Jak platit mobilem u pokladny s Google Pay či Apple Pay

Tipy k nákupuFinance 25. 3. 2021

Platby mobilem jsou hitem dneška. Můžete s nimi platit na bezkontaktních terminálech, vybírat z bankomatu i platit na internetu a nemusíte přitom neustále "tahat" svou platební kartu. Zkuste to po novu a naučte se, jak platit pohodlně mobilem i u pokladny.

Jak ale placení funguje, co k němu potřebujete a které banky v Česku vlastně podporují placení mobilem? Že vám z těch otázek jde hlava kolem a nechce se vám googlit? Nemusíte. Podívejte se, jak budete mít vše zařízeno za pár minut.

Jak na mobilní platby

Na to, na co jste dříve potřebovali peněženku, platební kartu a mnozí nosili i sady věrnostních karet, vám dnes postačí chytrý mobilní telefon. Obstará totiž všechno za ráz a vám ulehčí. Pojďme se podívat, jak chytrou platbu zařídit

Co potřebuji?

NFC

Pro platbu mobilem potřebujete dvě hlavní věci: vhodný telefon a správnou banku. Vhodný telefon se pozná snadno – musí mít čip NFC (Near Field Communication). Tento čip umožňuje bezdrátovou komunikaci na krátkou vzdálenost mezi dvěma zařízeními, až 4 metry. Je bezpečné. Připojení je automatické a rychlé. Jde například o platby, ale čip dokáže zvládnout i přenos jiných informací. Poslouží vám k rychlému a jednoduchému spárování dvou zařízení, sdílení internetu na malou vzdálenost, nebo třeba čtení informací z tzv. tagů - například umístěných v restauraci, či při odemykání dveří a dalších libůstkách. 

Jak poznat, že můj mobil má NFC čip? U iPhonů je to celkem jednoduché. Čip mají všechny telefony po vydání iPhone 6. U Google Pay je situace už samozřejmě složitější, protože tento operační systém používá celá řada výrobců mobilních telefonů. 

Nejjednodušší cestou, jak zjistit, zda máte NFC v telefonu, je podívat se do systémového nastavení - Bezdrátové připojení a sítě/Další/NFC. Případně můžete použít vyhledávání nebo se podívat do technické specifikace telefonu.

Další vychytávky ze světa financí

Baví vás chytré technologické vychytávky jako je placení mobilem? Přečtěte si naše další články na podobná témata.

  • Revolut – revoluční fintech, vhodný hlavně pro cestovatele
  • PayPal – placení na internetu v 21. století
  • Zonky – u Zonky nepůjčují banky, ale běžní lidé

Které banky v Česku Google a Apple Pay podporují?

Seznam je následující:

Apple Pay: TwistoAir Bank, Česká spořitelna, Komerční banka, MONETA Money Bank, mBank, UniCredit Bank, J&T Banka, Revolut, Edenred a další.

Google Pay: Banka CREDITAS a.s., MONETA, mBank, J&T Banka, Komerční banka, Edenred, Revolut, Equa Bank, Fio banka, a.s., Česká Spořitelna.

Pokud jste svou banku na seznamu nenašli, nezoufejte. Většina z nich plánuje mobilní platby co nejdříve!

Tip: Google Pay nabízí několik bank, ale rozhodně ne každá má tak výhodné podmínky jako Banka Creditas. Banka má výběry v Česku i v zahraničí zcela zdarma. Také velmi výhodný směnný kurz. A na spořícím účtě úrok 2 % p. a, což také není k zahození.

Chci vědět více

Jak postupovat pro zprovoznění mobilních plateb

Máte vhodnou banku i NFC čip? Můžeme pokročit dále!

Apple Pay 

1. Otevřete aplikaci Wallet a klikněte na tlačítko "Přidat". Pak kartu vyfoťte nebo zadejte údaje ručně. Poté vám kartu musí schválit banka.

2. Až se tak stane, můžete platit. Buď přes aplikaci Wallet, kde musíte při každém placení zadat svůj kód pro otevření telefonu (nebo použít jiný způsob verifikace). A nebo zmáčkněte dvakrát tlačítko "Domů" (u mobilů s Touch ID) či dvakrát tlačítko uzamčení (u mobilů s Face ID). Telefon se pak chová jako bezkontaktní platební karta.

Google Pay

1. U Google Pay si nejprve musíte stáhnout stejnojmennou aplikaci. V ní si nastavte platební kartu, kterou opět musí schválit banka. 

2. Při placení poté stačí přiložit odemčený telefon k platebnímu terminálu. Do 500 korun ani nemusí být odemčený.

Tip: Při nákupu nového mobilního telefonu šetřete s cashbackem Tipli. Vždy se vám vrátí část útraty zpět na účet.

Platba Apple Pay u Twisto

eshop

Apple Pay můžete používat i u banky Twisto. Nastavení mobilních plateb funguje stejně jako výše v popisu. U Twista ale můžete ještě využívat několik dalších výhod. Při platbách na internetu lze nakoupit zboží a zaplatit až za 14 dnů. 

Když se vám zboží nelíbí, prostě ho vrátíte a Twisto vše vyřeší. Další velkou výhodou je speciální cashback, který je s Twistem vždy o 5 % vyšší než jinde. Twisto se také skvěle hodí pro cestování. Nejenže díky němu máte slevy u firem jako Flixbus nebo Booking, ale také získáte velmi výhodné směnné kurzy.

Chci vědět více

Potřebujete si půjčit?

Potřebujete si nutně půjčit na nový mobil nebo počítač, ale nevíte u koho? Využijte náš skvělý srovnávač půjček! Stačí nastavit několik základních údajů a srovnávač už vám doporučí, která banka je ve vašem případě nejvýhodnější.

Přejít na srovnávač půjček

Související obchody

Apple, Air Bank, Česká spořitelna, Moneta, Banka CREDITAS

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se