Elektronická dálniční známka 2021: buďte připraveni na změnu

Tipy k nákupuDovolená a cestování 8. 1. 2023

Od roku 2021 přechází česká republika na systém elektronických dálničních známek. S předstihem vám prozradíme, kolik bude elektronická dálniční známka 2021 stát, kde ji koupit a jaká bude její platnost. A přidáváme také informace o dálničních známkách v jiných evropských zemích.

Skutečnost, že Česko přechází na elektronické dálniční známky, není novinka. O plánované změně se mluvilo v roce 2019. Teď ale už víme všechny důležité detaily.

Kdy začíná platit elektronická dálniční známka?

Elektronické dálniční známky začnou platit 1. ledna 2021. Přechod na e-známky je plošný a kompletní. Nalepovací kupony se už vůbec nebudou prodávat. Platnost dálniční známky 2020 končí 31. ledna 2021. To znamená, že během ledna se budou platnosti nových i starých typů známek překrývat. Máte tak dostatek času na pořízení nového kuponu.

Kdo musí mít dálniční známku?

Dálniční známku musejí mít všechna motorová vozidla, která chtějí využívat zpoplatněné úseky pozemních komunikací (tj. drtivou většinu všech dálnic), a to v případě, že splňují tyto dvě podmínky:

  • vozidlo má alespoň 4 kola,
  • vozidlo váží maximálně 3,5 tuny (těžší auta platí elektronické mýtné).

Povinnost mít dálniční známku neplatí pro motocykly ani přípojná vozidla (tj. vozíky, obytné přívěsy apod.). Hmotnost vozidla se počítá také bez těchto přípojných zařízení.

TIP: Nezapomeňte kromě dálniční známky také na povinné ručení a havarijní pojištění. Až si vyberete to nejlevnější, tady máte 8 způsobů, jak změnit pojišťovnu.

Dálniční známku NEpotřebují:

S elektronickou dálniční známkou přibývají také auta, která poplatky za užívání těchto silnic platit nemusí. Dejte si ale pozor na to, abyste tuto svou výhodu nemuseli nejprve nahlásit Státnímu fondu dopravní infrastruktury. To půjde písemnou formou osobně/poštou, nebo elektronicky. Dálniční známku nepotřebují:

  • motocykly
  • držitelé průkazu ZTP, ZTP/P
  • vozidla na elektřinu nebo vodík
  • vozidla s hybridním pohonem (pokud jeho emise CO2 nepřesahují 50 g/km)
  • historická vozidla (se speciální registrační značkou a průkazem).
Elektronická dálniční známka 2021

Doba platnosti elektronické dálniční známky

Systém platnosti kuponů se nemění. I nadále si lze vybrat z dálniční známky s platností desetidenní, tříměsíční a roční. Nově přibude ale jedna velká výhoda: roční kupony budou mít klouzavou platnost. Vždy budou platit 12 měsíců bez ohledu na datum nákupu. Platnost dálniční známky bude také možné odložit až na 3 měsíce od nákupu, kdykoliv během roku si tak budete moci koupit známku v předstihu.

Dálniční známka cena

Nová dálniční známka stojí stejně jako dálniční známka 2020. Nemáte-li ovšem auto s ekologičtějším pohonem. Auta na zemní plyn nebo biometan mají slevu a platí pro ně tzv. „Eko cena“. Její nárok je ale třeba předem nahlásit.

Doba platnosti
Standardní cena
Eko cena
Doba platnostiRoční
Standardní cena1 500 Kč
Eko cena1 000 Kč
Doba platnostiMěsíční
Standardní cena440 Kč
Eko cena300 Kč
Doba platnostiDesetidenní
Standardní cena310 Kč
Eko cena300 Kč

TIP: Má smysl pořídit si havarijní pojištění? Ve speciálním článku se věnujeme tomu, jaké škody kryje povinné ručení a havarijní pojištění.

Kde a jak koupit elektronickou dálniční známku

Známku snadno koupíte buď v e-shopu (na počítači nebo smartphonu), v síti prodejních míst nebo ve speciálních samoobslužných kioscích. Eshop bude spuštěn 1. prosince 2020, takže klidně můžete někomu věnovat dálniční známku k Vánocům. Ve všech případech musíte znát kýženou dobu platnosti a registrační značku auta, pro které chce známku koupit – tu buď sami zadáte nebo nadiktujete obsluze prodejny. Jakmile zaplatíte a dostanete potvrzení (obratem e-mailem nebo vytištěné na prodejně), je známka platná a vy můžete vyrazit na cestu.

