Bolest v krku nebo rýma? Zbavte se otravných nemocí

Tipy k nákupuKrása a zdraví  |  Rodiče a děti 18. 5. 2023

Potkalo vás nachlazení, bolest v krku, rýma nebo šestá dětská nemoc? Vyzkoušejte osvědčené tipy a zatočte s otravnými nemocemi. Nemusíte hned utíkat do lékárny, nebo objednávat drahou medicínu, poradíme vám, co pomůže a přitom nestojí majlant.

.          

Mnohým se nachlazení v průběhu roku zkrátka nevyhne. Když vás začnou trápit výše zmíněné obtíže, je zřejmé, že zaútočila chřipka, angína, skrytá šestá dětská nemoc nebo v lepším případě „jenom“ bolest v krku, rýma a celkové vyčerpání.

Zeptáte-li se blízkých, jistě vám někdo z nich poradí osvědčené triky babiček a maminek, jak se nachlazení, bolesti v krku, kašle nebo bolesti žlučníku zbavit. Pokud se však jedná o mononukleozu, je vhodné vyhledat lékaře. Co vám na nachlazení poradíme my?

Pitný režim

Pitný režim

Stojíte o to, aby se vám co nejdřív ulevilo a bacily ustoupily? Šestá dětská nemoc může postihnou i dospělého, který v dětství tuto nemoc neprodělal. Potom se snažte dodržovat pitný režim. Nedostatek tekutin je jinak naprosto spolehlivým způsobem, jak průběh nemoci zhoršit. Tělo pacienta potřebuje, víc než kdy jindy, dostatečný přísun tekutin, které nahradí ty, o které přišlo v důsledku symptomů typických pro chřipku a nachlazení. Dostatečný přísun tekutin navíc ředí hleny a usnadňuje jejich vylučování.

Navíc horké tekutiny mají na průběh těchto onemocnění příznivější účinek, než studené nápoje. Teplé nápoje si lépe poradí s ucpaným nosem, kašlem i rýmou. Zlepšení nepříjemných potíží, pak trvá kolem půl hodiny.

Spánek léčí

Necítíte se dobře, tak že nemůžete ani do práce? Odborníci nedoporučují klid na lůžku jen tak! Nevyspání zhoršuje průběh onemocnění, jelikož dostatek spánku a správné fungování imunitního systému spolu velmi úzce souvisí. Spánek a klidový režim se doporučuje i při závažné mononukleoze.

Lékaři navíc doporučují vyhýbat se při chřipce a nachlazení spánku v poloze na zádech, protože při ní dochází ke stlačení cév v nose a už tak ztížené dýchání se tím ještě zhorší.

Kvalitní spánek

Pro lepší spánek v průběhu onemocnění dýchacích cest se doporučuje pořízení zvlhčovače vzduchu, pro vám usnadnění dýchání. Také je ale možné si měli v průběhu chřipky a nachlazení podkládat hlavu víc, než jste zvyklí. Dále také uleví také horká sprcha či vana před spaním.

Síla z přírody

Pokud se jedná o virovou infekci, dříve, než navštívíme doktora, můžeme vyzkoušet takzvané „babské rady“:

  • Priessnitzův obklad – Kousek látky namočte do studené vody, vyždímejte, položte na igelitový sáček a zavažte si obklad kolem krku. Jakmile látka zteplá, obklad vyměňte.
  • Tvarohový zábal – Tvaroh rozetřete na igelitový sáček, položte na šátek a ten si zavažte kolem krku.
  • Bylinková kloktadla – 1 lžičku šalvěje zalijte 200ml vroucí vody, sceďte a nechejte vychladnout
  • Žádný alkohol
  • Česnek – Třený, lisovaný nebo celý stroužek česneku, smíchaný s mléčnými výrobky, ovocem, nebo čímkoliv k jídlu, léčí a nemoc do 24 hodin ustoupí.

Pomoc z lékárny

Pomoc z lékárny

V lékárně vám jistě poradí, jaké druhy léků pro vás budou vhodné, ovšem obecně se doporučují dva na sražení horečky, které by se měly kombinovat v tříhodinových odstupech. Řeč je například o Ibalginu a Paralenu. Zásoby léků na suchý kašel či odkašlávání se také neztratí, stejně jako přípravek na uvolnění nosní sliznice.

