Jak (ne)platit clo na AliExpress?

Tipy k nákupuNávod na AliExpress.com  |  Nákupy z Aliexpress  |  Návody  |  Nakupování 10. 11. 2021

Za zboží objednané ze zemí mimo EU si od 1. 7. 2021 připlatíme. Vstoupí totiž v platnost povinnost platit DPH na všechno zboží ze třetích zemí. Stále se ale můžete vyhnout platbě cla. Je to jednoduché.

Od roku 2021 platí v Evropské unii nová pravidla pro platbu DPH za zboží ze států mimo EU. Byla zrušena výjimka pro „zboží nepatrné hodnoty“ a od 1. 7. 2021 bude nutné zaplatit DPH za veškeré nákupy mimo EU. Nákupy na AliExpress se ale nezkomplikují, protože AliExpress odvede DPH za nás.

Položka VAT v platebním souhrnu

Společnost má v EU daňové partnery, díky nimž může DPH odvést za nás. Jeho zaplacení ale samozřejmě požaduje po zákazníkovi. V platebním souhrnu na AliExpress se tak nově objevuje položka VAT (Value Added Tax – daň z přidané hodnoty). Částka VAT se počítá z ceny zboží + poštovného. Pokud poštovné neplatíte, vypočítá se VAT jen z ceny zboží. U většiny artiklů je VAT 21 %, například u elektroniky, oblečení nebo vychytávek do domácnosti.

Jak nakoupit bez cla na AliExpress

I po 1. červenci platí, že zásilky v hodnotě do 150 eur jsou v ČR osvobozeny od celního poplatku. Když si tedy objednáte něco levnějšího, platbě cla se vyhnete. V opačném případě vás čeká celní proces. Jeho průběh si vysvětlíme níže.

Nákup z evropských meziskladů

Kdyby AliExpress DPH neodváděl za zákazníka, museli byste to udělat sami během celního procesu. Je možné, že pokud nakupujete na jiných mimoevropských eshopech, bude situace právě taková. V tomto případě si lze někdy pomoci tím, že budete nakupovat zboží z meziskladů v EU. Postup si ukážeme na AliExpressu, ale pro jiné weby je obdobný.

1. Doručení do ČR

Je potřeba, abyste si v e-shopu nastavili, že chcete zobrazovat pouze zboží ze skladů v Evropě a zásilku doručit do ČR. Nejprve tedy nastavte jako zemi doručení Českou republiku.


Obrázek

2. vyhledání zboží

Do vyhledávacího pole zadejte kategorii zboží, které chcete kupovat. Možnost filtrovaní podle země se totiž někdy zobrazuje až po vyhledání produktů.

3. filtrování zboží z evropského skladu

Po vyhledání produktu nastavte, že chcete zboží z některé z evropských zemí. Můžete vybrat i Českou republiku, ale klidně označte další země z EU.


Obrázek

Jak zaplatit clo a DPH u nákupů ze zahraničí

Za zboží ze zemí mimo prostor EU, neboli z tzv. třetích zemí, je potřeba vždy uhradit DPH. Jak jsme už řekli, v případě AliExpressu to nemusíte řešit, protože společnost ho odvede za vás. U zásilek za 150 eur a více je navíc potřeba uhradit celní poplatek.

Nejlepší je nechat si zboží doručit Českou poštou, která je ochotná za vás celní řízení vyřídit. Počítejte ale s tím, že si Pošta za tuto službu účtuje poplatek asi 200 Kč.

  • Zboží s hodnotou do 150 eur – platí se pouze DPH. AliExpress ho odvede za vás, u jiných eshopů ale možná budete muset projít celním řízením. Pokud se nenecháte zastupovat poštou či jiným dopravcem, budete muset u zásilek do 150 eur použít novou internetovou aplikace eCeP od Celní správy a ve zjednodušeném řízení zboží proclít (přičemž ovšem neplatíte clo, ale jen DPH, které neodvedl eshop).
  • Zboží za 150 € a více bude muset projít standardním celním řízením. Kromě DPH (pokud nebylo již odvedeno prodejcem) se platí také clo. Při této hodnotě zásilky vás ale čeká plnohodnotný celní proces a aplikaci eCeP už není možné použít. Můžete se ale nechat opět zastoupit nějakým dopravcem.

Jak probíhá celní řízení jsem vysvětlili v návodu Placení cla a DPH na AliExpress. POZOR: Od 1. 7. 2021 neplatí hraniční hodnoty uvedené v tomto článku, shodný je ale průběh celního řízení.

Nezapomeňte na cashback

Plánujete nakoupit na AliExpress? Pak nezapomeňte nákup začít proklikem od nás z Tipli, aby vám neutekly peníze zpět. Za nákup na AliExpress vás totiž odměníme až 10% cashbackem. Na tomto čínském tržišti jsou vždy k dispozici akční nabídky a slevové kupony. Nejvíce možností, jak ušetřit, připadá každoročně na nákupní „svátek“ Black Friday a na narozeniny portálu známé jako AliExpress Day.

Související obchody

AliExpress, GearBest, Banggood, PandaHall.com, Wish

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se