Jak bojovat s podzimním nachlazením? Zatočte s rýmou a kašlem!

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Rodiče a děti 21. 6. 2023

Umíte se bránit kašli a rýmě? Poznejte rozdíl mezi chřipkou a nachlazením či dokonce mezi pátou nemocí. Zjistěte, jak snížit riziko nákazy a naučte se, jak s kašlem a rýmou bojovat pomocí domácích prostředků. Nějaká ta viróza vás asi nemine, ale pokud víte jak na ni, vyhnete se dlouhému stonání a komplikacím.

Proč je na podzim a v zimě tolik nemocí? Před chladným počasím utíkáme do společných uzavřených prostor, kde se můžou onemocnění snadno šířit. Podzim je pro řadu lidí také spojený se stresem z práce nebo školy, v zimě se pak přidává napětí z přicházejících Vánoc. Nedostatečná psychická pohoda tělo oslabuje, což způsobuje větší náchylnost k nákazám. Dopřejte si čaj, kombucha nápoj, houbu čaga a relaxační procházku a uvidíte, jak stres zmizí. 

Co je rýma?

Pojem rýma označuje soubor příznaků, z nichž nejtypičtější je intenzivní sekrece v nosní dutině, oteklá nosní sliznice projevující se pocitem ucpaného nosu, bolest hlavy,únava, někdy bolest v krku, kašel, malátnost. Ačkoliv může být ucpaný nos způsoben i alergickou reakcí, nejčastěji je na vině virová či bakteriální infekce.

Rýma a její typický průběh

Neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Pokud je rýma bez komplikací (a to většinou je), tělo si s ní poradí během krátké doby samo. Cílem léčby je ulevit od nepříjemných projevů rýmy – ucpaného nosu a celkového pocitu „nemocnosti“.

rýma, kašel a nachlazení
  • Čirá rýma. První stádium rýmy se projeví intenzivní tvorbou nosního hlenu. Ten je čirý a řídký, takže máte prakticky pořád kapesník u nosu. Tato fáze trvá kolem dvou dní.
  • Žlutá rýma. Na podrážděnou a oslabenou nosní sliznici sedají různé bakterie a dochází k zánětu. V důsledku toho hlen začne mít žlutou až zelenou barvu, houstne a je obtížné se vysmrkat. Sliznice v nose je oteklá, nos ucpaný.
  • Zadní rýma. Nebo také rýma, která nejde vysmrkat, je zánět nosohltanu a vedlejších nosních dutin. Projevuje se tuhým hlenem, bolestí hlavy, pocitem tlaku v oblasti čela a kořene nosu. Může se přidat i zvýšená teplota. Pokud se nezačnete během pár dní cítit lépe, vydejte se k doktorovi. Zadní rýma se totiž může rozvinout například v závažný zánět středního ucha.

Jak se zbavit rýmy

Přijímejte dostatek tekutin. Nejlepší je uvařit si čaj s medem a citronem. Vynikající je horký zázvorový čaj, který vás prohřeje. Kombinace medu, zázvoru a šťávy z čerstvého citronu je navíc přírodní antivirotikum. Imunitu podpoří i superpotravina houba čaga, které bojuje proti volným radikákům.

Ačkoliv rýmu nejvíce pociťujeme v nose, babičky radí věnovat se nohám. Dejte si nohy do horké vody s koupelovou solí a chvíli si je prohřívejte. Na noc si pak chodidla namažte kafrovou mastí a navlečte si teplé ponožky. Osvědčená je pro tyhle účely tygří mast. Prodává ji například lékárna Benu.

Zázvorový čaj proti rýmě

• zázvor • horká voda • citron • med

Kousek oloupaného čerstvého zázvoru nadrobno nakrájejte nebo nastrouhejte a zalije horkou, nikoliv však vařící vodou. Nechte pár minut odstát a postupně popíjejte. Napoprvé použijte zázvoru raději méně, aby čaj nebyl příliš pálivý. Zázvor koupíte běžně v supermarketu.

