Nejlepší herní konzole? Poradíme jak vybrat!

Tipy k nákupuHobby a zábava  |  Hry 8. 2. 2023

S herními konzolemi si užijete spoustu zábavy, ať už hrajete sami nebo s přáteli. Jak ale vybrat tu nejlepší? V našem článku se dozvíte, jaká je nabídka na trhu herních konzolí a jaké jsou výhody a nevýhody daných produktů. Posvítíme si na konzole Playstation 4, Playstation 3, Xbox One, Xbox 360Nintendo Switch.

Hledáte správnou, která by vám sedla, ale jak se v tom vyznat, když na trhu je jich spousta? Každá herní konzole nabízí něco jiného. Proto je důležité vědět, jaké jsou bonusy a nedostatky jednotlivých značek a modelů. Pojďme se podívat na ty u nás nejznámější.

Playstation 4

Konzole Playstation 4 je aktuálně dostupná v základní verzi, verzi "Slim" i ve verzi "Pro". Oba novější modely nabízí oproti originálu především vyšší výkon, větší paměť a hlavně - lepší grafiku. Hraje se s nimi lépe, ve vyšším rozlišení, rychleji a plynuleji. Ale i původní PS4 poslouží velmi dobře. V minulosti už jsme psali článek o hrách na Playstation 4, můžete si připomenout.

Jak je na tom ale "čtyřka" v porovnání s jinými konzolemi?

Oproti starším konzolím musíme zmínit vysoký výkon, obzvláště verze "Pro" skutečně patří k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu sehnat (minimálně do příchodu Playstation 5). Nevýhodou je cena, která je o něco vyšší, než u konkurenčního Xboxu One. Také staré hry z předchozích playstationů nefungují a bohužel jenom zlomek z nich byl předělán na PS4. Pokud ale netrpíte na nostalgii, smutnit nemusíte.

Playstation 4 VR

TIP: Specialitou PS4 je možnost používání virtuální reality, která celý herní zážitek posouvá na úplně jinou úroveň. Dejte si ale pozor, abyste si vybrali tu správnou hru. Třeba střílečka Bordelands 2 je plná děsivých monster, proto začněte možná radši s Tetris ;)

Hráči ocení i přesto velmi vysoký počet her, je jich okolo 1 200. Navíc více než sto z nich na jiné herní konzoli neseženete. Mezi tyto herní pecky se řadí třeba epická RPG "God of War" nebo příběh pavoučího muže "Marvel's Spider-Man". Samozřejmě ale také záleží na tom, jaké hry preferujete. Každý hráč má vlastní vkus.

Výhody a nevýhody PS4

  • + špičkový výkon
  • + vysoké množství her
  • + skvělé rozlišení
  • + možnost připojení módu virtuální reality
  • - vyšší cena
  • - hry z PS3 nefungují

Herni konzole Sony PlayStation 4 500GB černa

PlayStation 4 můžete koupit s cashbackem až 3,5 % na serveru Euronics od 7 690 korun.

Koupit PS4 s cashbackem »

Playstation 3

Samozřejmě herní konzole Playstation 3 se nemůže své mladší sestře rovnat v technických parametrech, a to ani v té nejsilnější verzi. Ale přesto má několik znatelných výhod. Za prvé, je podstatně levnější, což, přiznejme si to, hraje velkou roli při rozhodování.

Playstation 3

Také na ní lze hrát hry z Playstation 1 a 2, což na PS4 nelze. To potěší hlavně vlastníky starších konzolí nebo lidi s nostalgií po starých hrách. Grafika her jako je Tomb Raider II nebo Metal Gear Solid je už dnes možná "trochu" slabší, ale stále mají tyto staré vypalovačky něco do sebe.

Kromě toho je možné PS3 používat bezplatně pro hraní online her. Poněkud kuriózní je také to, že si na této konzoli můžete pouštět hudební CD, což PS4 paradoxně nezvládne. Pokud nemusíte mít nejlepší technické parametry a všechny nejnovější hry, PS3 je to pravé.

TIP: Chcete být v obraze o největších slevách v obchodech s elektronikou? Sledujte naše letáky s elektro!

Výhody a nevýhody PS3

  • + nízká cena
  • + fungují hry z PS a PS2
  • + hraní online her zadarmo
  • - horší technické parametry
  • - už nevychází tolik nových her

Herni konzole Sony PlayStation 3

Playstation 3 můžete koupit s cashbackem až 3 % na serveru Ebay.de už od 2 500 korun (100 euro).

