Užijte si veselé Velikonoce 2021: tradice, recepty, nákupy

Tipy k nákupuVelikonoce  |  Ostatní 10. 11. 2021

Těšíte se na Velikonoce 2021? My také! Abychom si je mohli všichni maximálně užít, máme pro vás skvělé tipy na velikonoční tradice, osvědčené snadné recepty a samozřejmě nákupy, se kterými ušetříte.

Kdy jsou Velikonoce 2021

Zjednodušeně se říká, že Velikonoce připadají na první neděli po první jarním úplňku. Skutečnost je sice trochu složitější, protože nerozhodují reálné astronomické jevy, ale tím se nemusíme zatěžovat. Hlavní je pro nás vědět, kdy budou Velikonoce 2021. Velikonoční pondělí bude 5. dubna. Předchází mu velikonoční víkend a před ním Velký pátek 2. dubna.

Připomeňme si ale celý pašijový týden. Je to poslední týden před samotnými Velikonocemi a každý jeho den má svůj název. Některé mají liturgický (=náboženský) význam, jiná pojmenování pocházejí z lidové tradice.

  • 28. březen – Květná neděle
  • 29. březen – Modré pondělí
  • 30. březen – Žluté úterý
  • 31. březen – Škaredá, Sazometná či Popeleční středa
  • 1. dubna – Zelený čtvrtek
  • 2. dubna – Velký pátek (státní svátek)
  • 3. dubna – Bílá sobota
  • 4. dubna – Slavnost Zmrtvýchvstání Páně, také Boží hod velikonoční, Velikonoční neděle
  • 5. dubna – Velikonoční pondělí (státní svátek), také Červené pondělí
Obrázek

Jaké jsou na Velikonoce tradice?

V České republice máme spoustu krásných tradic, které jsou spjaté s jarem a Velikonocemi. Základem všeho je výzdoba. Lidé jí vítají jaro a vyjadřují očekávání. Tradiční jsou dekorace z vrbového proutí, vrbové kočičky a květiny. Dlouhé oblibě se těší také dekorování oken. Dříve se na ně kreslilo například mýdlem, v dnešní době můžete okna ozdobit na Velikonoce obrázky z elektrostatické folie. Nebo si vytvořte jarní truhlík a umístěte ho na parapet. K jeho ozdobení můžete použít živé květiny, proutí nebo velikonoční dekorace z AliExpress.

Hody, hody, doprovody… se slevami do pohody!

Plánujete velikonoční nákup? Přemýšlíte, kde sehnat tradiční potraviny nebo velikonoční dekorace, když jsou zavřené obchody? Využijte naši sváteční nabídku na Tipli, uplatněte exkluzivní slevy a získejte zpět peníze za nákupy!

Slavím Velikonoce s Tipli »

Velikonoční vajíčko

Vejce je symbolem života a plodnosti. Tradičně ale není důležité vejce darovat, nýbrž je sníst, a tím na sebe symbolicky přenést jejich sílu. To je také důvod, proč se vejce darují vařená. Jako dekorace by nám ale taková vejce moc dlouho nevydržela, proto se používají duté kraslice. Pokud se bojíte, že se rozbijí, nebo je vám líto umístit náročné kraslice ven, použijte plastová vajíčka. Kupte si je včas na 4home.

Velikonoční osení

Osení se vysévalo jako připomínka blížících se zemědělských prací i jako krásná zelená velikonoční dekorace. Pravé osení je rašící obilí, nejlépe pšenice, ječmen nebo žito. Vysévejte ho aspoň 14 dní předem, aby stihlo vzrůst. Nad typem hlíny nebo nádoby nemusíte příliš přemýšlet. Použijte misku, květináč, puntíkovaný hrneček… Na vrstvu hlíny hezky hustě vysejte obilky, zasypte asi 2 cm zeminy, zalijte a postavte na okno. Nenechte vyschnout, ale nepřelévejte. Osení koupíte celkem běžně v supermarketech, vedou ho také některé chovatelské potřeby a stoprocentně ho seženete v zahradnictvích.

