Jak si půjčit peníze levněji nebo vydělat na příbězích lidí? Přes sdílenou ekonomiku!

Tipy k nákupu 4. 5. 2023

Slyšeli jste o sdílené ekonomice? Počet jejich uživatelů neustále narůstá a možná jste i vy jedním z nich. Přečtete si o výhodách, které sdílená ekonomika může přinést i vám.

Nevíte, co znamená ono záhadné spojení peer-to-peer? Pokud jste si už někdy zarezervovali ubytování přes Airbnb, zajistili dopravu přes Uber, nebo si půjčili peníze na Zonky, pak jste jedním z uživatelů tzv. sdílené ekonomiky, která je na principu peer-to- peer postavená.

Co je to peer-to-peer

Peer-to- peer (někdy také P2P) lze do češtiny nejsnáze přeložit jako "rovný s rovným".Všechny P2P služby fungují na základním principu, kdy spolu jednají přímo koncoví uživatelé jednotlivých služeb. Těm, stačí k propojení nejčastěji webový portál nebo mobilní aplikace..

Peer-to- peer služeb dnes existuje velké množství a každým dnem se rodí další. Všechny ale mají jedno společné – jsou snadné na ovládání a svým uživatelům umožňují ušetřit nemalou část peněz. V praxi se totiž vyhnete nákupu služby u prostředníka, kterým může být třeba banka, nebo taxislužba. Vše si zajistíte vy sami od jiných lidí. Poskytovatel služby už jen dohlíží na dodržování podmínek, aby vše bylo bezpečné.

Jednou ze služeb postavených na principu P2P je také české Zonky, kde lidé půjčují lidem. "Díky tomu, že fungujeme na internetu, nemusíme zaměstnávat tisíce bankovních úředníků a provozovat nákladné pobočky," říká ředitel služby Pavel Novák.

Vedle výhodnějších podmínek půjčky se navíc už při samotném procesu vyřizování půjčky můžete setkat s naprosto jedinečným lidským přístupem, často tolik odlišným od bank. ,"Naši zákazníci nám píšou stovky děkovných zpráv, to je pro nás skvělým ohodnocením, že děláme svou práci dobře." říká Anna Bláhová, který má v Zonky na starosti péči o zákazníky.

Investujte na Zonky.cz

Na jedné straně jsou ti, kteří chtějí půjčit a na té druhé běžní lidé s volnými prostředky, pro které je Zonky snadná volba, jak je nenechat ležet ladem, ale zhodnotit je. Zonky právě tyto dvě strany propojuje. ,,Protože nepůjčujeme vlastní peníze, ale peníze lidí. Musíme tak být zodpovědní a půjčit těm, u kterých víme, že nebudou mít problémy splácet,“ dodává Novák. Lidé si už na Zonky půjčili více než 1,5 miliardy korun a více než 15 tisíc lidí na Zonky investuje.

Půjčit peníze si můžete třeba na rekonstrukci bytu, nové auto, nebo i na refinancování nevýhodných úvěrů a to s úrokem od 3,99 %. Pokud si půjčíte peníze na Zonky, nemusíte kvůli tomu zastavovat ani dům nebo mít ručitele. Půjčit si můžete od 20 000 do 500 000 korun. A naopak investovat do příběhů lidí můžete už od 200 Kč. Registrace vám nezabere víc jak 7 minut. Vedle zhodnocení 5-7 % p.a. pak je dalším přínosem vědomí, že jste někomu pomohli splnit sen.

Související obchody

Zonky

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se