Detoxikace organismu: 10 věcí, co byste měli dodržovat

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Hubnutí 10. 11. 2021

Pročistí váš organismus, rozjasní pleť a pomůže při změně stravovacích návyků. Vnitřní očista je stejně důležitá jako ta vnější, proto vám přinášíme tipy, jak na detox. Co jíst a nejíst? A kdy je nejvhodnější doba pro očistu vašeho těla?

Detoxikace není výmyslem lifestylových magazínů. Dříve se jednalo o takzvaný půst. Byl především náboženské povahy, později ho však postící drželi kvůli osobnímu přínosu. A jaký je motiv, proč držet půst? Očištění, lepší tělesné zdraví, či duševní pohoda.

Co je to detoxikace a toxiny?

Detoxikace znamená pročištění neboli zbavení těla škodlivých látek (např. toxinů). Tuto očistnou metodu využívají lidé již tisíce let. Detoxikace přináší úlevu detoxikačním orgánům, které jsou velmi zatěžovány a potřebují si odpočinout.

Škodlivé toxiny jsou díky detoxikaci organismu odstraněny. Toxiny se do těla dostanou dýcháním a často potravou a vodou. Dokážou po proniknutí do organismu vyvolat chorobné příznaky.

6 příznaků, kdy zjistíte, že je čas na detoxikaci

  • stálé pocity únavy a vyčerpání
  • bolesti hlavy
  • zácpa a jiné trávicí potíže
  • nekvalitní spánek, či problémy usnout
  • špatná nálada, podrážděnost, deprese
  • pokud se vám nedaří zhubnout

Detoxikace - jak dlouho by měla trvat?

Zkušenější z nás, kteří už detox někdy zkoušeli, mohou zvolit i dlouhodobější varianty. Pokud si ale s myšlenkou očisty organismu zatím jen pohráváte a chcete si to zkusit, zvolte kratší detox.

Pouze 7 dní vás dělí od toho, aby si vaše detoxikační orgány odpočinuly a vy měli více energie. Vaše tělo si tak lépe poradí se všemi toxiny. A kdy je detoxikace nejvhodnější? Většinou se lidé rozhodují pro jarní detox, protože mají po dlouhé zimě pocit, že si o to tělo žádá. Určitě ale není striktně dané v jakém ročním období musí probíhat. Tak co, jdete do toho s námi?

10 věcí, co dodržovat při detoxu

  1. Co rozhodně vynechat: cigarety, alkohol, černý čaj, kávu
  2. Zapomeňte na bílý cukr, pamlsky, cukrovinky a slazené nápoje
  3. Snižte na minimum příjem soli.
  4. Během detoxu nejezte nezdravé tuky a červené maso.
  5. Bílá mouka, vejce a mléčné výrobky: omezit na minimum
  6. Vynechte průmyslově zpracovávané potraviny plné aromat, barviv a konzervantů.
  7. Vitamíny a antioxidanty jsou během detoxu důležité, je dobré se na jejich konzumaci zaměřit.
  8. Trávení můžete podpořit vhodnými probiotiky.
  9. Dodržujte pitný režim a pijte pouze vodu, bez žádných sladidel.
  10. Bylinky podporují proces detoxikace. Určitě je zahrňte do svého detoxikačního jídelníčku.

Kniha: Jak správně detoxikovat

Nevíte, co během očisty jíst? Doporučujeme knihu Jak správně detoxikovat. Žádné pilulky, doplňky stravy ani dodržování příšerných diet. 28 denní jídelníček obsahuje potraviny, které znáte a které jíte. Jídlo je poskládané tak, aby vám pomohlo zbavit vaše tělo veškerých toxických látek. Navíc e-book obsahuje i fotografie.

Objednat e-book
detoxikační jídelníček

Recepty na DETOX: co jíst během očištění organismu

Na internetu je spoustu tipů, které vám pomohou s jídelníčkem během detoxikace organismu. Základem je, abyste vše, co budete potřebovat, měli po ruce. Takže spousta zeleniny, ovoce, doplňky stravy jako chlorella a hodně vody. Před detoxikací je proto dobré nakoupit všechny ingredience a vědět dopředu, co budete jíst. My jsme vybrali detoxikační jídelníček na jeden den a doufáme, že vás inspiruje.

Zdroj: Rachel Talbott

Zkoušeli jste někdy detox? A pokud ne, chtěli byste ho někdy zkusit? Podělte se s námi o váš názor na detox v komentářích:)

Související obchody

AliExpress, Tchibo, Mall.cz, Vitalvibe.eu, Zelená země

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se