Jste atopik? Poradíme, jak se zbavit ekzému

Tipy k nákupuKrása a zdraví 10. 11. 2021

Trpíte vy nebo váš blízký atopickým ekzémem? Pak jistě víte, že je to dlouhý a úmorný boj, který ne a ne skončit. Poradíme vám, co byste v boji proti ekzému neměli podcenit a co vám může pomoci.

Atopický ekzém je neustálý boj s vlastní kůži. Na jeho vývoji se vám projeví sebemenší změna v psychice i v počasí a v průběhu života je velmi nevyzpytatelný. Někdo se s ekzémem narodí, jiní se s ním začnou potýkat v pubertě, někdo dokonce ještě později. Každý s ním ale může účinně bojovat – jen musí přijít na to, co pomáhá právě jemu.

Pozor na pocení

Agresivní pot je velký nepřítel atopiků, zvlášť v letních měsících, kdy je horko a člověk se potí v jednom kuse. Pokud se potíte i na místech, kde máte ekzém, ochlazujte se studenou vodou, co to jde. Protože voda ale zase vysouší, nezapomeňte se i namazat, abyste neměli suchou kůži. Krému nemusíte používat moc – stačí, když si troškou krému promažete mokré ruce. Krém se rychleji vstřebá, postačí málo a kůži dodáte víc hydratace.

Dbejte na výběr krému

Každému atopikovi pomáhá něco jiného – nemáte ani zaručeno, že krém, který pomáhá někomu ve vaší rodině, pomůže vám. Proto musíte zkoušet. Pokud máte tu možnost, kupujte si maličká balení nebo testery. Jestli je vám krém příjemný a jak na něj ekzém reaguje zjistíte už po pár dnech používání. Pokud vás krém pálí, pryč od něj.

Určitě se vyhněte parfémovaným krémům. Konzistenci volte takovou, jaká vám vyhovuje, a mastnost krému podle toho, jak moc suchou máte kůži. Kůže postižená ekzémem totiž nemusí být nutně suchá, proto nemá cenu ji přemašťovat. Krém na ekzém hledejte v lékárnách a před výběrem si přečtěte o zkušenostech jiných atopiků.

Jste atopik? Poradíme, jak se zbavit ekzému

Weleda Rakytníkové tělové mléko (392 Kč, Notino), BIODERMA Atoderm (369 Kč, Pilulka), Neutrogena Tělový balzám (85 Kč, Notino), CutisHelp EKZÉM konopná mast (249 Kč, Lékárna.cz)

S kortikoidy opatrně

Kortikoidové masti jsou dvousečná zbraň. Ekzému vás sice zbaví v řádu dnů, ale později se vám ekzém opět vrátí a často v ještě horší podobě. Navíc jsou chemického původu a můžou mít celou řadu vedlejších účinků. Na kortikoidy byste tedy měli vsadit jen v krizových případech.

Pročistěte tělo

Ekzém je často závislý i na tom, jak se stravujeme. Rozhodně byste měli omezit čokoládu, alkohol a obecně nezdravá jídla. Jsou ale i lidé, kterým pomohlo přestat jíst maso nebo mouku. Změna jídelníčku se vám na ekzému neprojeví hned, takže je těžké určit, jaké jídlo vám neprospívá. Vyzkoušet můžete také bylinkové čaje určené pro boj s ekzémem.

Jen žádný stres

Na ekzému se výrazně projevuje i váš psychický stav – pokud jste ustavičně ve stresu, vaše kůže si to odnese. Samozřejmě – náš stres magicky nezmizí, kdykoli si řekneme, že bychom se neměli stresovat. Dlouhodobě ale zkuste pracovat na tom, abyste si k srdci nepřipouštěli drobnosti nebo nedůležité věci. No a co, že má dítě ve škole špatné známky z matematiky? Co na tom, že jste se nepohodli s kolegy v práci? Svět se nezboří.

Nejste v tom sami

Je nesmírně těžké se přes tohle onemocnění psychicky přenést. Nejen, že je často bolestivé, ale na kráse (a tím pádem sebevědomí) nám také nepřidá. Zvlášť, pokud je na hodně viditelném místě, jako je obličej nebo ruce.

Pamatujte ale, že jen v Česku ekzémem dnes trpí minimálně desetina populace. Sami určitě několik atopiků znáte. Nemusíte si tím tedy procházet sami. Dostaňte se do kontaktu s lidmi, kteří ekzémem trpí, a svěřte se jim a nechte si od nich poradit. Třeba vás právě jejich zkušenost ekzému zbaví. A i když ne, minimálně máte někoho, s kým si o tom můžete promluvit. Lidé, kteří s ekzémem nemají žádnou zkušenost, často pořádně neví, jak adekvátně poradit.

Související obchody

Pilulka.cz, Lékárna.cz, Notino, BENU Lékárna, Dr. Max

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se