Letní pneu: kdy přezout a kde je sehnat nejlevněji

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Domácnost a zahrada  |  Hobby a zábava  |  Cashback 10. 11. 2021

S nástupem jara a letní motoristické sezony automaticky počítáme s výměnou pneumatik. Proč ale pneumatiky vůbec přezouvat? Je to povinné? V čem přesně spočívají výhody letních pneumatik? Dali jsme dohromady nejen otázky na tyto odpovědi, ale také tipy, jak vybrat správné obutí a jak pořídit letní pneumatiky levně.

Jakmile přijde jaro, všichni rozumní řidiči a řidičky přezují své auto do letních pneumatik. Mají k tomu hned několik důvodů: zvýší svou bezpečnost, ušetří na palivu a také splní zákonnou povinnost.

Proč měnit pneumatiky?

Nároky na jízdní vlastnosti jsou v teplé polovině roku jiné než v té studené. Gumová směs letních pneumatik v zimě příliš křehne, takže by auto nedrželo tak dobře na silnici. To by mohlo mít fatální důsledky při brzdění nebo vybírání zatáček. Zimní pneumatiky mají zase hrubý dezén, který drží na sněhu a náledí, ale v létě vytvářejí zbytečný odpor a špatně si rozumí s nahřátou silnicí.

Výhody letních pneumatik:

  • Bezpečnost – Materiál letních pneumatik obsahuje více kaučuku, takže v teple lépe přilnou k silnici. Nevadí jim přitom ani asfalt rozpálený sluncem.
  • Tichý provoz – Oproti pneu na zimu jsou ty letní "hladší". Díky tomu letní pneumatiky ani při rychlé jízdě tolik nehučí.
  • Finanční úspora – Letní pneu se neopotřebují tak rychle jako zimní, takže je není potřeba tak často měnit. Hladký dezén navíc klade menší odpor, díky čemuž se sníží i spotřeba paliva.

Kdy přezout do letních pneumatik?

Řídit se je potřeba hlavně počasím. Jakmile průměrná teplota překročí 8 – 10 °C, povolejte do služby letní pneu. Pozor ale, abyste se nedostali do křížku se zákonem upravujícím povinnost používat zimní pneumatiky.

Povinnost používat zimní pneumatiky platí od 1. listopadu do 31. března, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Je-li úsek osazen značkami "zimní výbava", nehraje stav silnice roli a zimní pneu musíte mít v daném období na daném úsek pořád.

NEZAPOMEŇTE: Pneumatiky je třeba včas vyměnit. Nové potřebujete, jakmile ty současné "sjedete" pod zákonem povolenou hranici. U letních pneu musí být hloubka dezénu aspoň 1,6 milimetrů. Zimní pneumatiky patří do sběrného dvora, je-li dezén mělčí než 4 mm.

Nejlevnější pneu – kde je seženu?

Na internetu. Je ale dobré si uvědomit, že "levné pneumatiky" ne vždy znamená "dobré pneumatiky". Nakupovat byste měli od zavedených a zkušených výrobců, ideálně ve známých prodejnách, kde máte jistotu, že vás nikdo neošidí.

Vyzkoušejte například eshop Pneumatiky.cz, odborníky na obutí aut. Garantují nízké ceny, nabízejí doručení do 24 hodin a poskytují profesionální poradenství. Zde je malá ochutnávka toho nejlepšího z jejich široké nabídky.

Nonstop sleva na pneumatiky? Jasně!

