5 nejlepších receptů: Hříšně dobrý jahodový dort
Články | Jídlo | Hobby a zábava | Recepty 7. 2. 2023Zapomeňte vážení, na jahody mražený – a to doslova! Červen je měsícem jahod a čerstvé červené jahody jsou dokonalost sama. Užijte si sezónu jahod a podívejte se s námi na ty nejlepší recepty jahodových dortů, kterými okouzlíte rodinu i přátele.
Jahody se smetanou, jahody se šlehačkou, jahodové knedlíky, koláče nebo prostě jahody samotné jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Pojďte se s námi podívat na 5 nejlepších receptů na jahodový dort.
Existuje vůbec lepší dort než jahodový? Jistě by se strhla bouřlivá debata o tom, který dort je vlastně ten nejlepší. Jedno je ale jisté – v červnu lepší dort není!
Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Tento koláč je doopravdy snadný a zvládne ho i začátečník. Kdo má rád také maliny, může zkusit zaměnit jahody za maliny, anebo alespoň množství ovoce rozdělit půl na půl.
Ingredience
- 250 g sušenek (Lotus nebo BeBe)
- 150 g rozpuštěného másla
- 300 g krémového sýra (lučina, mascarpone)
- 500 g tvarohu
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 bio citrony
- 4 žloutky
- 250 g krupicového cukru
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g krystalového cukru
- hrst lístků bazalky
Příprava
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky formy. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.
- Do mísy dejte sýr, tvaroh, jeden kelímek zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidejte žloutky, prošlehejte a přelijte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 minut na 180°C, cheesecake by se měl uprostřed ještě lehce chvět. Na závěr ho potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut zapéct.
- Cukr s lístky bazalky nasypte do mixéru a promixujte, aby se cukr zabarvil. Před podáváním ozdobte jahodami bazalkovým cukrem.
Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

Až tenhle koláč ochutnáte, uvidíte, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je vzácně návyková kombinace!
Ingredience
- 4 vejce
- 125 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 130 g hladké mouky
- 35 g rozpuštěného másla
- 20 g mletého máku
- 3 lžíce krupicového cukru
- 100 g mléka
- 200 ml šlehačky
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1–2 lžíce moučkového cukru
- 1 kg jahod
- lístky máty
Příprava
- Bílky vyšlehejte do řídké pěny, přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Mák, mléko a lžíci cukru svařte do husté kaše. Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem. Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák.
- Těsto prořízněte. Třetinu jahod částečně rozmačkejte a oslaďte. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.
Jahodový dort s ricottou

Dort pro malé i velké princezny je velmi snadný a navíc lehký – ideální do horkých letních dnů!
Ingredience
- 175 g studeného másla
- 200 g hladké mouky
- 85 g krupicového cukru
- špetka soli
- 500 g čerstvých jahod
- 7 plátků želatiny
- 100 ml mléka
- 250 g ricotty
- 140 g krupicového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 150 g čerstvých jahod a malin
- lístky máty
- moučkový cukr na poprášení
Příprava
- Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Pak ho lžící vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut na 160°C, dokud nebude těsto upečené dorůžova.
- Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte zchladnout.
- V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc). Podávejte ozdobené ovocem a mátou.
TIP: Když nemáte čas na pečení, sáhněte v supermarketu po hotovém piškotovém korpusu a pomažte ho domácím krémem. Košík.cz vám ho přiveze až domů!
Mějte vždy přehled o všech nových nabídkách s letáky s akčním zbožím!
Dort s čokoládou a jahodami

Jahody si nejlépe rozumí s čokoládou, šlehačkou a piškotem. Proto je tenhle dort fantastickým potěšením chuťových buněk.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 230 g másla
- 300 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 355 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g tmavé čokolády
- 1 kg jahod
- 700 ml smetany na šlehání
- 3–4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 250 g mascarpone
Příprava
- V jedné míse promíchejte mouku a prášek do pečiva, v další utřete máslo a za stálého míchání přisypávejte cukr. Vmíchejte vejce. Přidejte mouku s podmáslím. Vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do tří předem připravených forem. Pečte 20–25 minut na 180°C.
- Do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vmíchejte mascarpone. Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.
- Z velkých jahod seřízněte špičky, aby byly všechny stejně vysoké. Korpus potřete zchladlou čokoládou, naneste šlehačku a doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody a posypte nakrájenými jahodami. Postup opakujte.
Třípatrová pavlova s jahodami

Tuhle nádheru si všichni zamilují na první pohled! A co teprve až ji ochutnají.
Ingredience
- 6 bílků
- špetka soli
- 330 g krupicového cukru
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky škrobu
- 900g jahod
- 100g krupicového cukru
- 250ml sektu nebo sladkého vína
- 2 limetky
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 650ml smetany ke šlehání
- svazek máty nebo bazalky na ozdobení
Příprava
- Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte. Přisypávejte cukr a šlehejte do lesklého sněhu. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh rozdělte do tří kruhů a lžící rozetřete. Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, pak stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu.
- Cukr s hrnkem vody přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se v hrnci dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru a šťávu z limetek a semínka z vanilkového lusku. Zchladlou směsí přelejte třetinu jahod. Zbylé jahody rozmačkejte s cukrem a svařte je na sirup. Šlehačku ušlehejte dotuha.
- Na talíř dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Mňam!
TIP: Nahraďte snídani nebo svačinu v horkých letních dnech jahodovým smoothie. Nemáte jahody po ruce? Zkuste další smoothie recepty s jiným ovocem.
Obchody s kuchyňskými potřebami
Chcete upéct ten nejlahodnější jahodový dort, ale chybí vám to správné vybavení do kuchyně?
- ChefShop - Obchod pro ty, kteří se chtějí kuchyní pohybovat jako profesionálové.
- i-domacipotreby.cz - Už vám neuteče žádný zlepšovák usnadňující vaření a pečení!
- Tescoma - Bez Tescomy není kuchyň! Vybaví celou vaši kuchyň, od příborů až po hrnce a pečící formy.