Co když povinné ručení nevyhovuje? 10 způsobů, jak ukončit smlouvu

Tipy k nákupuFinance 27. 10. 2023

Ukončit povinné ručení není jen tak. Pojišťovny chtějí, abyste jim platili, proto jsou smlouvy plné podmínek a zákazů. A zbavit se těchto právních závazků není jednoduché. Naštěstí existují způsoby, jak to zvládnout. Dali jsem pro vás dohromady 10 možností, jak ukončit pojistnou smlouvu před jejím vypršením. Jsou mezi nimi standardní postupy, krizová opatření a také chytré právní finty.

Důvodů k ukončení smlouvy o povinném ručení může být celá řada, ale tím nejčastějším je bezesporu snaha změnit pojišťovnu. "Seknout" se stávající pojistkou ale není jenom tak. Finanční společnosti žijí z peněz svých klientů a je v jejich zájmu, abyste neodešli ke konkurenci. Pojistné smlouvy proto oplývají podmínkami a pravidly, která zabraňují jen tak je ukončit. Způsoby, jak to udělat, ale existují.

První polovina rad, jak povinné ručení ukončit, obsahuje možnosti seřazené podle lhůty, do které můžete od smlouvy odstoupit. Ve druhé polovině najdete ukončení, jejichž podmínkou je nějaká událost.

1. Ukončení smlouvy dohodou

Nejjednodušší řešení, které ale skoro nikdy nefunguje. Od pojistné smlouvy můžete odstoupit tak, že obě strany podepíši písemnou dohodu. Jelikož jde o dohodu, může ji jedna ze stran odmítnout. A to je právě kámen úrazu, protože pojišťovny nemají většinou důvod na dohodu přistupovat (a tedy přicházet o zdroj peněz – vás). Pro oficiální zánik smlouvy je pak nutné písemné potvrzení od pojišťovny.

2. Odstoupení od smlouvy do 14 dní – při zřízení na dálku

Tento způsob můžete využít jenom, pokud jste pojištění zařídili na dálku, tedy když sjednáte povinné ručení online nebo telefonicky. Jde o zákonnou ochranu spotřebitele. Principově se jedná o podobný případ, jako je například vrácení zboží z eshopu. Bez udání důvodu můžete od smlouvy odstoupit do 14 dní od jejího uzavření, ideálně písemně.

Dálniční známka 2019 zdarma

Přečtěte si všechny důležité informace o dálniční známce pro rok 2019, jako jsou její cena, platnost a neplacené úseky a kde je dálniční známka 2019 k sehnání zdarma.

Zjistit více o dálniční známce »

3. Výpověď do 1 měsíce od změny ceny pojistného

Když pojišťovna změní cenu pojistného, můžete to využít jako záminku k odstoupení od smlouvy. Přitom nemusí jít jenom o zdražení, legitimně uplatnitelný je tento důvod, i když cena pojištění klesne. Odstoupení musíte podat písemně a výslovně v něm uvést, že důvodem výpovědi je nesouhlas s novou cenou pojistného.

4. Výpověď pojistné smlouvy do 2 měsíců od jejího uzavření

Obdobný způsob jako bod č. 2, jen časové období je tu delší a využít toto řešení můžete, i když jste smlouvu nezařídili na dálku. Pojištění mohou vypovědět písemně obě strany. Dnem doručení výpovědi začíná běžet osmidenní výpovědní lhůta, jejímž uplynutím povinné ručení zaniká. Pojišťovna má nárok na případnou poměrnou část z pojistky, došlo-li už k čerpání pojištění.

5. Výpověď do 3 měsíců od pojistné události

jak zrušit povinné ručení

Dojde-li k pojistné události, můžete vy nebo pojišťovna vypovědět pojistnou smlouvu nejpozději do 3 měsíců od momentu, kdy přijde oznámení o dané pojistné události. Jakmile je jedné ze stran doručena výpověď, začíná běžet měsíční výpovědní lhůta, po které pojištění zanikne. Schválně bourat ale nedoporučujeme.

6. Výpověď před koncem pojištění

Nejčastější způsob výpovědi pojistky. Vypovězení se provádí písemně a pojišťovny ho musí obdržet minimálně 6 týdnů před koncem pojistného období. Tuto lhůtu je nutné dodržet, výpověď je totiž jinak neplatná.

7. Ukončení smlouvy kvůli krádeži

Jestliže vám někdo ukradne auto, končí tímto okamžikem i smlouva o povinném ručení. Pojišťovně to musíte nahlásit písemně a doložit protokolem od policie. Způsob výpovědi je to zákonem zaručený, ale upřímně doufáme, že ho nebudete muset použít.

8. Ukončení smlouvy prodejem vozidla

Změna majitele auta je důvodem k okamžitému ukončení pojistné smlouvy. Zákon přitom nehlídá, co se bude dít s autem po jeho prodeji a pojišťovny nemohou zkoumat, zda si kupec auto nechá. Lze toho šikovně využít: První den auto prodáte, druhý den ukončíte smlouvu o povinném ručení a třetí den nový majitel vozu odstoupí od kupní smlouvy, vrátí vám auto a vy jemu peníze. Tento postup lze uplatnit kdykoliv, ale jako „kupce“ si vyberte někoho, komu můžete opravdu věřit. A také si pohlídejte, abyste auto vlastnili déle než rok. Jinak musíte příjem z prodeje uvést do daňového přiznání.

9. Ukončení smlouvy při neplacení pojistného

V podstatě jednoduchý způsob, jak ukončit pojistnou smlouvu využívá toho, že pojišťovny nebudou své služby poskytovat neplatičům. Když nezaplatíte pojistné v daném termínu a budete ignorovat všechny upomínky od pojišťovny, nakonec pojištění skončí. Pojišťovna tak vlastně vypoví smlouvu vám. Podstatnou nevýhodou ale je, že může nezaplacený dluh vymáhat.

10. Ukončení smlouvy uložením registračních značek do depozitu

Tohle je další finta, jak kdykoliv ukončit pojistnou smlouvu. Uložíte-li registrační značky vašeho auta do depozitu, nemusíte platit povinné ručení. A to je důvodem k tomu, abyste mohli obratem ukončit pojistnou smlouvu. Trik je v tom, že značky uložíte jen krátkodobě a po vypovězení pojistky si je obratem vyzvednete. Uložení značek přijde na 200 Kč a auto musíte odstavit z provozu – nesmí tedy stát ani na parkovišti, nebo na cestě před domem. A při vyzvednutí značek je třeba předložit potvrzení z měření emisí a STK. Protokoly ale naštěstí nemusí být nové.

jak zrušit povinné ručení

Předtím, než ukončíte pojistnou smlouvu, si nezapomeňte zařídit nové povinné ručení. Nepojištěné auto totiž nesmí na silnici. Také si vyžádejte od staré pojišťovny potvrzení bonusu za bezeškodní jízdu. A nejprve zvažte "běžné" možnosti ukončení, než se vrhnete prozkoumávat mezery v zákonech. Můžete si tak ušetřit řadu starostí.

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se