Trik spočívá ve využití cashbacku čili odměny za nákup. Když se do vybraného eshopu proklinete z jeho profilu na Tipli, část peněz vám vrátíme. Na Pneumatiky.cz tak můžete získat slevu až 1,5 %. Čím větší nákup, tím větší sleva! :-)

Nakupovat pneu s cashbackem »

Letní pneumatiky 15 palců:

Dunlop SP Sport Bluresponse 195/65 R15

Vynikající pneumatiky střední třídy se skvělou přilnavostí a vynikajícím jízdními vlastnostmi na mokré vozovce. Inovativní design drážek skvěle odvádí vodu a nová nízkoteplotní polymerová směs snižuje valivý odpor a spotřebu paliva. Jasná volby pro ty, kdo se nechtějí omezovat ani za deštivého počasí.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 287 Kč
Cena s cashbackem1 271 Kč
Letní pneumatiky 195/65 r15 Dunlop SP Sport Bluresponse
Prohlédnout pneu »
Letní pneumatiky 195/65 r15 GoodYear

GoodYear Efficientgrip Performance 195/65 R15

Pneumatiky s prvotřídními vlastnosti na suchých i mokrých vozovkách, které vyhrály 1. místo v nezávislém testu ÚAMK. Speciální technologie ActiveBreaking zvyšuje kontakt s vozovkou a díky 3D blokům pomáhá při brzdění i z vysokých rychlostí. V kombinaci se systémem FuelSaving výrazně šetří palivo.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 287 Kč
Cena s cashbackem1 271 Kč
Prohlédnout pneu »

Pojištění pneumatik

Píchnutá pneumatika zamrzí. Dvojnásobně, když je nová. Naštěstí se lze proti této nepříjemnosti pojistit. Pojištění pneumatik lze sjednat např. jakou součást povinného ručení. V případě defektu pak máte nárok na servis či pneumatiku novou.

Letní pneumatiky 16 palců:

Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16

Větší varianta prvního modelu. Mimo jiné disponuje také systémem Maximum FlangeShield (FMS), který pomocí gumového profilu na okrajích pneumatiky chrání okraje kol před poškozením při parkování. S rovnějším profilem běhoun se zvětšila i kontaktní plocha – až o 8 %.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 611 Kč
Cena s cashbackem1 591 Kč
Letní pneumatiky 195/65 r16 Dunlop SP Sport Bluresponse
Prohlédnout pneu »
Letní pneumatiky 195/65 r15 GoodYear

GoodYear Efficientgrip Performance 205/55 R16

1. místo v testu ACE mluví samo za sebe. Stejně jako jejich menší sestry, i tyto pneumatiky představují profesionální obutí kol. Použitá technologie WearControl pomáhá snižovat spotřebu paliva a extra tenké drážky na vnitřní části vzorku zajišťují minimální hlučnost.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 611 Kč
Cena s cashbackem1 591 Kč
Prohlédnout pneu »

Letní pneumatiky 17 palců:

Dunlop SP Sport MAXX RT 225/45 R17

Přilnavost a brzdný výkon stejný jako u závodních aut – vlastnosti, které dělají z těchto pneumatik nejlepší volbu pro příznivce rychlé jízdy. Technologie Adaptive Compound zajišťuje dokonalé brzdění a systém Hybrid Overlay se postará o rovnoměrné opotřebení. Tyto prémiové pneumatiky tak vydrží ještě déle.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 954 Kč
Cena s cashbackem1 930 Kč
Letní pneumatiky 225/45 r17 Dunlop SP Sport Maxx RT
Prohlédnout pneu »
Letní pneumatiky 225/45 r17 Matador

Matador MP47 Hectorra 3 225/45 R17

Vysokorychlostní pneumatiky nové generace představují skvělé jízdní vlastnosti na suché i mokré vozovce. Tuhé dezénové bloky zajišťují výbornou odezvu při řízení a indikátory opotřebení poradí, kdy je čas na výměnu. Jasný volba, pokud chcete výkon za rozumné peníze.

Běžná cena
Cena s cashbackem
Běžná cena1 224 Kč
Cena s cashbackem1 209 Kč
Prohlédnout pneu »

Ušetřete na výbavě celého auta

Nákup se slevou nemusí skončit u pneumatik. Na Tipli.cz máme hromadu obchodů, ve kterých seženete nejenom výbavu a doplňky do auta. Cashback až 33 % vám to dovolí s nákupy pořádně rozjet.

Omrknout auto & moto obchody »

Související obchody

pneushop.cz, Pneumatiky.cz, nejlevnejsiPNEU.cz, Nejvýhodnějšípneu.cz,

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se