Chraňte své soubory - zálohujte na OneDrive

Tipy k nákupu 10. 11. 2021

Už se vám někdy rozbil počítač a vy se jen modlili, že někdo dokáže zachránit vaše soubory? Neponechávejte nic náhodě a zálohujte svoje soubory na internetu – s OneDrive je to hračka!

Někdy je den blbec a vylijeme si do počítače pití. Jindy se v tabletu prostě něco kousne a on se s námi nechce bavit. Nebo telefon utopíme ve vaně a ne a ne data zachránit. A nezřídka se stane i to, že se rozbije externí disk, na kterém si uchováváme své poklady. Přitom ve všech svých zařízeních máme soubory, o které nechceme přijít - fotografie z rodinných dovolených a setkání s přáteli nebo rozepsané bakalářské práce. Kam s nimi, abychom je tam vždy našli? Přeci do cloudu!

Co jsou to cloudová úložiště?

Cloud znamená doslova „mrak“, dnes se ale toto označení používá i pro virtuální úložiště na internetu. Jednoduše své soubory nahrajete do speciální internetové schránky a necháte je tam. Získáte k nim přístup ze všech svých zařízení a můžete je jednoduše sdílet s přáteli.

Výhody cloudu

  • snadný přístup ze všech zařízení
  • zálohování dat minimálně 2 GB (větší prostor lze dokoupit)
  • možnost obnovit smazané soubory
  • lehce sdílitelné s ostatními

Nevýhody cloudu

  • nutné připojení k internetu
  • k souborům může někdo získat neoprávněný přístup
  • někteří poskytovatelé si vyhrazují právo mít k souborům přístup

Proč vsadit na Microsoft OneDrive?

Internetové úložiště OneDrive spadá pod společnost Microsoft, která patří na světovou špičku na poli operačních systémů. Proč byste měli dát šanci jejich cloudovému úložišti?

onedrive

I když spadá pod Microsoft, OneDrive můžete využívat i na Androidu a Applu. Stačí se zaregistrovat a vytvořit si tak účet Microsoft. Pokud ale používáte Outlook.com nebo Xbox Live, pak už účet dávno máte a stačí se jen přihlásit.

Tarify předplatného

Zdarma získáte prostor 5 GB a jeden nahrávaný soubor může mít velikost až 10 GB. Pokud však potřebujete větší prostor na svoje soubory, není problém - stačí si zakoupit vyšší tarif. S každým dražším tarifem získáte navíc i další výhody - jejich kompletní seznam najdete přímo na webových stránkách OneDrive.

  • 5 GB zdarma
  • 50 GB za 49,99 Kč měsíčně

Kde si pořídit fotoaparát?

Mobil s foťákem dnes mají všichni, ale zrcadlovce se nic nevyrovná! Do jakých obchodů zavítat pro foťák?

  • 1 TB + Office 365 na 1 počítač, 1 tablet a 1 telefon za 189 Kč měsíčně
  • 5 TB + Office 365 na 5 počítačů, 5 tabletů a 5 telefonů za 269 Kč měsíčně

Pokud vám však jde o zálohu sem tam nějakého souboru a pár fotek, základní tarif vám úplně postačí.

Protože se jedná o cloud od Microsoft, jeho propojení s operačním systémem Windows je naprosto dokonalé. Můžete zde pohodlně ukládat jednotlivé verze svých textových souborů z MS Office (tzv. verzování) a dokonce i nastavení operačního systému v případě jeho zhroucení.

onedrive pc

Velká výhoda je i to, že na mobilních zařízeních se dostanete ke svým souborům i když jste offline (ale jen u placených tarifů).

onedrive počítač

Mezi jeho obrovskou nevýhodu naopak patří, že si Microsoft vyhrazuje právo na OneDrive kontrolovat vaše soubory a ty krajně závadné může i mazat, výjimečně vám zablokovat přístup k účtu. Buďte si tedy jistí, že vlastnictvím souborů neporušujete žádné zákony.

Ale znáte to, náhoda je blbec - a ani cloudová úložiště nejsou 100% zárukou bezpečí vašich souborů. Nezapomeňte tedy důležité soubory zálohovat i na flash karty, externí hard disky, apod. Najdete je třeba v obchodě Mall.cz. Při jejich koupit jen dbejte na to, aby vám velikost stačila na všechny soubory, které si chcete zálohovat.

...nebo si je nechte vytisknout!

Jste tak trochu tradicionalisté a nenecháte dopustit na hezké album nebo kalendář s vlastními fotkami? Mezi nejpopulárnější česká cloudová úložiště fotografií patří třeba Rajče.net, kde si můžete nechat své fotografie uložené jak dlouho chcete. Zároveň si z nich kdykoli můžete nechat udělat pexeso, kalendář nebo fotoknihu. Hezké dárky a vzpomínky tak mohou být u vás doma už za 4 dny.

Zajímá vás více produktů s vašimi vlastními fotografiemi? Vyberte si ty nejhezčí a nechte si je kvalitně vytisknout i na plakát, tričko, hrneček, polštář nebo puzzle. Navrhněte si vlastní dárek ve speciální aplikaci, přidejte text a další obrázky a vytvořte si naprostý originál na Empikfoto.

Související obchody

Rajče.net, FotoFinish.cz, FotoŠkoda, Digital24.cz, Empikfoto

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se