A když už budete v lékárně, přiberte nosní sprej s mořskou vodou (např. Vincentka) a mast nebo balzám na nos odřený od kapesníků. Vynikající je například Borozan, který kůži zvláčňuje a krásně voní. Máte-li ucpaný nos a už to nemůžete vydržet, pořiďte si sprej do nosu obsahující xylometazolin (Olynth, Vicks,…). Ten snižuje otok sliznice a uvolňuje nos.

Nachlazení a kašel

To, čemu běžně říkáme nachlazení, je řada různých méně závažných onemocnění dýchacích cest, jako jsou bronchitida nebo faryngitida. Postihují-li obtíže nosní dutiny, mluvíme o rýmě. Běžné je, že si na základě příznaků nachlazení „diagnostikujeme“ sami, aniž bychom museli k lékaři. K doktorovi vyrážíme, až když jsou potíže závažnější nebo se u našich dětí možná projevuje pátá nemoc, která však může proběhnout i bez příznaků.

nachlazení a kašel

Prakticky jediným způsobem, jak přežít podzim ve zdraví, je zabránit šíření virů a tedy nákaze. Ideálem by bylo vyhnout se všem infekčním osobám a prostředím. V praxi lze ale doporučit časté a důkladné mytí rukou, větrání. Důsledné nošení roušky brání jak šíření koronaviru, tak i dalším nemocem. Očkování proti nachlazení není možné, protože ho způsobuje více než 200 různých virů, které mají nespočet mutací.

Jaké má nachlazení příznaky?

Typicky začíná pocitem únavy a celkovou slabostí. Asi polovina lidí pociťuje bolest v krku. Zvýšená teplota je častá u dětí, u dospělých ale méně. Horečka je ukazatelem závažnějšího onemocnění. Jestliže naměříte více než 38 °C, kontaktujte lékaře. Rozdíl mezi chřipkou a nachlazením je v intenzitě nemoci. Chřipka vás „složí“ – horečka, bolest kloubů, slabost celého těla nastupují během hodin. V případě podezřelých příznaků se určitě spojte s doktorem.

Praktickému lékaři zavolejte také v případě podezřelého kašle. Klasický kašel při nachlazení je vlhký, tedy spojený s vykašláváním hlenů. Dráždivý suchý kašel či dávivý kašel rozhodně nejsou běžný příznak a vyžadují lékařskou pomoc.

Jak se zbavit kašle

Co na kašel a rýmu

Pokud je kašel vlhký, je známkou toho, že setělo zbavuje infekce. V takovém případě je lepší podpořit vykašlávání hlenů než tlumit kašel jako takový. V lékárnách, jako je třeba BENU, vám doporučí, co na kašel koupit. V případě, že je kašel dráždivý a například vám brání usnout, je možné sáhnout po lécích tlumících kašel. Mezi léky, co na suchý kašel zabírají, patří např. Stoptussin.

Babičky věděly, co na kašel a nachlazení

Domácí klasikou na léčbu nachlazení a kašle jsou bylinky. Nejlepší je jejich konzumace v podobě teplého čaje. Mezi bylinky, které podporují odkašlávání, posilují imunitu a ulevují při nachlazení patří podběl (květ), černý bez (květ), šalvěj (nať a květ) nebo tymián (nať a květ). Jestli zrovna nemáte bylinkovou zahradu a nasušené zásoby z léta, nezoufejte.

Kvalitní bylinkový čaj lze i koupit. Naprosto osvědčený je čaj Pulmoran od firmy Leros. Prodává ho mimo jiné i Benu lékárna, takže si ho můžete objednat online a nechat doručit až domů. Bylinkový čaj pijte 3–4 denně, vždy po jednom hrnku. Také inhalujte aromatickou páru, která z horkého čaje stoupá.

Nachlazení léčba – léky nejsou všechno.

Doma často větrejte, abyste si doma nevytvořili infekční prostředí. Vhodné můžou být i procházky na čerstvém vzduchu. Myjte si velmi často ruce, zejména pokud si jimi zakrýváte ústa při kašli. Zajistěte si dostatečný příjem vitamínů. A zapomeňte na alkohol (výjimkou jsou léky obsahující alkohol). I minimální množství alkoholu totiž extrémně zatěžuje metabolismus a brání tělu v účinném boji s nemocí.

