Havarijní pojištění - když už povinné ručení nestačí

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Havarijní pojištění je sice nepovinné, ale stejně užitečné, jako povinné ručení. Přečtěte si co havarijní pojištění chrání, kdy se vyplatí, jak se počítá nebo co je krátkodobé havarijní pojištění. Možností pojištění je hodně, důležité je vybrat si to správné, které pokryje vše, co si žádáte.

Je dobré vědět, že v případě nečekané události nezůstaneme "na pospas živlům". V těchto případech se vyplatí mít sjednané například cestovní pojištění, či jiné, které může někdy doslova zachránit život. Jedno z těchto pojištění je havarijní pojištění, které jde ruku v ruce s povinným ručením. Přečtěte si, co havarijní pojištění zahrnuje, a jak se liší od povinného ručení.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění je dobrovolné smluvní pojištění (stejně jako například cestovní pojištění), které se sjednává pro minimalizaci rizik na vozidle. Mezi tato rizika se počítají havárie, odcizení, vandalismus či živelné události. V pojistných podmínkách či v samotné pojistné smlouvě nalezne klient případy, pro které toto pojištění platí.

Co chrání havarijní pojištění?

Havarijní pojištění v základním stavu se vztahuje na pojistné události, které během trvání nastanou ve státech Evropy, pokud v pojistné smlouvě není uvedeno jinak. Jako pojistná událost je považována i krádež, poškození či zničení pojištěné věci. Ovšem jen v případě, že uživatel pojištěného vozidla prokazatelně nemohl zabránit poškození či odcizení věci v příčinné souvislosti s nehodou.

Havarijní pojištění

Krátkodobé havarijní pojištění

Ne každý potřebuje mít ochranu vozu po celý rok. Ti, kdo ji nepotřebují, volí produkt s názvem krátkodobé havarijní pojištění. Toto pojištění může být velice výhodné pro motorkáře, kteří v zimě nejezdí. Krátkodobé pojištění ovšem není vhodné jenom pro motorkáře, ale i pro majitele aut, kteří chtějí mít pojištěné vozidlo v případě dovolené. I pro ně je tato pojistka vhodná. Krátkodobé pojištění na českém trhu poskytuje již několik pojišťoven, které nabízí i sjednání online během několika minut.

Havarijní pojištění cena

Nejdůležitějším kritériem ceny havarijního pojištění je spoluúčast. To je částka, kterou při pojistné události klient platí "ze svého". Logicky platí, že čím vyšší je spoluúčast, tím nižší je cena povinného ručení. Nejdražším rizikem, které si můžete pojistit je havárie. Pokud si tedy klient je jistý svými řidičskými schopnostmi, není nutné se pojistit proti havárii, a cena tím tak výrazně klesne. Varianta all-risk, která kryje všechny rizika se dá sjednat do 2 000 Kč.

Povinné ručení vs. havarijní pojištění

Povinné ručení nekryje klientem způsobené škody na vlastním vozidle, a je ze zákona povinné mít jej sjednané pro všechna vozidla vyskytující se na pozemní komunikaci. Právě kvůli tomu je dobré mít sjednané i havarijní pojištění je dobrovolné a pomáhá s následky škod, které zavinil někdo cizí nebo okolní podmínky.

Havarijní pojištění kalkulačka

Některé pojišťovny a online portály do svých služeb přidaly kalkulačky havarijního pojištění. Ve zkratce se jedná o postupy, jakými ušetřit a vybrat nejvýhodnější pojištění, které bude pro klienta výhodné. Na internetových stránkách je tato problematika obvykle pod hesly havarijní pojištění srovnání nebo havarijní pojištění kalkulačka.

Havarijní pojištění

Havarijní pojištění je stejně jako povinné ručení velmi užitečné. Vyplatí se například při dovolené, nebo při motorkářské sezóně. Je dobré si dobrovolně zainvestovat, a být v klidu a bezpečí.

Související obchody

mBank, pneushop.cz, ČSOB Pojišťovna, Pneumatiky.cz, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se