Koupit PS3 s cashbackem »

Xbox One

Xbox One je k dispozici ve třech verzích, v té původní a potom ve verzích S a X. Verze se opět liší především ve výkonu, který je samozřejmě vyšší u novějších verzí, a také v menších rozměrech.

Oproti konkurenčnímu playstationu oceníte u Xbox One například o něco nižší cenu u všech verzí. Verze "X" je také aktuálně nejvýkonnější herní konzole na trhu, což je zajímavá zpráva hlavně pro ty, kteří chtějí mít opravdu to nejlepší co existuje.

Forza

Plusem také je určitá propojitelnost konzole se staršími xboxy, řadu starých her nyní můžete hrát i na Xbox One. Nevýhodou je menší počet her než u playstationu, dohromady i těch exkluzivních. Na druhou stranu, jen na xboxu si zahrajete excelentní závodní hru Forza nebo sci-fi střílečku Halo.

Verze S navíc nabízí jednu specialitku – „All-Digital Edition“. Jedná se o zcela digitální konzoli, která je závislá pouze na hrách stažených z internetu a nemá Blu-ray mechaniku. Sice chybí mechanika, takže si nemůžete třeba pouštět filmy, ale na druhou stranu je konzole levnější, což určitě potěší.

Xbox 360

Dnes už Xbox 360 zaujme oproti ostatním konzolím hlavně svojí nízkou cenou. Další kladem je částečná propojenost s předchůdkyní Xbox Originals.

Xbox 360

Slabé stránky Xboxu 360 jsou nepříliš překvapivé. Především jde o dnes už trochu horší výkon. A také už samozřejmě nevychází tolik nových her pro Xbox, které by se na této konzoli daly hrát, a do budoucna bude situace ještě horší. I přesto se ale i po letech stále jedná o velmi dobrou konzoli, byť už nepatří mezi špičku.

TIP: Jestli nemáte herní konzole rádi nebo máte ze všech těch obrazovek unavené oči, zkuste alternativu - deskové hry! V našem článku o stolních hrách poradíme, jaké vybrat a kde je koupit.

Výhody a nevýhody Xbox 360

  • + nejnižší cena ze všech
  • + částečná propojenost s Xbox Originals
  • - už nevychází tolik nových her
  • - slabší výkon

Xbox 360

Xbox 360 můžete koupit s cashbackem až 3 % na serveru Ebay.de už od 1 800 korun (70 euro).

Koupit Xbox 360 s cashbackem »

Nintendo Switch

Nintendo Switch se trochu liší od dvojice rivalů Xbox a Playstation. Důraz klade především na přenosnost. Hra je velmi malá a můžete ji snadno hrát na cestách nebo ji zapojit třeba u kamaráda do televize.

Také se hodně specializuje na pohybové hry, při kterých uživatelé mohou i trochu sportovat. Rozhodně se hodí pro celou rodinu, starší lidi i malé děti, neboť podporuje celou řadu velmi jednoduchých a snadno hratelných her.

Herni konzole Nintendo Switch

O co třeba jde? No například o legendární skákačku Rayman nebo o ještě legendárnějšího údržbáře Maria, a to ve všech jeho podobách (skákačka, motokáry atd.). Hry na Nintedo Switch se zkrátka hodně drží tradice jednoduchých videoher z přelomu století. Ale můžete zkusit třeba i "serióznější" fantasy RPG Legends of Zelda.

Slabinou "Switche" je nižší výkon a horší grafika než u konkurence. Pro hraní složitějších her je tedy možná lepší koupit Xbox One nebo Playstation 4. Systém hraní online je také oproti konkurenci dost zakrnělý. Navíc cena je o trochu vyšší.

Výhody a nevýhody Nintendo Switch

  • + snadná přenosnost
  • + velké množství pohybových her
  • + i jednoduché hry pro celou rodinu
  • - vysoká cena
  • - horší výkon a grafika
  • - není tak vhodná pro propracovanější hry
  • - menší počet her celkově

Herni konzole Nintendo Switch

Nintendo Switch můžete koupit s cashbackem až 1,5 % na serveru Datart už od 8 300 korun.

Koupit Nintendo Switch s cashbackem »

★ Další prodejci herní konzolí★

Koukněte se i na další obchody, ve kterých získáte díky Tipli několik procent slevu.

Prohlédnout další obchody s konzolemi »

Související obchody

Kasa.cz, Euronics, Alza, CZC.cz, Datart

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se