Kudy vám utíkají peníze? Naučte se šetřit efektivně

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí. Přísloví možná trochu otřepané, ale stále platné. Místo pírka si dnes ale spíše představme korunu a plot by mohly reprezentovat nástrahy prodejců, kteří se nám snaží často prodat i to, co nepotřebujeme. Jak plot přeskočit a neutrácet zbytečně?

Patříte k zákazníkům, jejichž zrak bloudí po regálech a zastaví se na červenou ceduli s nápisem akce? Pak zpozorněte. Ne každý totiž nabízí “slevu zadarmo”. Raději si vše pořádně promyslete a srovnejte si nejdříve nabídky na internetu. Možná vás překvapí, že stejné zboží někdo nabídne ještě levněji a bez označení akce nebo sleva. Uměle vytvořené slevy si totiž prodejci zvykli používat jako účinnou reklamu pro šetřivé zákazníky.

Dalším oblíbeným marketingovým trikem je hra s regály. Zboží umístěné ve výši očí zpravidla patří k těm nejdražším kouskům. Člověk je od přírody tvor lenivý, a tedy leckdy automaticky sáhne po tom, co se mu nabízí takřka pod nos. Buďte mazanější a podívejte se o dvě patra níže. Stačí se sehnout a můžete nakoupit o dost výhodněji.

Jídlo jsou peníze

Maminky nám to říkaly už od malička. Dojídej, jídlo se nevyhazuje. A jako vždycky - měly pravdu. České domácnosti utratí za jídlo v průměru zhruba pětinu příjmu. Potraviny jsou zároveň i jednou z prvních položek, na kterých se lidé snaží ušetřit. Přitom právě v domácnostech vzniká nejvíce potravinového odpadu.

Vaření doma

Každý Čech ročně vyhodí asi 80 kilogramů jídla do koše. A to není zrovna málo peněz. Podle iniciativy Zachraň jídlo dosahuje cena ročně vyplýtvaného jídla na světě hodnoty HDP celého Švýcarska.

V boji proti plýtvání jídlem účinně pomůže předem naplánovaný jídelníček, díky kterému budete nakupovat jen to, co opravdu sníte. Dále je dobré udržovat si přehled a pořádek v lednici. Starší potraviny stačí posunout dopředu, a tak na ně nezapomenete. V neposlední řadě se vyplatí také doma vařit. Jednak ušetříte za drahé módní svačinky typu avokádový toust nebo smoothie za stovku. A potom ušetříte i své zdraví, když si místo smažáku v kantýně dáte k obědu vlastnoručně uvařené jídlo z krabičky.

Hříchy vyjdou draho

A ani kvůli tomu nemusíte být v očistci. Podle nedávného průzkumu společnosti Broker Consulting se kuřáctví může směle zařadit mezi zlozvyky bohatých. Při průměrné ceně balíčku cigaret pohybující se okolo 90 korun vydají kuřáci při spotřebě 20 a více krabiček za měsíc nejméně 1 800 korun. A to dělá, vážení, za rok přes 20 tisíc. A jen pro pořádek - pro oblíbená prémiová kafíčka či dortíky za stovku to platí také.

Smlouvy potřebují revizi

Pojištění, půjčky, povinné ručení… Neplatíte zbytečně moc? Každá smlouva čas od času potřebuje revizi, jelikož trh se vyvíjí. Možná, že jinde dostanete za ty samé peníze lepší služby, případně ty samé služby získáte levněji. Můžete se také poohlédnout po výhodném refinancování půjček.



Smlouva

„Úrokové sazby se stále pohybují na velmi nízké hranici. Navíc zjistit, na kolik by vyšlo refinancování, zabere díky internetu jen pár minut. Můžete pak ušetřit stovky až tisíce korun měsíčně,“ říká Kateřina Karochová, šéfka oddělení péče o zákazníky na Zonky.

Motivace čísly

Dodržování všech těchto úsporných opatření se může na první pohled zdát příliš náročné. Jde ale o zvyk a rutinu, která se vám za chvíli dostane do krve. Do té doby se ale můžete nechat motivovat tím, kolik jste díky pár pravidlům dokázali za týden nebo měsíc ušetřit peněz.

Jen si to spočítejte a nezapomeňte si za část úspor koupit nějakou odměnu.

Související obchody

AliExpress, Booking, Bonprix, Zonky, pojisteni.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se