Jak vybrat běžky

Tipy k nákupuNávody 7. 2. 2022

Každý rok vyráží na hory mnoho lidí, kteří chtějí sjíždět sjezdovky na snowboardech nebo na lyžích. Vyjít si však můžete i na běžky, protože je to druh aktivity, který je výborný pro lidské tělo a dá se při něm i zhubnout. Jedná se o jakýsi "běh na lyžích", u kterého nezatěžujete pouze jednu část těla, takže je i zdravotně prospěšný. Pokud se chystáte si pořídit běžky nové, věnujte jejich výběru dostatečný čas a péči, abyste si vybrali ty nejlepší pro vás.

Vyberte si ty nejlepší běžky, díky kterým vám půjde toto běžecké lyžování snadno a můžete se tomuto sportu věnovat naplno. 

Rozdělení podle úrovně zkušeností

Na trhu se setkáte nejčastěji se 3 kategoriemi, do kterých lze běžky rozdělit podle toho, na jaké jste úrovni. Liší se podle vlastností a zpracování, které mají. Při výběru byste měli vědět, na jaké úrovni v tomto sportu jste a podle toho si zvolit ty nejvhodnější pro vás. 

Turistické běžky

Z této kategorie by si měli vybírat běžky primárně ti, kteří s tímto sportem začínají. Jestliže vám nejde o to, abyste podávali ty nejlepší výkony, ale chcete si pouze občas vyrazit do přírody a lehce si zasportovat, zvolte turistické běžky. Tento typ běžeckých lyží je častěji širší a kratší. 

Sportovní běžky

Rychlost na běžkách ocení hlavně sportovci a pokročilí lyžaři, kteří toho chtějí ujet co nejvíce a nejrychleji. Sportovní běžky jsou o něco užší než turistické, a navíc je jejich skluznice kvalitnější, díky čemuž jsou na běžkách rychlejší. Nepořizujte si je, pokud na běžkách příliš neumíte, jsou totiž vhodné spíše pro pokročilé. 

Závodní běžky

Tento typ běžeckých lyží je určen výhradně pro profesionální závodníky, jelikož na běžky v této kategorii se používají materiály na bázi karbonu. Kvůli tomu jsou závodní běžky mnohem více náchylné k poškození a měli by si je vybírat hlavně závodníci. Také jsou užší, tvrdší a mají velmi rychlou skluznici. 

Obrázek

Druhy běžek podle vašeho stylu jízdy

Každý člověk preferuje něco jiného, a i v případě běžeckých lyží máte možnost si vybrat podle toho, jaký styl jízdy chcete zvolit. 

Běžky na klasiku

Pokud rádi vyrazíte na běžky a preferujete jízdu v upravené stopě, vybírejte si klasické běžky. Ty poznáte podle toho, že mají výraznou špičku a ostřejší vrchol. Také si lze všimnout výraznějšího zaoblení v místě mazací komory, díky kterému sice nebudete mít příliš vysokou rychlost při jízdě, ale naopak vás téměř nic neunaví. Běžky na klasiku můžete nakoupit například v obchodě Sportisimo.

Klasické běžecké lyže bývají o 20 až 30 cm delší než výška postavy lyžaře. 

Běžky na bruslení

Tento typ běžek poznáte podle toho, že jsou kratší a mají širší plochou špičku, která je lehce prohnutá v oblasti mazací komory. S běžkami na bruslení pocítíte dříve únavu, ale jistě si užijete rychlost, kterou s běžkami na bruslení dosáhnete.

Doporučovaná délka běžek na bruslení je o 5 až 10 cm delší než postava lyžaře.

Obrázek

Kombinované běžky na bruslení i na klasiku

Jestliže si rádi užíváte oba styly jízdy, můžete si vybrat běžky kombi, které jsou ideální pro obě jízdy. Na trhu je naleznete také pod názvem "combi běžky". Pozor si dávejte pouze na to, že pokud si zvolíte příliš tvrdé běžky, může pro vás být namáhavé je prošlápnout a odrazit se. Kombi běžky totiž bývají zpravidla tvrdší a je náročnější je prošlápnout. Kombinované běžky seženete v obchodě Helia Sport.

Ideální délka kombinovaných běžeckých lyží je o 10 až 15 cm více než postava lyžaře.

Backcountry běžky

V případě, že se rádi vydáváte i mimo trasu a chcete čas od času prozkoumat jiné prostředí, sáhněte po backcountry běžkách. Jsou totiž určené pro jízdu mimo upravené trasy, kde se nachází i horší terén a jsou k tomu uzpůsobeny. Tyto běžky bývají širší, pevnější a kratší. V momentě, když byste se s nimi ocitli na upraveném terénu, pravděpodobně by pro vás byla jízda náročná, a ne příliš rychlá. 

Obrázek

Ideální šířka běžek

Při výběru běžek se nezaměřujte pouze na jejich délku, která je také velmi důležitá, ale podívejte se i na šířku. Pro začátečníky a rekreační běžkaře se hodí ty, jež mají okolo 50 mm. Počítejte však s pomalejší jízdou. Velký výběr běžeckých lyží s různými šířkami naleznete na HappySport.cz.

