Na finance chytře aneb jak ušetřit peníze

Tipy k nákupuFinance 8. 9. 2021

Podivujete se občas nad tím, kam všechny vaše peníze mizí? Šetřit se dá celkem snadno, když člověk ví, jak na to. Důležité je především mít o svých financích přehled. Vést si jednoduché účetnictví není nic těžkého, jen si zapisujete výdaje a příjmy.

Na finance chytře aneb jak ušetřit peníze

Podivujete se občas nad tím, kam všechny vaše peníze mizí? Šetřit se dá celkem snadno, když člověk ví, jak na to. Důležité je především mít o svých financích přehled. Vést si jednoduché účetnictví není nic těžkého, jen si zapisujete výdaje a příjmy.

Zajímavým pomocníkem se mohou stát chytré mobilní aplikace, které za vás výdaje i příjmy hlídají. Mnohé z aplikací jsou zdarma, za některé zaplatíte pouze drobný poplatek. Rázem můžete mít jasný přehled o tom, kolik a za co utrácíte. Finance budete mít pod kontrolou.

To vám pomůže odhalit, kam se peníze nejvíce ztrácí. Pozorně sledujte zejména malé výdaje, v součtu totiž dělají hodně. Na základě přehledu si vytvořte základní finanční plán na příští měsíc.

Zbytečné výdaje můžete prostě škrtnout. Jak ale na věci, které kupovat musíte? Od toho je tady Tipli.cz. Díky nákupnímu portálu Tipli ušetříte na každém nákupu ve více než 700 obchodech. Nákup potravin v supermarketech vám zase zpříjemní akční letáky. A v neposlední řadě Tipli pomůže právě v oblasti financí a pojištění.

Abyste ale poznali, že šetříte, začněte aktivně spořit. Jen peníze, které dáte skutečně bokem, nebudete mít tendenci utratit. Nejlepší je spoření v bance, kde získáte výhodné úroky, ale stranou si můžete odkládat i hotovost. Určete si, kolik procent z výplaty dáte každý měsíc na rezervu, na kterou sáhnete pouze v případě největší krize.

Šetřit se dá i na pojištění

Řada lidí pojistky příliš neřeší a zbytečně tak přichází o peníze. Zejména dlouhodobá pojištění byste měli čas od času překontrolovat a ujistit se, že nemáte nasmlouvanou nějakou starou a nevýhodnou variantu.

Jedním z velkých výdajů je povinné ručení u aut. Nejjednodušší způsob, jak na něm ušetřit, je sjednat si ho online. A ideálně k tomu využít srovnávač, se kterým budete mít nejen okamžitý přehled o cenách a nabídkách, ale také možnost získat slevy navíc.

A když už jsme u pojištění aut, máte sjednané havarijní pojištění?

Zatímco povinné ručení kryje škody na vozu druhé osoby, havarijní pojištění ochrání vaše auto. Můžete si tak díky němu ušetřit velké výdaje v případě nehody nejen s jiným vozidlem.

Obdobně lze snížit náklady i na dalších pojištěních. Minimálně při cestách do zahraničí je vhodné cestovní pojištění. Umí totiž zachránit před řadou nepříjemností, které se v cizině řeší velmi špatně. Lze ho pořídit "za hubičku", což z něj dělá vynikající finanční prevenci. Doporučujeme sjednat cestovní pojištění online.

Vyzrajte na půjčky

Dochází vám úspory? Čekají vás finanční výdaje, na které sami nemáte? S půjčkou lze takovou situaci rychle vyřešit. Získat úvěr je v dnešní době snazší, než si možná myslíte. Přesto byste neměli brát tyto služby na lehkou váhu. Není třeba mít strach, ale zdravá obezřetnost je na místě.

Kdy má půjčka smysl? V případě, že peníze opravdu potřebujete a nemáte k dispozici vlastní prostředky. Musíte mít jistotu, že své závazky dokážete splatit. Dobrá finta je své příjmy raději trochu podcenit než počítat s tím, že porostou.

Půjčky vybírejte pečlivě. Určitě neplatí, že "kdo vybírá, přebere". Právě naopak. Základem je využít srovnávač půjček, se kterým najdete produkt odpovídající vašim požadavkům. Úroky jsou v takovém případě důležité, ale neříkají všechno. Posviťte si i na výši splátek, RPSN a případné penalizace.

Samostatnou kategorií jsou pak krátkodobé rychlé online půjčky, kterým se někdy říká mikropůjčky. Díky nim si můžete půjčit nižší částku se splatností obvykle do jednoho měsíce. Tuto půjčku zvažujte pouze v případě, že máte jistotu následující výplaty, ze které ji splatíte. Poplatky za pozdní splacení jsou obvykle vysoké.

I mikropůjčky lze sjednat výhodně. Většina ověřených společností totiž nabízí různé výhody - například první půjčku zcela bez úroku. Na Tipli najdete pouze ověřené společnosti, u kterých se nemusíte bát podvodného jednání. Tak jako tak platí, že nejlepší podmínky obvykle dostanete u své banky.

Chcete ještě další užitečné informace? Nahlédněte do chytrého finančního magazínu Tipli a dozvíte se další zajímavé tipy i rady.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se