Jak se zbavit oparu - příznaky, léčba, prevence.

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Rodiče a děti 6. 9. 2023

Na léčbu oparu fungují volně prodejné léky s antivirovou složkou. Účinné látky jako jsou aciclovir, penciclovir působí proti množení viru Herpes simples a pokud se nanášejí hned od začátku prvních příznaků, pozitivní výsledky se dostaví již po pár dnech.

Opar! Bolestivý, nepříjemný a dlouho vás doprovázející společník, který se objeví vždy, když to nejméně potřebujeme. Opar neboli herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. 

Co způsobuje opar

Ať už vás trápí opar na rtu provázený popraskanými rty, opar v nose či nepříjemný opar v koutku úst, za jeho výskyt je s největší pravděpodobností zodpovědný virus Herpes simplex, konkrétně pak jeho podtyp HSV-1. Herpes viry patří k nejčastějším zdrojům infekce na světě. Je dokázané, že se virus HSV 1 často aktivuje stresem. Probouzí se při oslabení imunitního systému vlivem infekce, při velké fyzické zátěži, nadměrném slunění, ale i při náhlé změně počasí, u žen často při menstruaci.

Příznaky oparu

Začínající opar obvykle bezpečně poznáte podle typického brnění, svědění nebo pálení rtu v místě, kde se tvoří. Mnohdy již druhý den na rtu vyskáčou ony charakteristické puchýřky, které svědí, pálí a bolí. Za několik dní prasknou, může z nich vytékat hnis. Začnou vysychat a udělá se na nich strup. Opar často doprovází i popraskané rty a situace je dosti nepříjemná. Do tohoto okamžiku je postižený člověk nejvíc infekční. Postižené místo se vyhojí za 10 až 14 dní. Inkubační doba oparu je zhruba 2 až 6 dnů.

K začervenalým puchýřkům a následně se tvořícím krustám se zpravidla přidávají i celkové příznaky třeba: zvýšená teplota či horečka, únava, bolest svalů nebo otok lymfatických uzlin.

Obrázek

Jak léčit opar

Jakmile cítíme, že na nás opar útočí, je nejlepší okamžitě postižené místo natřít protivirovým gelem nebo mastí. Léčba oparu zpravidla spočívá v aplikaci antivirotických přípravků, typicky mastí a gelů. Ty obsahují dvě základní látky, přičemž každou z nich je vhodné aplikovat v jiné fázi oparu:

  • aciklovir – jedná se o léčivou látku, která je nejúčinnější v první fázi oparu, tedy ještě před výsevem puchýřků, kdy na rtu ucítíte pouze brnění či pálení, patří sem přípravky jako: Herpesin, Aciklovir AL, Zovirax, Zovirax Duo,
  • penciklovir – tuto látku je možné užívat ve všech fázích oparu, patří sem například Vectavir.

Na trhu jsou také náplasti s léčivými látkami, které ulevují od bolesti, zmírňují tvorbu puchýřků, omezují tvorbu strupu, urychlují hojení a mají i krycí efekt, takže brání šíření infekce na další osoby. V náplastech je zinek a výtažek z hlívy ústřičné, červených řas. Nápomocné při léčbě oparu pak mohou být také oleje a tinktury, které mají dezinfekční a antibiotické účinky. Spolehnout se můžete například na tea tree olej, šalvěj, propolis či konopí. Sáhnout můžete také po doplňcích stravy, jako je aminokyselina L-lysin, zinek či vitamin C.

Léčba podle babských rad

V případě, že po výskytu herpes viru nechcete automaticky utíkat do lékárny, můžete nejprve zkusit vsadit na přírodní léčbu oparů. Kromě již zmíněných olejů a tinktury můžete vyzkoušet také:

  • ledový obklad ze zeleného čaje,
  • přikládání plátků česneku či zázvoru,
  • obklad z droždí,
  • propolisovou tinkturu nebo odvar z heřmánku, šalvěje či tymiánu.

Pomocí v léčbě mohou i přírodní antibiotika, která pomohou nejen v léčbě oparu. Mezi přírodní antibiotika patří česnek nebo třeba kurkuma.

Prevence proti oparu

Pokud se u vás opary vyskytují častěji, může být na vině zvýšený příjem potravin s obsahem argininu. Rizikové jsou v tomto ohledu také doplňky stravy s obsahem L-argininu. Předcházet oparům je velice těžké, zvláště pokud jednou víte, že virus máte trvale v těle. Zabránit vzniku tedy nelze, ale přesto existují preventivní opatření. Důležitou roli hraje při prevenci hlavně zamezení přímému kontaktu s člověkem, u kterého se opar vyskytuje. Pokud oparem trpíte, je rozhodně na místě také zvýšená hygiena rukou, vyhýbat se stresorům, které mohou infekci vyvolat.

Tip: Kvalitní a cenově dostupné produkty nabízí například Moje lékárna akční leták.

Související obchody

Pilulka.cz, Lékárna.cz, BENU Lékárna, Dr. Max, Moje lékarna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se