Nakupujte léky levně s cashbackem

Zbavte se konečně vleklého nachlazení, nebo se rovnou zásobte vitamíny na prevenci. Pokud ve vaší oblíbené lékárně nakoupíte přes Tipli.cz, získáte určité procento z nákupu zpět ve formě cashbacku. Které obchody tuto službu podporují?

  • Dr. Max – Vše pro zdraví nakoupíte v nejrozšířenější síti lékáren v ČR s cashbackem až 5 %.
  • Pilulka – Nechte si dovézt rychlou pomoc do hodiny po Praze s cashbackem až 5 %.
  • Lékárna.cz – Doplňte potřebné vitamíny s obchodem Lékárna.cz a cashbackem až 2 %.
  • Benu – Každý bacil porazíte s přípravky z Benu lékárny s cashbackem až 7,5 %.

Tip: Kvalitní a cenově výhodné produkty nabízí také lékárna AGEL leták nebo například Magistra lékárna leták


Zdravý životní styl

„Nemám čas dodržovat zásady zdravého životního stylu,“ vymlouvá se spousta lidí a i těch, kteří trpí bolestmi žlučníku. Také si něco podobného říkáte? Jenže otázka zdravého životního stylu nesouvisí s tím, kolik máte volného času.

Důležité je, uvědomit si zásady zdravé životosprávy a krůček po krůčku je zařadit do svého každodenního rytmu. Potom zjistíte, že vás to nestojí ani chvilku času navíc. Budete tyto zásady dodržovat naprosto samozřejmě.

Kde děláte ve zdravé stravě nejčastější chyby?

Na počátku většiny nemocí a celkové pohody není nic jiného, než celková životospráva. A jak začít? Jak do svého pracovního rytmu začlenit zdravý životní styl, aby to co nejméně bolelo a stálo to co nejméně energie?

Zkuste si nejdříve probrat složení svého stávajícího jídelníčku. Vaším cílem by mělo být uvědomit si svoje prohřešky a hledat způsoby, jak je odstranit. V čem váš zdravý jídelníček nejčastěji pokulhává? A jak tyto chyby napravit?

Zdravá strava
  • Jíte příliš mnoho sacharidů – Například zajídáte stres sladkostmi. Zvolte si proti stresu jiné zdravější zobání. Například semínka, ořechy apod. Skvělé jsou proti stresu sušené meruňky, které obsahují hodně hořčíku.
  • Nejíte pravidelně – Občas se nacpete a pak několik hodin nejíte nic. I v sebevětším pracovním shonu si najděte každé tři hodiny část na to sníst něco malého. Mějte v zásobě v tašce vždy malou zdravou svačinku, která se nezkazí: jablko, proteinovou tyčinku, müsli tyčinku.
  • Konzumujete hodně tučného masa a uzenin – Vybírejte si libové maso a dávejte přednost bílému masu před červeným. Když už musíte, tak z uzenin volte dietnější a lépe stravitelné varianty, například kuřecí párky. Sledujte také podíl masa v uzeninách.
  • Jíte instantní nebo konzervované potraviny a zdravá výživa trpí – Snažte se si denně připravovat jídlo z čerstvých surovin. Je lepší, když si dáte celozrnný chléb s pomazánkou z cottage sýra a rajčetem, než instantní polévku z pytlíku. Jedná se o zdravé recepty, jejichž příprava vám přitom zabere minimum času.

Řiďte se zásadou, že strava by měla být pestrá a vyvážená. Zdravé stravování přitom není žádná velká věda. Pokud si osvojíte základní zásady jako například nepřehánět to se sacharidy, omezit nasycené živočišné tuky, uvidíte, že brzy budete sami schopni dobře odhadnout, co je zdravé a co ne a vytvořit si vhodný pestrý jídelníček. Díky zdravé stravě a životosprávě hravě přejdete spoustě nemocem.

Získejte exkluzivní slevy v lékárnách

Nejenom s cashbackem se dá na lécích ušetřit. Cashback totiž zkombinujete i s dalšími slevami. Podívejte se například, jaké zboží v akci nabízí Dr. Max leták nebo Moje lékárna leták.

.

Související obchody

Pilulka.cz, Lékárna.cz, BENU Lékárna, Dr. Max

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se