Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon

Tipy k nákupuNákupy z Aliexpress 10. 11. 2021

Příroda tomu tak chtěla, že věci padají na zem. Každý z nás ale ví, že kombinace chytrého telefonu, asfaltové silnice a střemhlavého pádu zpravidla nedopadá dobře.

S mým telefonem Xiaomi Mi2s jsme svoji už přes rok a kromě občasného zaseknutí jsme neměli vážnější problémy. Vztah jako z červené knihovny. Dokud mezi nás nevstoupila gravitace a můj drahý neochrnul na polovinu obličeje (rozumějte, že mi vypadl z ruky z metrové výšky na silnici a praskl mu displej, čímž s téměř chirurgickou přesností přestala fungovat horní polovina displeje). Vyměnit za novější model jsem ho nechtěla (na to nám to společně klapalo až příliš dobře). Na řadu přišel strýček Google.

A protože na blbost se reklamace bohužel nevztahuje, ptám se: „Kolik stojí oprava prasklého displeje u mobilu?“

„To tě vyjde na víc než 2 000 Kč. Ale podívej se na tuhle diskuzi, tam si lidé kupují náhradní displeje na AliExpress a eBay a vyměňují si to sami za pár korun.“

Odhodlaná ušetřit těžce vydřené peníze a opět zfunkčnit svůj černobílý poklad jsem se ponořila do tajů diskuzí a videí na YouTube o výměně prasklého displeje. Vypadalo to jednoduše – rozebrat telefon na prvočinitele, vycvaknout starý displej, nacvaknout nový a jako puzzle opět složit. Když to zvládnou dvě ruce na YouTube v ani ne čtyřminutovém tutorialu, co bych to se správným šroubovákem nezvládla i já? (Nebo šikovný tatínek, který před mou nemotorností zachraňuje veškerou elektroniku už od pradávna?)

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 1

Pak začalo jít do tuhého – výběr správného displeje na AliExpress. Tolik nabídek, tolik cen, tolik hodnocení uživatelů. Který je ten správný? Výběr jsem rozhodně nechtěla nechat náhodě – display musí sedět (tzn. vyhrabat dávno zahrabanou uživatelskou příručku telefonu, aby všechny parametry displeje bezchybně odpovídaly – typ LCD, rozlišení 720 x 1280 bodů, úhlopříčka 4,3" HD, …). Kandidáty, kterým tyto důležité parametry chyběly, jsem okamžitě vyřadila. Ty s hodnocením pod 95 % zrovna tak.

Konkurz nakonec vyhrál kandidát s obšírným názvem „High Quality Touch Screen Digitizer Touch Panel +LCD Display For Xiaomi 2 2S M2 M2s Mi2 Mi2s Smart Cell Phone With Frame“ (Vysoce kvalitní dotykový LCD displej na chytrý telefon Xiaomi 2 2S M2 M2s Mi2 Mi2s s rámem) za $15.99 (393 Kč) s dopravou $4.99 (123 Kč), dohromady tedy za $20,98 (516 Kč). Takovou cenu by mi v Česku nedal žádný servis, ani kdybych mu upsala duši. Bylo rozhodnuto.

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 2

Nastala doba čekání na zásilku, vyhlížení pošťačky a smutného používání telefonu jen na 50 % - nedalo se s ním volat ani psát esemesky, ale pořád mě láskyplně každé ráno budil oblíbenou písničkou.

Obchod poctivě hlásil, co se s mým balíčkem právě děje a já tak každý den kontrolovala na AliExpress sledování zásilek (Tracking Order) v naději, že mi dorazí co nevidět. Objednala jsem v pondělí 13. března - pošťačka na mě zvonila už 30. března (obchod tak proběhl za 18 dní, tedy o den dříve, než byla spodní garantovaná hranice).

Prasklý displej aneb Jak mi AliExpress zachránil telefon 3

Rozmontování telefonu trvalo pár minut, nacvaknutí nového displeje pár sekund a opětovné smontování dalších pár minut (těch šroubečků je, to by se jeden picnul). Smekám, tati.

Čekání se rozhodně vyplatilo. Nový displej mám přes měsíc - funguje perfektně, jedinou vadou na něm jsou dva mrtvé body (které ale s klidem přežiju, neboť mě stále hřeje pocit, že jsem ušetřila přes 1 500 Kč za opravu – a o ani nemluvím o tom, že mi Tipli hned 30. března potvrdilo cashback 30 Kč).

Jaké z toho plyne ponaučení? Netřískejte s telefon o zem. Ale když už se vám to povede, podívejte se nejdřív po internetových diskuzích věnovaných vaší značce telefonu, zda se to náhodou nedá vyřešit svépomocí díky zahraničním obchodům. Nebo vyzkoušejte obchod Smarty CZ, který nabízí i použité telefony za nízkou cenu.

Související obchody

AliExpress, eBay.com, eBay.de, eBay.co.uk

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se