Jak vybrat snowboard

Tipy k nákupuHobby a zábava  |  Sport  |  Nakupování 9. 5. 2023

Snowboard si pochopitelně nevybíráte pouze podle hezkého designu, nebo proto, že jde zrovna o pro-model našeho oblíbeného profíka. Správně zvolený snowboard ti zajistí pohodové ježdění bez trápení. Hory si díky němu užiješ bez ohledu na to, zdali jsi úplný začátečník nebo zkušený rider. Volba snowboardu závisí na několika faktorech: Zda jste úplný začátečník, středně pokročilý nebo profík. Také do jakého terénu a na jaký styl jízdy chcete prkno používat, zda jste těžší nebo lehčí jezdec, žena, muž nebo dítě a v neposlední řadě rozhoduje i cena.

Obrázek

Parametry snowboardu

Jednou ze základních otázek, kterou si každý jistě při výběru prkna klade je jak dlouhý, široký a tvrdý snowboard vybrat.

Délka snowboardu

Délka je jedním ze základních parametrů snowboardu. Jde totiž o zcela zásadní věc, jež má vliv na tvoje konečné pohodlí. Ideální délka snowboardu není nikde přesně stanovena, ale nejzákladnější poučka říká, že by vám snowboard měl sahat někam mezi bradu a nos. Všeobecně platí: vhodná výška je v úrovni brady jezdce + / - 5 cm, pro těžší jezdce je lepší volit delší snowboard a naopak pro lehké jezdce kratší snowboard. Pro freestyle můžete volit o něco kratší desku, ale není to pravidlem. Příliš krátký snowboard se ale může přetáčet, naopak s příliš dlouhým prknem je obtížné přejít do oblouku a je celkově hůře ovladatelné.

Šířka snowboardu

Vedle délky snowboardu je třeba dbát i na jeho šířku. Jde o to, aby jezdec při jízdě v oblouku nedosahoval špicemi nebo patami bot až na sjezdovku, naopak když si koupíte příliš širokou desku, čeká vás pěkná dřina při každém pokusu dostat prkno do oblouku. Jezdci s velikostí boty UK 10,5 (EUR 45) a větší by se měli při výběru prkna koukat po širších, tzv. wide snowboardech. Tyto snowboardy jsou zároveň vhodné do hlubšího a neupraveného sněhu. Máš-li nohu o velikosti do EUR 45, tak drtivá většina prken je pro tebe jako dělaných.

Tvrdost snowboardu

Tvrdost snowboardu je dalším hodně ovlivňujícím aspektem. Měkčí prkna jsou vhodnější pro začátečníky, lépe se ovládají a odpustí více chyb. Tvrdá prkna předpokládají zkušenou, rychlou až agresivní jízdu. Při rychlé jízdě drží lépe na hraně a celkově na zmrzlém povrchu. Obecně se dá k pružnosti říci tolik, že zkušení a těžší jezdci by měli volit tvrdší prkna, začátečníci a hubeňouři naopak prkna měkčí. Dopředu si od prodavače, z popisku či z katalogu zjistěte, zdali se jedná o měkký (soft), středně tvrdý (mid-stiff), nebo tvrdý (stiff) snowboard. Prkno by mělo být pružné, ale zároveň by vám mělo klást solidní odpor.

Typ prohnutí

Dalším a posledním kritériem pro výběr ideálního snowboardu je typ prohnutí. Jedná se o camber, rocker, flat a různé hybridní průhyby, jako například 3D camber, double camber apod.

Snowboard pro začátečníky

Největší nováčkovskou chybou při výběru snowboardu je, že přecení své jezdecké schopnosti. Pokud s ježděním na snowboardu teprve začínáte, je zbytečné kupovat si tvrdý model pro agresivní jízdu. Vybírejte proto z měkkých snowboardů, které jsou snadno ovladatelné i v malých rychlostech. 

Snowboard pro pokročilé

Zkušení jezdci už samozřejmě vědí, co od snowboardu potřebují a přizpůsobí i tomu výběr parametrů. Pro pokročilé jezdce je lepší pořídit tvrdší prkna, která skvěle řežou zatáčky a jsou perfektně ovladatelná i při rychlé jízdě.

Obrázek

Snowboardové boty

Snowboardová výbava se točí nejen okolo výběru správného prkna, potřebovat budete také vázání a boty, které na snowboard padnou jako ulité. Snowboardové boty by měly sedět na noze akorát - neměly by nepříjemně tlačit ani být velké. Při výběru snowboardových bot je potřeba věnovat asi nejvíce času. Právě snowboardové boty přenášejí vaši váhu, energii, pohyby a sílu do snowboardu. Pokud nemáte možnost boty vyzkoušet, vybírejte boty minimálně o půl čísla větší, než uvádí výrobce. Popř. o celé číslo. Dbejte hlavně na to, aby Vám snowboardové boty obemkly celou nohu a ta se v nich nehýbala. Podobně jako snowboardy a vázání, i boty se vyrábějí různě tvrdé. Tvrdší boty jsou vhodné pro zkušenější jezdce. Pro rekreační jezdce či začátečníky se naopak hodí měkčí boty. Tvrdost bot je uváděna podobně jako u vázání, tedy stiff (tvrdé), mid-stiff (středně tvrdé) a soft (měkké).

Prakticky všechny kvalitnější snowboardové boty se skládají ze dvou částí – vnější boty a vnitřní botičky. Výjimečně lze narazit i na boty z jednoho kusu. Ty stačí pro děti, které jsou lehčí a boty tolik nezatěžují. Všichni odrostlejší by se ale měli orientovat na dvoudílné boty, které poskytují noze větší oporu, lépe tlumí nárazy a v neposlední řadě se lépe vysoušejí.

Snowboardové vázání

Vyberte si kvalitní vázání na snowboard. Vázání je především důležitým nástrojem, který přenáší sílu z vašich nohou do prkna. Nejpoužívanější snowboardové vázání stejně jako snowboardy jsou tzv. měkká vázání a pokud je to možné, vybírejte vázání a boty od stejné značky. Správné vázání by mělo pevně obepínat boty, mělo by být odolné, pevné, pokud možno lehké a v neposlední řadě také pohodlné. Klasický typ má 2 přezky (nártové pásky), kterými upevňujeme boty pomocí stahovacích ráčen.

Jak nastavit vázání na snowboard

Pokud si chcete jízdu na snowboardu opravdu užít, nepodceňujte nastavení vázání na snowboard. Správnej úhel vázání se rozděluje do 4 kategorií:

rozsah pro začátečníky

rozsah na freestyle

rozsah na all-mountain

rozsah na freeride

Je důležité správně nastavit úhel, ve kterém vázání upevnit. Ať už preferujete sjezdovky, nebo raději skáčete na railu, pohodlně se vám bude jezdit v postavení 15 a -9. Tedy v úhlu 15 ° pro přední nohu a -9 ° pro nohu zadní. Vázání (i s botama) nesmí přesahovat na patě více než na špičce (ani opačně).

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se