Zavařujte letos jako profík!

Tipy k nákupuDomácnost a zahrada  |  Rozvoz jídla  |  Potraviny 25. 3. 2021

Léto je v plném proudu a kromě sluníčka nám přináší také spoustu lahodného sezónního ovoce a zeleniny. Co když si však chcete na sladkých jahodách nebo šťavnatých broskvích pochutnat i v zimě? Buďto můžete zkusit po vzoru pohádkové Marušky požádat o jahody dvanáct měsíčků, nebo si osvojit zásady správného zavařování.

Kouzlo zavařování bylo dávno známo už našim prababičkám a tuto techniku s oblibou hojně využívaly. Aby také ne! Při dodržení správného postupu se jedná o skvělý způsob, jak uchovat potraviny čerstvé až po dobu několika let. Nemusíte se tedy bát, že by se úroda z vaší zahrádky, nebo pracně nasbírané houby, nestihly spotřebovat a zbytečně podlehly zkáze. 

Základní princip zavařování

A o co při zavařování vlastně přesně jde? Jedná se o konzervaci potravin vysokými teplotami, čímž se významně prodlouží jejich trvanlivost. Suroviny se vloží do sklenic, které se následně uzavřou a vloží do horké vody nebo páry

Působením vysokých teplot dojde k vyhubení nežádoucích bakterií - sterilizaci. Zároveň je z nádoby vytlačen přebytečný vzduch. Po zchlazení sklenice vznikne podtlak a obsah je tak vzduchotěsně uzavřen. 

zavařování

Pokud jste si dosud mysleli, že k zavařování se hodí pouze ovoce a zelenina, možná budete překvapení. Zavařit si totiž můžete také maso, uzeniny, nebo dokonce polévky a hotová jídla. Stejně tak džemy, marmelády a sirupy, což jistě ocení milovníci sladkostí. Každá z těchto surovin samozřejmě vyžaduje individuální dobu zavařování a také odlišný nálev.

Všeobecné rady, jak zavařovat

  • Čistota je na prvním místě. A to jak v případě vybraných surovin, tak veškerých potřeb. Sklenice vyvařte na 100 stupňů, víčka i těsnící gumy pečlivě umyjte pod horkou vodou a poté nechte samovolně uschnout.
  • Sklenice používejte, až když jsou zcela suché. V opačném případě hrozí, že obsah zplesniví. Při vaření marmelád atd. nikdy neolizujte lžíci.
  • Dbejte na čerstvost a kvalitu surovin. Ovoce a zelenina by měly být dostatečně zralé, nikoliv však přezrálé.
  • Nepoužívejte stará nebo poškozená víčka. Nedotahujte je příliš velkou silou, mohlo by dojít k poškození.
  • Nikdy neplňte sklenice obsahem až po horní okraj, ale pouze 2-3 cm pod něj.
  • Během zavařování kontrolujte požadovanou teplotu pomocí teploměru.
  • Sklenice prudce neochlazujte, mohly by prasknout. Po vychladnutí je označte štítkem s popisem obsahu a datem uzavření.
  • Zavařeniny skladujte v suchu, chladu a tmě. Během prvního týdne skladování je vhodné zkontrolovat, zda víčka správně těsní.

TIP: Inspirujte se u našich prababiček a očistu lahví zakončete gázou namočenou v lihu. Ústí láhve tak bude perfektně sterilní.

Jak správně zavařovat konkrétní potraviny?

Ovoce

Pro kompotování volte pouze čerstvé a zdravé ovoce bez škůdců. Špatné části vykrojte a změklé schovejte na marmeládu. Poté jej omyjte, nechte okapat a jemně naskládejte do sklenice

Nálev snadno připravíte z kombinace cukru a vody, které zahřejete k varu. Ovoce musí být v nálevu zcela ponořeno. K zavařování ovoce použijte sklenice s kovovým víčkem a těsnící gumu po obvodu, nebo speciální víčka s hlídačem utěsnění. Po zavaření sklenice vyndáme, otočíme na víčko a necháme vychladnout. Na víčka poklepejte, pokud zní dutě, vše je v pořádku. Kompoty skladujte max. 1 rok. Se speciálními víčky od Tescomy, můžete dokonce i 3-6 let.

ovoce

Tip: K hruškám a jablkům můžete přidat hřebíček a skořici. Třešně, švestky a bobule se zase zasypou cukrem a nechávají před zavařováním uležet. Tvrdé hrušky, nejprve v cukerném roztoku několik minut povaříme, až poté teprve skládáme do sklenic.

houby

Džem

K rozmixovanému ovoci přidejte pektin a krátce povařte. Zavařovací sklenice by měla být horká stejně jako džem, který do ní ukládáte.

Houby

Očištěné a nakrájené houby osolte, opepřete a vařte 10-15 minut. Poté je sceďte, vysušte a vložte do sklenice, jejíž dno můžete vyplnit kořením pro lepší chuť. použít můžete pepř, bobkový list, nové koření a další. Poté houby přelijte vychladlým nálevem. Ten snadno připravíte z kombinace vody, octa, cukru a špetky soli.

Tip: Mimo zavařování můžete i sušit. Poradíme vám, jak sušit ovoce a zeleninu snadno a rychle.

Maso a uzeniny

Maso před zavařováním tepelně upravte a zbavte kostí. Nakrájené a ještě teplé ho vložte do sklenice a zalijte vývarem nebo vypečenou šťávou. Nikdy nepřidávejte cibuli, maso by zkyslo. Uzeniny musí být před zavařováním tepelně upravené a nesmí obsahovat lepek. Do sklenic je vložte ještě horké a sklenice plňte pouze do poloviny.

Ryby

Pro zavařování jsou ideální očištěné filety, které před samotným zavařováním nejprve vložte do slaného nálevu (50 g soli na 1 litr vody). Poté se již z rybě nepřidává žádný nálev.

ovoce

TIP!: Chcete zavařovat, ale nemáte vlastní zahrádku s ovocem a zeleninou? Nezoufejte, nic není ztraceno! Vyzkoušejte třeba Fresh bedýnky. Nálož čerstvého ovoce a zeleniny vám zavedou až domů! V nabídce je však mimo jiné také maso a ryby.

    V čem lze zavařovat? 

    V dnešní době existuje poměrně dost variant, jak a v čem zavařovat. Stačí si jen zvolit ten správný způsob na míru vašim preferencím! Klasiku představují zavařovací hrnce. Ty moderní jsou vybaveny časovačem, který pohlídá dobu zavařování za vás.

    Další možností jsou tlakové hrnce, v tomto případě je však na místě malá obezřetnost. Obzvlášť při zavařování ovoce je nutné dbát na to, aby se plody nerozvařily. Využít však lze také troubu - ať už plynovou či elektrickou, horkovzdušnou nebo dokonce mikrovlnnou. Pro odvážnější existuje dokonce možnost zavařování v myčce. 

    Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, buďte na zavařování důkladně vybavení! Ušetřete při nákupu zavařovacích potřeb sledováním akčních letáků.

    Kde nakoupit zavařovací potřeby výhodně?

    Zavařování vás nadchlo a nemůžete se dočkat, až se do toho pustíte? Už zbývá jen pořídit potřebné vybavení. Nakupujte vždy výhodně s cashbackem.

    • Kasa.cz - získejte až 4% zpět na účet
    • 4Home - cashback ve výši až 3,5%
    • Tescoma - ušetřete až 3,5% z vašeho nákupu
    • Orion - cashback až 3,5%

    Související obchody

    Tescoma, Kasa.cz, 4Home, Orion, Fresh bedýnky

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se