Obrázek

Nejlepší velikonoční recepty

Připravit si velikonoční specialitu je skvělý způsob, jak si udělat veselé Velikonoce i bez velkých sešlostí a rodinných návštěv. Pracujete z domova? Využijte toho, že můžete občas nakouknout do kuchyně a pusťte se do pokrmů s dlouhou dobou vaření či pečení. Zkuste pomalu pečenou kachnu: Omytou a osolenou kachnu vložte do pekáče, posypte kmínem, trochu podlijte a pečte při 120 °C 5–6 hodin. Troubu nemusíte otevírat, nic kontrolovat, právě naopak. Před podáváním ještě na kachně zapečte při 200 °C zlatavou kůrku.

Nebo vaření pojměte přesně naopak a udělejte bleskovou vaječnou pomazánku: vajíčka, majonéza, pepř. Vajíčka nastrouhejte, smíchejte s majolkou a opepřete. Podávejte s oblíbeným pečivem. Nemáte-li rádi majonézu, nebojte se ji nahradit tvarohem nebo žervé. Pak ale nezapomeňte pomazánku osolit. Jako sladká tečka by na stole neměl chybět mazanec nebo velikonoční beránek. Vyzkoušejte našich 5 receptů na velikonočního beránka, které se povedou každému.

Obrázek

Otevírací doba Velikonoce

Abyste vám při vaření nic nechybělo, udělejte velikonoční nákup. Projdete si slevové letáky, abyste neminuli žádnou slevu, a do obchodu vyrazte zavčasu. V pondělí už budete mít totiž s nákupy v supermarketech utrum. Hned ze začátku si je ale třeba uvědomit, že povinné zavírání se týká jen obchodů s prodejní plochou větší než 200 m2. Menší prodejny, stejně jako prodejny na nádražích a letištích mohou zůstat otevřené. Povinnost zavřít je dána zároveň jen pro Velikonoční pondělí, Velký pátek omezený není.

Je-li ovšem vyhlášen nouzový stav, situace se mění. Během nouzového stavu mohou mít otevřeny všechny prodejny i ve státní svátek, respektive je na provozovateli, zda se rozhone prodejnu zavřít, či nikoliv.

  • Zelený čtvrtek (1. 4.) není státní svátek, prodejny mají OTEVŘENO.
  • Velký pátek (2. 4.) je státní svátek, ale prodejny mají OTEVŘENO.
  • Velikonoční pondělí (5. 4.) je státní svátek a prodejny mají ZAVŘENO. Během nouzového stavu zavírat nemusejí.

Většina velkých supermarketů ale neplánuje v pondělí otevírat, ani kdyby to bylo možné. Albert a Globus uvedli pro Kupi.cz, že s rozhodnutím zatím vyčkávají, Penny nechce slíbit nic, co by nemuselo splnit. V pondělí bude mít určitě zavřeno Lidl, Kaufland a BILLA. Pokud jde o Tesco, zavřeno mělo loni, takže stejné rozhodnutí můžeme očekávat také letos. V Tescu si ale můžete objednat potraviny online.

O obchodech s prodejní plochou do 200 m2 rozhodnou aktuální vládní opatření. Výjimku mají ze zákona lékárny, které si o otevírací době rozhodují samy. Stejně tak mohou mít otevřeny prodejny na čerpacích stanicích.

Velikonoční slevy s Tipli

Velikonoční nákupy, to nejsou jen potraviny a dekorace, ale také skvělé akční nabídky v e-shopech. V Tipli jsem pro vás připravili přehled aktuálních slev, které nabízejí internetové prodejny. Udělejte si radost jarní módou nebo novou svěží kosmetikou.

Objevit velikonoční slevy »

Popřejte blízkým veselé Velikonoce

Rozjet se za rodinou a přáteli či pořádat skupinové oslavy by na Velikonoce bylo sice velmi příjemné, ale v současné pandemické situaci také velmi nezodpovědné. I tak jim ale můžete lidem popřát osobním způsobem – pošlete jim klasické papírové přání. Někomu se to jeví jako přežitek, ale romantickou nostalgii mu nikdo neodpáře. Vyberte něco veselého a dejte si záležet na obsahu. Když ho napíšete od srdce, bude mít jistotu, že vašim blízkým veselé Velikonoce přání skutečně přinese.

Veselé Velikonoce a krásné jaro vám přejeme i my v Tipli.

Související obchody

AliExpress, Pilulka.cz, 4Home, Notino, Sklizeno.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se