Pro rychlejší jízdu při lyžování a zkušené běžkaře jsou lepší užší běžky. Pro sportovce jsou doporučovány běžky se šířkou 45 mm. 

Vázání na běžky

Jakmile budete vybírat boty na běžky, musíte se dívat po takových, jež budou kompatibilní s vázáním. Nejčastěji narazíte na dvě nejrozšířenější vázaní, kterými jsou NNN a SNS. Důležité je, vybrat si pohodlnou botu a poté k ní vybrat správné vázaní. Není určeno, které vázání je lepší, ale pro začátečníky se bude hodit to, které je jim pohodlnější. 

SNS vázání

U tohoto typu vázání je jedna vodící drážka.

NNN vázání

U tohoto vázání jsou dvě vodící drážky.

Montáž vázání

Jestliže si na tuto práci troufáte sami a nechcete to nechat na servisu, můžete montáž vázání provést samostatně. 

  1. Nejprve si běžce najděte vyvážený střed. V tom totiž bude umístěno vázání. 
  2. Do tohoto středu si připasujte hlavní díl a označte si, kde budete muset vrtat kvůli šroubům. 
  3. Dále vyvrtejte označené díry a vázání přišroubujte. 
  4. Poté připasujte lištu, označte místa pro vrtání, vyvrtejte a lištu přišroubujte. 

Dávejte si pozor na to, že každé vázání může mít odlišnou montáž. 

Obrázek

Délka běžeckých holí

Ještě předtím, než začnete vybírat běžecké hole, je potřeba si uvědomit, jaký styl jízdy preferujete. Pro bruslení (skate) je doporučeno pořizovat hole o 20 cm kratší, než je výška člověka. Pro klasiku jsou vhodné hole o 30 cm kratší, než je výška běžkaře. 

Vhodné oblečení na běžky

Správný výběr oděvu vám zajistí, že vám nebude zima ani horko a nepříjemné povětrnostní podmínky vás nezaskočí. Než si vyjedete na běžky, pořiďte si jako rekreační běžkař toto oblečení: 

  • nepromokavou bundu na běžky (prodyšná, vhodně zateplená)
  • nepromokavé kalhoty na běžky (prodyšné, vhodně zateplené)
  • funkční dlouhé triko
  • funkční spodní termo kalhoty
  • mikina na běžky
  • běžkařské ponožky
  • rukavice na běžky
  • čepice na běžky
  • běžkařské brýle
  • ledvinky na běžky

Jako spodní vrstvu, která je přímo na těle, sáhněte po funkčním prádle nebo termoprádle. Další vrstvou by mělo být oblečení, které se postará o zateplení a zároveň o odvod potu z první vrstvy. Poslední vrstvou je ta svrchní, jež by vás měla ochránit před větrem, sněžením nebo deštěm. Proto je dobré zvolit nepromokavou bundu a kalhoty, které jsou zároveň dobře odvětrávané a také musí být tyto kousky přiměřeně zateplené. 

Obrázek

Co se vám může hodit na běžky

Nachystat se na běžky není složitého, když víte, co s sebou. Určitě si nezapomeňte vzít pláštěnku, která se může hodit při neočekávané změně počasí. Dalším důležitým kouskem je pokrývka hlavy a rukavice. Dále budete potřebovat pohodlné boty, běžkařské hole, vosky, vaky, svačinu + rychlý zdroj energie a pití. Mnoho lidí zapomíná v zimě pít, protože nepociťují žízeň, ale je nutné dbát na pitný režim.

Voskování běžeckých lyží

Běžky můžete navoskovat buď sami nebo to nechte na profesionálech. K tomu, abyste to mohli udělat sami, je potřeba určité vybavení, do kterého patří svěrák na běžky, žehlička, bronzový kartáč, nylonový kartáč, škrabka na běžky, tužka na drážku a vosk. 

  1. Skluznici nejprve vyleštěte nylonovým kartáčem a dbejte na to, abyste při práci byli důkladní. Díky tomu bude vaše dílo kvalitnější
  2. K ruce si vezměte vosk se žehličkou a na žehličce nastavte požadovanou teplotu, dle doporučení na obalu vosku. Až bude žehlička zahřátá, přitiskněte k ní vosk a začněte jej kapat po celé délce běžky. Po nanesení žehličkou jezděte po běžce a vytvořte souvislou vrstvu vosku. Poté počkejte 10 až 15 minut.  
  3. Vosk odstraňte škrabkou a tužkou vyčistěte drážku. Následně bronzovým kartáčem vykartáčujte běžku a očistěte hrany.
  4. K ruce si vezměte nylonový kartáč a běžku vyleštěte. 
Obrázek

Kam vyrazit na běžky

Jakmile venku napadne sníh, můžete se vydat na běžky. V případě, že bydlíte v okolí Prahy můžete se vydat na tato místa: 

  • Kunratický les
  • Divoká Šárka
  • Milíčovský les
  • Ladronka
  • okolí Hostivařské přehrady
  • obora Hvězda

Pokud byste raději vyrazili vyloženě do lyžařských oblastí, můžete vyrazit i na tato místa, která mohou být pro někoho i vzdálenější.

  • Šumava
  • Jeseníky
  • Orlické hory
  • Krkonoše
  • Jizerské hory
  • Beskydy
  • Kralický Sněžník

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se