Povinné ručení 2019: Kdo zaplatí víc a jak ušetřit?

Tipy k nákupuFinance 10. 11. 2021

Bez povinného ručení se neobejde žádný řidič. Ačkoli by cena neměla být úplně tím nejhlavnějším kritériem, často ho chceme mít sjednané co nejlevněji. Od roku 2019 však nastanou výrazné změny. Ten, kdo způsobí nehodu, zaplatí na povinném ručení více až o 80 %.

Nahrává tomu fakt, že povinné ručení je už dlouhodobě ve ztrátě. I přesto rostla cena povinného ručení v posledních letech jen minimálně. Z pojistky se hradí jak škody na zdraví, tak i na majetku, které viník nehody způsobí druhým. Peníze, které pojišťovny vyberou, bohužel na pokrytí škod dlouhodobě nestačí. Jedná se tedy do budoucna o neudržitelnou situaci, kterou je třeba řešit.

Povinné ručení 2019

Podle analýzy ČKP a ČAP je segment osobních aut celkově o 12 % v mínusu. Pro představu uvádíme, že se v minulém roce na povinném ručení vybralo téměř 16 miliard a náklady na vyřízení škod dosáhly částky 17,65 miliardy korun. O něco horší situace je v segmentu nákladních aut, kde loni chybělo téměř 30 % pojistného. V minulosti patřily mezi rizikové segmenty hlavně nákladní auta a leasingové flotily.

V současné době se však tento problém týká už celého trhu s povinným ručením.

Dálniční známka 2019 zdarma

Přečtěte si všechny důležité informace o dálniční známce pro rok 2019, jako jsou její cena, platnost a neplacené úseky a kde je dálniční známka 2019 k sehnání zdarma.

Zjistit více o dálniční známce »

Změny v povinném ručení 2019

Dříve pojišťovny se zdražováním pojistného na povinném ručení otálely. Aktuálně jsme však v situaci, kdy instituce musí přitvrdit. Pojistné se tak v průměru zdraží o 3 000 Kč ročně. V rámci nově uzavíraných smluv dochází již teď k navýšení okolo 5,3 %, což dokládá analýza České kanceláře pojistitelů.

Koho se bude týkat nárůst pojistného? Hlavně rizikových klientů, kteří v minulosti způsobili škody. Růst zaznamenáváme v průměru o víc než 200 Kč. Oproti tomu u klientů, kteří jsou bez opakovaných minulých škod, je většinou navýšení nižší.

Zároveň změny zasáhnou i mladé řidiče do 20 let a řidiče nad 65 let. Statisticky patří tyto 2 skupiny mezi rizikové segmenty. Škodní historie totiž není jediný parametr, podle kterého pojišťovny určují cenu povinného ručení. Mezi další aspekty patří věk řidiče, stáří vozu, ale i region, kde řidič bydlí. Je statisticky podložené, že lidé z menších obcí sedají za volant výrazně méně než lidé z větších měst. Jsou proto méně rizikoví a díky tomu platí na povinném ručení méně peněz.

Povinné ručení 2019

Sazby se mnohem více individualizují a zohledňují konkrétní parametry každého z nás. Pryč jsou doby, kdy řidiči aut se stejným pohonem měli shodnou cenu. Aktuálně jsme v době, kdy do konečné ceny povinného ručení promlouvá mnohem více faktorů a parametrů. Například ve vyšší míře se bude rizikovost klienta posuzovat dle ročního nájezdu kilometrů, s čímž už na trh nedávno přišla Allianz pojišťovna.

Jezdíte málo, platíte málo a naopak. Mezi další kritéria bude patřit i frekvence a rozsah přestupků a také se budou používat data z telematických systémů, které monitorují styl jízdy nebo vybavenost vozidel aktivními asistenčními systémy.

Dá se na povinném ručení ještě vůbec ušetřit?

Výše již bylo popsáno, že se bude zohledňovat ve smlouvách roční nájezd kilometrů. Pokud tedy ročně najedete do 10 000 km, tak můžete rozhodně ušetřit již nyní, a to s pojišťovnou Allianz! Navíc, pokud máte u jedné pojišťovny i pojistku na nemovitost či domácnost, získáváte automaticky další slevu za propojištěnost.

Ušetřete maximum, využijte srovnávač povinného ručení

Pokud si sjednáte povinné ručení online, rozhodně vás další sleva nemine. V případě, že se v nabídkách jednotlivých pojišťoven trochu ztrácíte, využijte Tipli srovnávač povinného ručení. Sjednání nepotrvá déle než 5 minut a ušetříte až 70 % z původní ceny!

Využít srovnávač povinného ručení »

Ušetřete díky srovnání povinného ručení maximum! Vyzkoušejte Tipli srovnávač.

V případě, že chcete přejít od své pojišťovny do jiné, kde jste získali lepší cenovou nabídku, je dobré vědět, že toto můžete učinit pouze 6 týdnů před výročím vaší pojistné smlouvy. Tipli poradí, jak ukončit povinné ručení. Výročí smlouvy je den, kdy jste svou smlouvu uzavírali. Pokud jste tedy sjednávali své povinné ručení v květnu, můžete v březnu podat výpověď na pojišťovnu a v návaznosti na toto datum si sjednat pojistku jinde.

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Zonky, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se