Naordinujte si klidový režim. Nejlepší je se vypotit v posteli, ale postačí i dostatek spánku. Jestli musíte jít nutně ven, zůstaňte v teple od hlavy až k patě. Doma pak omezte koukání do počítače nebo mobilu. Jejich používání vyčerpává a unavuje, ač se to nezdá. Skvělé jsou naopak poslechové hry nebo načtené knihy, které vám dovolí ležet v posteli, aniž byste zemřeli nudou.

Co na kašel a nachlazení

Přírodní antibiotika a zabijáci virů

Jakého původu je onemocnění, může s jistotou určit jen lékař, proto ani nezvažujte, že si vezmete antibiotika, která vám zbyla „od minula“ – je to nezodpovědnost, která vede ke vzniku rezistentních bakterií, a navíc si můžete ublížit. Místo toho vsaďte na přírodní léčiva. Řádné množství česneku, cibule, křenu nebo zázvoru vám jenom prospěje. Všechny tyto potraviny potlačují infekce.

Až na zázvor je však konzumujte pokud možno syrové, nebo jen ohřáté. S množstvím to ale nepřehánějte, nebo si přivodíte žaludeční problémy. Z cibule si také můžete připravit cibulový sirup proti kašli.

Domácí cibulový sirup na kašel

• bílá cibule • cukr nebo med

Cibuli na jemno nakrájejte a smíchejte s cukrem nebo medem. Použijte takové množství sladidla, aby byly všechny kousíčky cibule dostatečně pokryté. Směs přendejte do skleničky a přikryjte talířkem. Cukr vytáhne z cibule šťávu, která je bohatá na léčivé látky. Škvírou mezi talířkem a skleničkou vždy přeceďte lžičku takto získaného sirupu a užívejte dvakrát denně. Cibulový sirup na kašel můžou i děti, pozor však dejte na podráždění žaludku.

Léky na nachlazení a na co si dát pozor

V lékárnách je množství volně prodejných léků, ale ne každý víc, co pořídit. Neváhejte se proto zeptat personálu. Není přitom důvod, proč zbytečně vyhazovat peníze za komerční produkty. Některé lékárny dokonce nabízejí online lékařské konzultace. Získáte tak odbornou radu, aniž byste museli sami někam chodit.

Běžně dostupné rozpustné horké nápoje „na chřipku a nachlazení“ většinou jen tlumí příznaky, nemoc ale neléčí a naopak spíše vedou ke snaze onemocnění „přechodit“. Ve složení přitom najdete paracetamol, kofein a vitamin C. Za drahé peníze tak pořizujete to stejné, co vám dá černý čaj s citronem a tableta Paralenu. Způsobem, jak ušetřit na lécích, je také sledovat aktuální Benu leták, díky kterému nezameškáte výhodné nabídky.

benu lékárna

Pozor si ale dejte i na interakce léků. Více než otrava hrozí při jejich kombinaci nízká účinnost. Věděli jste například, že některé přípravky na odkašlávání a léky proti horečce a bolesti se navzájem neutralizují? Látka acetylcystein (ACC, …) a paracetamol (Paralen, …) jsou vzájemné inhibitory, takže když si tyto dva léky vezmete současně, ve vašem těle se navzájem zruší jejich účinnost.

Kde koupit levné léky?

Léky potřebujeme, ale z jejich cen někdy až zamrazí. Levné léky se dají běžně koupit na internetu, je ale potřeba ověřit si původ těchto léků. Doporučujeme proto nakupovat z ověřených internetových lékáren. Když budete nakupovat s Tipli, můžete navíc ušetřit ještě více. Vyzkoušejte třeba tyto renomované prodejce:

Nakupujte léky levněji »

Související obchody

Pilulka.cz, Nazuby.cz, Lékárna.cz, BENU Lékárna, Dr.Max

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se