Zisk jako ekonomický ukazatel prospěchu

Tipy k nákupu 28. 3. 2023

Co je to zisk? Zisk je ekonomický ukazatel prospěchu společnosti, uvádí se nejčastěji jako ekonomický zisk. Zisk je však důležitý i pro mnoho občanů v jejich rozpočtu. Pro někoho může být zisk to, že ušetří za nákup díky slevám do Tesca. To, že risk je zisk, ví většina velkých společností. Proto jsou často ochotné udělat pro kladný hospodářský výsledek maximum.

Co je to zisk

Risk je zisk, to ví každý z nás. O to více to platí v obchodním světě, kde je nejčastější důvod podnikání právě zisk. Co je to zisk pro podnikatele a společnosti? Zisk je pojem z ekonomiky a znamená porovnání nákladů a výnosů. Zisk je hospodářský výsledek a setkávají se s ním všichni, kteří podnikají a mají vedené účetnictví, od malých podniků až po velké korporace.

Ekonomický zisk se využívá v podnikání a počítá s ekonomickými výnosy a náklady. Ekonomický zisk určuje nejenom čistý zisk, ale také náklady obětované příležitosti. Obětované příležitosti jsou maximální částka, kterou by mohla získat společnost za zboží nebo služby.

Zisk je důležitý i v životě občanů, kteří nepodnikají. Zisk může být chápán jako dobře ohodnocené zaměstnání, výhra v loterii (zde jistě platí, že risk je zisk), ale může to být i sleva do Tesca, která ušetří na rodinném rozpočtu nebo využití volných peněz na Zonky investice. Lidé mají rádi investice, ale k tomu je nutné mít nějaké volné peníze k dispozici.

Mezi další druhy investice, jako zdroj zisku, patří třeba kryptoměny, investice do pozemků nebo do akcií. Někteří si pokládají otázku, kde koupit zlato a jak s ním dále nakládat. Kryptoměny už nejsou žádnou novinku, dá se s nimi zaplatit online nákup nebo účet v kavárně. Kde koupit zlato řeší i některé firmy, které mají finance z nerozděleného zisku. Důležité je bezpečné uložení zlata.

Výpočet zisku

Pro výpočet zisku se běžně používá výsledovka, výkaz zisků a ztrát. Výsledovka zaznamenává výsledek hospodaření dané firmy. Abychom došli k výsledku hospodaření, porovnávají se náklady a výnosy. Zisk znamená, že jsou větší výnosy oproti nákladům. Ztráta je, když jsou větší náklady oproti výnosům.

Pokud má firma zisk, rozděluje se hospodářský výsledek, tzv. rozdělení zisku. Rozdělení zisku znamená, že se s volnými financemi dále nakládá, aby v nejlepším případě přinesly další zisk. Často se firmy uchylují k investicím (Zonky investice, investice do zlata apod.), ke spoření či k nákupu.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se