Jaké škody kryje povinné ručení a havarijní pojištění?

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Mnoho lidí má se svou pojišťovnou uzavřené pouze povinné ručení. Vůbec si ale neuvědomují, co všechno by jim v případě škody hradila instituce z havarijního pojištění. Jak jste na tom vy?

Limity na povinném ručení

Povinné ručení je třeba sjednat ihned při koupi vozu, jelikož je to zákonná povinnost. U pojišťoven se setkáte s různými limity krytí, které začínají od 35 000 000 Kč na škody na zdraví pro každého zraněného nebo usmrceného a 35 000 000 Kč pro všechny škody na majetku až po limity do výše 200 000 000 Kč.

Příklad: Když srazíte dítě a zůstanou mu trvalé následky, které ovlivní jeho další budoucí život, mohou se celkové náklady vyšplhat klidně i na 50 000 000 Kč. Podobná situace nastane, pokud srazíte například vrcholového manažera, který vydělává 200 000 Kč měsíčně a po autonehodě již nebude schopen vykonávat své zaměstnání. Vy budete povinni mu dorovnat ušlý výdělek plus veškeré výlohy za ošetřovné a léčbu.

Havarijní pojištění

Zvolte si tedy takový limit, který vás skutečně ochrání v případě pojistné události. Zároveň zvažte, jak často a kam jedete. V každém případě však mějte na paměti, že nehoda se vám může stát i na krátké cestě.

Asistenční služby k povinnému ručení

Pohlídejte si také, jaký rozsah asistenčních služeb máte ve smlouvě uveden. Pojistka totiž často platí nejen na situace, kdy vám dojde palivo, nebo píchnete gumu a budete někde stát a čekat na odtah, ale třeba i na náhradní ubytování.

Havarijní pojištění

Veškeré výdaje spojené s touto nepříjemnou událostí pak mohou jít na náklady asistenčních služeb a z vlastní kapsy tak nezaplatíte ani korunu. V případě poruchy vozu či nehody pak dorazí technik, který vůz opraví, případně zajistí odtah do servisu. Také se může stát, že si zabouchnete klíčky uvnitř auta – i na toto se vztahují asistenční služby.

Situace, kdy vám pojišťovna nic nezaplatí

Pokud zaviníte autonehodu například při ranním návratu z rodinné oslavy a policie pak zjistí, že máte ještě alkohol v krvi, nepočítejte s proplacením škody od pojišťovny. Ve výlukách totiž jasně stojí, že nehoda způsobená pod vlivem alkoholu jde mimo pojistné limity.

POZOR! Mít zaplacené povinné ručení a spoléhat se, že pojišťovna vše uhradí, je velký omyl. Existuje mnoho výluk, proto je nutné si pořádně pročíst pojistné podmínky. Mezi další výluky patří třeba omamné nebo psychotropní látky. Všechny tyto situace navíc specifikuje zákon a není se jim proto možné vyhnout výběrem jiné pojišťovny.

Jak vybrat vhodné povinné ručení?

Pokud jezdíte spíše po ČR, měl by být limit 50 000 000 Kč dostačující. V případě častých zahraničních cest by bylo lepší zvážit limit 150 000 000 Kč.

Dalším rozhodujícím faktorem při pojištění auta je váš věk a bydliště a také to, kolik jste toho už najezdili. Pro příklad uvedeme, že pokud jste mladík okolo 25 let, pořizujete si první auto a jste z Prahy, připravte se na vyšší cenu povinného ručení. Klidně to může být i 10 000 Kč ročně. Dalším faktorem je typ auta.

Vždy platí, že naftový dvoulitr bude dražší než 1.3 v benzínu. Rozhoduje i stáří auta. To ale výrazně více ovlivní spíše havarijní pojištění. Pokud však máte odježděno pár měsíců, tak se můžete těšit na tzv. „bezeškodní bonus“. Například u 60 měsíců ježdění bez nehod to znamená slevu až 30 % na pojistném.

