5 nejlepších receptů: Hříšně dobrý jahodový dort

Tipy k nákupuJídlo  |  Hobby a zábava  |  Recepty 7. 2. 2023

Zapomeňte vážení, na jahody mražený – a to doslova! Červen je měsícem jahod a čerstvé červené jahody jsou dokonalost sama. Užijte si sezónu jahod a podívejte se s námi na ty nejlepší recepty jahodových dortů, kterými okouzlíte rodinu i přátele.

Jahody se smetanou, jahody se šlehačkou, jahodové knedlíky, koláče nebo prostě jahody samotné jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Pojďte se s námi podívat na 5 nejlepších receptů na jahodový dort.

Existuje vůbec lepší dort než jahodový? Jistě by se strhla bouřlivá debata o tom, který dort je vlastně ten nejlepší. Jedno je ale jisté – v červnu lepší dort není!

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

cheescake jahody

Tento koláč je doopravdy snadný a zvládne ho i začátečník. Kdo má rád také maliny, může zkusit zaměnit jahody za maliny, anebo alespoň množství ovoce rozdělit půl na půl.

Ingredience

  • 250 g sušenek (Lotus nebo BeBe)
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 300 g krémového sýra (lučina, mascarpone)
  • 500 g tvarohu
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 bio citrony
  • 4 žloutky
  • 250 g krupicového cukru
  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g krystalového cukru
  • hrst lístků bazalky

Příprava

  1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky formy. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.
  2. Do mísy dejte sýr, tvaroh, jeden kelímek zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidejte žloutky, prošlehejte a přelijte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 minut na 180°C, cheesecake by se měl uprostřed ještě lehce chvět. Na závěr ho potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut zapéct.
  3. Cukr s lístky bazalky nasypte do mixéru a promixujte, aby se cukr zabarvil. Před podáváním ozdobte jahodami bazalkovým cukrem.

Koláč s makovou šlehačkou a jahodami

jahodový koláč

Až tenhle koláč ochutnáte, uvidíte, že lehký piškot s tvarohovo-makovou šlehačkou a čerstvými jahodami je vzácně návyková kombinace!

Ingredience

  • 4 vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 20 g mletého máku
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 100 g mléka
  • 200 ml šlehačky
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1–2 lžíce moučkového cukru
  • 1 kg jahod
  • lístky máty

Příprava

  • Bílky vyšlehejte do řídké pěny, přidejte cukr a ušlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte do bílků, zlehka vmíchejte prosátou mouku a rozpuštěné zchladlé máslo. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
  • Mák, mléko a lžíci cukru svařte do husté kaše. Tvaroh prošlehejte se zbylým krupicovým cukrem. Šlehačku vyšlehejte dotuha a ke konci do ní zašlehejte moučkový cukr. Nakonec zašlehejte tvaroh i mák.
  • Těsto prořízněte. Třetinu jahod částečně rozmačkejte a oslaďte. Zbylé jahody nakrájejte na poloviny. Rozmačkanými jahodami potřete spodní část korpusu. Na jahody navršte polovinu makové šlehačky, na ni pokrájené jahody a přiklopte druhou polovinou korpusu. Potřete zbylou šlehačkou a dozdobte jahodami.

Jahodový dort s ricottou

jahodový dort

Dort pro malé i velké princezny je velmi snadný a navíc lehký – ideální do horkých letních dnů!

Ingredience

  • 175 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 85 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 500 g čerstvých jahod
  • 7 plátků želatiny
  • 100 ml mléka
  • 250 g ricotty
  • 140 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g čerstvých jahod a malin
  • lístky máty
  • moučkový cukr na poprášení

Příprava

  1. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Pak ho lžící vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut na 160°C, dokud nebude těsto upečené dorůžova.
  2. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte zchladnout.
  3. V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc). Podávejte ozdobené ovocem a mátou.

TIP: Když nemáte čas na pečení, sáhněte v supermarketu po hotovém piškotovém korpusu a pomažte ho domácím krémem. Košík.cz vám ho přiveze až domů!

Mějte vždy přehled o všech nových nabídkách s letáky s akčním zbožím!

Dort s čokoládou a jahodami

jahodový dort s čokoládou

Jahody si nejlépe rozumí s čokoládou, šlehačkou a piškotem. Proto je tenhle dort fantastickým potěšením chuťových buněk.

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 230 g másla
  • 300 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 355 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 g tmavé čokolády
  • 1 kg jahod
  • 700 ml smetany na šlehání
  • 3–4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 250 g mascarpone

Příprava

  1. V jedné míse promíchejte mouku a prášek do pečiva, v další utřete máslo a za stálého míchání přisypávejte cukr. Vmíchejte vejce. Přidejte mouku s podmáslím. Vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do tří předem připravených forem. Pečte 20–25 minut na 180°C.
  2. Do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vmíchejte mascarpone. Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.
  3. Z velkých jahod seřízněte špičky, aby byly všechny stejně vysoké. Korpus potřete zchladlou čokoládou, naneste šlehačku a doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody a posypte nakrájenými jahodami. Postup opakujte.

Třípatrová pavlova s jahodami

pavlova s jahodami

Tuhle nádheru si všichni zamilují na první pohled! A co teprve až ji ochutnají.

Ingredience

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 330 g krupicového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky škrobu
  • 900g jahod
  • 100g krupicového cukru
  • 250ml sektu nebo sladkého vína
  • 2 limetky
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 650ml smetany ke šlehání
  • svazek máty nebo bazalky na ozdobení

Příprava

  1. Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte. Přisypávejte cukr a šlehejte do lesklého sněhu. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob. Sníh rozdělte do tří kruhů a lžící rozetřete. Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, pak stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu.
  2. Cukr s hrnkem vody přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se v hrnci dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru a šťávu z limetek a semínka z vanilkového lusku. Zchladlou směsí přelejte třetinu jahod. Zbylé jahody rozmačkejte s cukrem a svařte je na sirup. Šlehačku ušlehejte dotuha.
  3. Na talíř dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Mňam!

TIP: Nahraďte snídani nebo svačinu v horkých letních dnech jahodovým smoothie. Nemáte jahody po ruce? Zkuste další smoothie recepty s jiným ovocem.

Obchody s kuchyňskými potřebami

Chcete upéct ten nejlahodnější jahodový dort, ale chybí vám to správné vybavení do kuchyně?

  • ChefShop - Obchod pro ty, kteří se chtějí kuchyní pohybovat jako profesionálové.
  • i-domacipotreby.cz - Už vám neuteče žádný zlepšovák usnadňující vaření a pečení!
  • Tescoma - Bez Tescomy není kuchyň! Vybaví celou vaši kuchyň, od příborů až po hrnce a pečící formy.

Související obchody

i-domacipotreby.cz, Tescoma, Chefshop, Bioma.cz, Frutiko

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se