Jak vybrat cestovní pojištění online?

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Finance  |  Cestovní pojištění  |  Pojištění 7. 9. 2022

Chystáte se na dovolenou nebo na pracovní cestu? Uvažujete nad cestovním pojištění, ale nevíte, kde začít? Připravili jsme srozumitelný přehled všeho, co potřebujete vědět o cestovním pojištění. Zjistěte, které služby využijete a jaké je nejlevnější cestovní pojištění.

Ať už cestujete přes Booking nebo na vlastní pěst, cestovní pojištění se vyřizuje vždy před cestou do zahraničí. Není povinné, ale rozhodně se vyplatí. Jeho hlavním účelem je krýt náklady za lékařskou péči a kompenzovat věcné, finanční nebo zdravotní újmy, které byste nedopatřením způsobili někomu jinému. Jelikož nejde jen o náhradu zdravotních nákladů, má smysl si cestovní pojištění pořídit nejen do zahraničí, ale i po České republice.

Většina cestovních pojištění nabízí ještě připojištění: Při ztrátě zavazadel, stornování dovolené, komplikacích s letem, a podobně. U pojišťoven můžete vybírat z již hotových balíčků, případně si k nim přidávat připojištění (služby navíc) podle svých potřeb.

Obvyklé složky cestovního pojištění jsou tyto:

  • léčebné výlohy při onemocnění
  • léčebné výlohy v případě úrazu
  • způsobení škody třetí osobě
  • ztráta zavazadel
  • převoz zraněného zpět do země
  • převoz tělesných ostatků v případě úmrtí
  • pojištění trvalých následků úrazu
  • pojištění letu

Pojištění vždy zahrnuje základní asistenční službu. Ta funguje nonstop a poskytne vám pomoc a poradenství v případě pojistné události. Když si myslíte, že máte nárok čerpat pojištění, kontaktujete asistenční službu a zbytek pak domluvíte přímo s ní. Rozšířené asistenční služby vám mohou také zajistit tlumočníky a pomoci s dalšími náležitostmi.

Jaké vybrat cestovní pojištění?

V Česku je pojišťoven celá řada. Nejjednodušší je vybírat podle poměru „cena-výkon“, tj. podle limitu pojistného plnění v porovnání s cenou pojištění. Také byste se měli zajímat o možná připojištění a doplňkové služby. Výběr vám výrazně ulehčí, když použijete online srovnávač cestovního pojištění.

Jednodušší je také pojištění uzavřít u společnosti, u níž už využíváte jinou službu. Informujte se, zda např. vaše banka nenabízí zvýhodněné pojištění jako bonus k účtům nebo kartám. Celoroční cestovní pojištění si například můžete zřídit s ČSOB pojišťovnou ke své platební kartě. Pokud jste držiteli studentského průkazu ISIC, nabízí se vám možnost zvýhodněného pojištění pro studenty od pojišťovny Uniqua.

Pojistné limity

Limit pojistného plnění je částka, kterou pojišťovna uhradí v případě úrazu či naplnění jiného bodu smlouvy. Limity za základní služby (pokrytí zdravotních nákladů a pokrytí způsobených škod) sahají zpravidla do milionů. Připojištění mívají limit menší (desítky, někdy stovky tisíc).

Pokud limit neodkáže pokrýt celou cenu za lékařské ošetření, nebo třeba celou cenu ukradeného kufru, nezbude vám nic jiného, než zbytek zaplatit z vlastní kapsy. Je proto lepší pojistit se s vyšším limitem. Cenu pojištění to zvýší nepatrně (třeba jen o 20 Kč za den), na svém klidu to ale poznáte.

Cena cestovního pojištění

Cestovní pojištění nemusí být vůbec drahé. Dvoutýdenní dovolená v zahraniší může stát i jen pár stovek korun. Cena pojištění závisí na několika faktorech. Každá pojišťovna má jinak nastavené ceny a také jiné balíčky služeb. Je dobré si nejprve promyslet, která rizika na vás čekají, abyste neplatili zbytečně nevyužité služby. Ve zkratce: Nemá smysl se připojistit na rizikové sporty, pokud se jedete válet k moři.

Ceny cestovního pojištění jsou nejvíce ovlivněny limitem pojistného plnění a pojistným krytím. Dalším důležitým faktorem je destinace. Nejlevněji vás vyjde pojištění po ČR. Cestovní pojištění do Evropy je o něco dražší. Nejvíce zaplatíte za mimoevropské a zaoceánské oblasti (například USA).

Pojištění na den v rámci Evropy vás vyjde zhruba na 20 Kč až 60 Kč v závislosti na typu balíčku. Pro celý svět se pak ceny za den pohybují od 30 Kč do 100 Kč.

Cestovní pojištění Evropa a svět

Můžete si také sjednat celoroční cestovní pojištění, které je většinou omezené maximální dobou pobytu na měsíc nebo 90 dní. Pojištění se automaticky obnoví po návratu do Čech. Pro Evropu vyjde cestovní pojištění zhruba na 2 000 Kč až 5 000 Kč a pro cestování mimo Evropu až na 5 500 Kč.

Nejlevnější cestovní pojištění

Abyste neplatili nic navíc, sepište si nejprve všechny důležité body, které jsou k vaší cestě aktuální. Zodpovězte si tyto otázky:

  • Kolik nás jede?
  • Do jaké země? Evropa, nebo svět?
  • Na jak dlouho? Popřípadě jak často?
  • Jaké aktivity budu provozovat?
  • Jaká chci připojištění?
  • Jakým dopravním prostředkem cestuji?
  • Cestuji „po vlastní ose“? Bude potřeba pojistit i auto?
  • Mám jiné speciální nároky a požadavky?

Následně si najděte ta pojištění, která splňují vaše požadavky a… zůstaňte doma!? Ano! Nechoďte na pobočku, ale zůstaňte pěkně doma a sjednejte si pojištění online. Drtivá většina pojišťoven totiž nabízí při uzavření smlouvy po internetu výrazné slevy. Vyplatí se rovněž využít některé z aktuálních slev a výhodných nabídek.

Při cestování po Evropě můžete uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Prakticky všechna zdravotní pojištění v ČR platí automaticky po EU. Pokud si např. při lyžovačce v Rakousku zlomíte nohu, ošetřtí vás i bez cestovního pojištění. Náklady za lékařskou péči uhradí vaše česká zdravotní pojišťovna. Vždy je ale dobré se ještě dopojistit proti nezdravotním rizikům. Třeba když na lyžích někoho smetete a nohu si zlomí on. Jeho pojiťovna totiž může částku vymáhat po vás.

Cestovní pojištění online

Pojistnou smlouvu pro cestovní pojištění můžete uzavřít buď na pobočce vámi zvolené pojišťovny, nebo pomocí formuláře na internetu. Možnost číslo dvě je nejen rychlejší a pohodlnější, ale také levnější. K tomu, abyste uzavřeli smlouvu, potřebujete jen základní informace: Kdo, kdy, kam a jak jede a co tam bude dělat.

Související obchody

Booking, Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se