Využijte Tipli srovnávač povinného ručení a ušetřete až 70 %

Sjednejte si povinné ručení online. Můžete k tomu využít například srovnávač povinného ručení od Tipli. Ušetřete čas i peníze. Sjednejte si povinné ručení ve výsledku až o 70 % levněji!

Srovnat povinné ručení »

Kdy se vyplatí mít sjednané i havarijní pojištění?

Povinné ručení je dané zákonem, havarijní pojištění se však v mnoha ohledech vyplatí také. Může se stát, že na křižovatce nedáte přednost jinému vozu a srazíte se. Škoda na vozidle poškozeného by se platila z povinného ručení, ale opravu vašeho vozu byste si hradili ze svého.

Při sjednání havarijního pojištění je třeba myslet na správné nastavení krytých rizik. V případě uvedeném výše by se jednalo o pojištění rizika havárie. To se dá využít i tehdy, když se vůz převrátil. Havarijní pojištění zkrátka chrání vaše auto. Mimo rizika havárie se vztahuje i na škody způsobené živelnými událostmi, odcizení celého vozu nebo jeho části a vandalismus. Ale ne vždy se vyplatí sjednat pojistku v úplně celém rozsahu – dají se zaplatit i jednotlivá rizika.

Častým využitím je ochrana vozidla před živly. Může se přihnat silné krupobití nebo na váš vůz spadne strom při silné vichřici a škoda je na světě. Další rizika mohou být požár, povodeň nebo záplava, úder blesku, zřícení skály nebo zemětřesení. Nikdy nevíte, co se může přihodit a obzvlášť při cestách do neznámých krajin.

U starších vozů pak vstupuje do hry vyšší cena. Náklady na opravu vozu pak rostou do astronomických částek, ale za pojistku zaplatíte jen zlomek ceny případné opravy. Pojištění auta proto nepodceňujte. A co taková srážka se zvěří? Tou je myšlena vyloženě lesní zvěř, jako je divočák nebo srna. U zvířete je na mysli jakékoliv, tedy i to domácí. Je proto dobré zvolit krytí vztahující se na zvíře jako takové, protože vůz je pak chráněn ve větším rozsahu.

Havarijní pojištění

Poslední otázkou je, zda se vyplatí pojištění čelního skla. Stačí, aby od auta jedoucího před vámi odlétl kámen, a máte na čelním skle prasklinu. Většinou lidé předpokládají, že by se nové sklo hradilo z povinného ručení, ale opak je pravdou. V současné době pojišťovny podobné případy moc neuznávají.

Z havarijního pojištění by tato škoda byla hraditelná, ale je třeba počítat s tzv. „spoluúčastí“ – například 5 % z pojistného plnění, minimálně však 5 000 Kč. Zároveň se vám o něco sníží bonus. V tomto případě se tedy vyplatí sáhnout po připojištění čelního skla k povinnému ručení a ideálně bez spoluúčasti.

Při sjednání havarijního pojištění si určitě každý rok snižujte pojistnou částku úměrně ke stáří vozidla. Zbytečně byste jinak platili více, jelikož pojistná částka by neodpovídala reálné hodnotě vozidla na trhu. Pamatujte, že čím je nižší spoluúčast, tím je vyšší pojistné. Pokud chcete krýt hlavně větší škody, tak je pro vás vhodná varianta vyšší spoluúčasti.

Malé škody jsou naopak bez spoluúčasti, ale zase platíte více na pojistném. Havarijní pojištění řešte vždy na jedné smlouvě s povinným ručením. Můžete si tak převést bonus z povinného ručení na havarijní pojištění a také získat slevu za vyřízení obou rizik.

Nejlevnější povinné ručení během 5 minut!

Sjednejte si povinné ručení za nejlepší cenu a během 5 minut. Využijte srovnávač povinného ručení. Šetřete čas i peníze!

Využít srovnávač povinného ručení »

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se