Jak funguje elektronická dálniční známka ČR?

Je to jednoduché. Při nákupu se registrační značka vašeho auta zapíše do speciálního systému. Policie a Celní správa disponují speciální technologií, která v kamerovém záznamu automaticky rozpozná RZ auta a porovná ji se systémem. Pokud nemáte nárok na osvobození, hrozí vám pokuta až 100 000 Kč. Kamery, které budou sledovat registrační značky, jsou umístěné na kontrolních branách a jejich mobilní verzi mohou mít policisté také u sebe v autě. Další výhodou je, že vás může systém automaticky upozornit na blížící se konec platnosti.

Elektronická dálniční známka 2021

Dálniční známka Slovensko

Na Slovensku fungují elektronické známky již nějakou dobu. Také zde se týkají jen dvoustopých motorových vozidel do 3,5 t, rozdíl je ale v tom, že platit musíte také za přípojné vozidlo, pokud celková hmotnost jízdní soupravy přesáhne 3,5 tuny. To znamená, že v takovém případě kupujete známky 2 (pro auto + pro přívěs). Ceny známek pro přívěsné vozidlo jsou stejné jako ty pro auta. Dálniční známku pro Slovensko koupíte nejsnáze na webu eznamka.sk, kde najdete také podrobnější informace.

Doba platnosti
Standardní cena
Doba platnostiRoční
Standardní cena50 € (cca 1 350 Kč)
Doba platnosti365 dní (klouzavá)
Standardní cena50 € (cca 1 350 Kč)
Doba platnostiMěsíční
Standardní cena14 € (cca 380 Kč)
Doba platnostiDesetidenní
Standardní cena10 € (cca 270 Kč)

Cestovní pojištění na doma?

... se vyplatí pořídit si cestovní pojištění, i když nemíříte do ciziny? Díky Tipli si navíc můžete sjednat cestovní pojištění po ČR s cashbackem a znatelně tak ušetřit. Více o cashbacku na pojištění

Dálniční známka Rakousko

V Rakousku máte i nadále dvě možnosti. Buď si koupíte klasický nalepovací dálniční kupon, nebo zvolíte digitální dálniční známku. Ceny obou jsou stejné, oproti loňskému roku ale nepatrně vzrostly. Stále však platí, že motocykly platí zhruba polovinu toho, co automobily do 3,5 tuny. K dispozici jsou známky na 10 dní, 2(!) měsíce nebo celý rok. Elektronickou známku koupíte nejlépe na oficiálním rakouském eshopu shop.asfinag.at.

Doba platnosti
Cena
Doba platnostiRoční
Cena92,50 € (cca 2 480 Kč)
Doba platnostiMěsíční
Cena27,80 € (cca 750 Kč)
Doba platnostiDesetidenní
Cena9,50 € (cca 257 Kč)

Dálniční známka Maďarsko

V Maďarsku již několik let platí e-známka, tedy elektronická dálniční známka. Co se týče platností, i maďarská dálniční známka se dá sehnat jako 10denní, měsíční nebo roční. Zakoupit si ji můžete buď prostřednictvím stránek ematrica.nemzetiutdij.hu nebo na čerpacích stanicích v Maďarsku. Ceny se od loňského roku nezměnily.

doba / hmotnost
do 3,5 t
doba / hmotnostRoční
do 3,5 t42 980 HUF / cca 3 320 Kč
doba / hmotnostMěsíční
do 3,5 t4 780 HUF / cca 370 Kč
doba / hmotnostDesetidenní
do 3,5 t3 500 HUF / cca 270 Kč

Po dálnici jako v papučích a levněji

Správně vybrané pneumatiky vám zajistí nejen bezpečnou, ale také komfortní jízdu. Při dlouhých cestách může nevhodná pneumatika navíc znamenat zbytečně vysokou spotřebu paliva. Vyberte si nové zimní pneumatiky, dokud je čas.

Srovnání pneumatik

Související obchody

AliExpress, pneushop.cz, nejlevnejsiPNEU.cz, pojisteni.cz, RIXO - kontrola pojistných smluv

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se