcelku popasovali. Mnoho provozovatelů již dokázalo skloubit služby VPN a rychlost připojení tak, aby byli uživatelé spokojeni. Někteří zaměstnavatelé mohou známé VPN adresy blokovat, aby jejich pracovníci nemohli obcházet různá pracovní nařízení, jako jsou například zablokované sociální sítě během pracovní doby. VPN vás sice chrání, ale stále můžete být rozpoznatelní podle souborů cookie, proto si je nezapomeňte vypnout.

Obrázek

Kolik VPN stojí

Mnoho poskytovatelů VPN nabízí bezplatnou zkušební verzi na určité období. Po uplynutí této doby se rozhodnete, zda si zaplatíte plnou verzi, či nikoli. Existují VPN, které jsou zcela zdarma, u těch však musíte počítat s nedostatky, jako je nižší zabezpečení a pomalá rychlost připojení. Za ty nejlepší VPN služby si zkrátka musíte zaplatit. Při nákupu ale můžete ušetřit, a to díky Tipli slevovým kuponům. Při pořízení služeb od NordVPN, Ivacy, Hidemyass nebo PureVPN získáte díky cashbacku část peněz z nákupu zpět.

Široká nabídka VPN poskytovatelů

Mezi nejoblíbenější se řadí ExpressVPN, a to zejména proto, že máte možnost používat tuto službu na
30 dní zdarma. Tedy respektive peníze zaplatíte, ale když si to během onoho měsíce rozmyslíte, dostanete své peníze zpět. Samozřejmostí je špičkové zabezpečení a ochrana soukromí. Na ExpressVPN.com si můžete vybrat, zda si službu předplatíte na měsíc, půl roku či celý rok. Nejvýhodněji pochopitelně vychází celoroční předplatné, ke kterému ještě máte možnost získat 3 měsíce zdarma, tato nabídka je ale časově omezená.

NordVPN nabízí více než 5200 serverů a výhodné dvouleté předplatné, a to za parádní cenu €2,99 za měsíc. Pokud by vám 2 roky přišli příliš dlouhé, na výběr máte ještě roční nebo měsíční plán.

Společnost Avast disponuje 700 servery ve 34 zemích. Pokud si vyberete 3letý program, zaplatíte pouze 70 Kč měsíčně. Zvolit můžete i dvouletou, eventuálně roční službu. Jestliže si nejste jisti, že vám AvastVPN bude vyhovovat, vyzkoušejte ho na 7 dní zdarma.

ProtonVPN poskytuje i bezplatnou službu, ovšem nevýhodou je, že u této bezplatné varianty je k dispozici pouze 24 serverů ve 3 zemích. Proton nabízí VPN zabezpečení na rok, každá varianta se vždy liší rychlostí připojení, počtem serverů a dalšími parametry.

Česká VPN

Tu potřebujete v případě, že chcete ze zahraničí sledovat oblíbené seriály, případně české stránky, které jsou v cizině nedostupné. S českou IP adresou to bude vypadat tak, jako byste ČR nikdy neopustili. To se vám bude hodit kupříkladu při cestě do Číny nebo Severní Koreje, kde dochází k velké cenzuře internetu. Českou VPN nabízí například ProtonVPN. ExpressVPN či Avast.

Související obchody

PureVPN, NordVPN, IVACY, Forscope, Hidemyass WW

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se