Ušetřete za energie během letošní dovolené!

Tipy k nákupuDovolená a cestování  |  Finance 10. 11. 2021

Vyrážíte na delší dovolenou do zahraničí? Nemá se vám kdo postarat o domácnost? Přečtěte si, jak snadnými kroky ušetříte za energie i desítky korun. Dozvíte se také, jaké spotřebiče se vyplatí odpojit a jakými triky nechat domácnost bez výdajů, zatímco vy si budete užívat pohody na pláži!

Když už máte levné letenky a odjíždíte na dovolenou, necháváte domácnost bez dozoru? Pokud doma necháváte všechny spotřebiče zapnuté jako obvykle, děláte velkou chybu. Odpojením spotřebičů i na pouhých pár dní můžete ušetřit desítky korun ročně.

Nenechte se oklamat - i přístroje, které jsou pouze v pohotovostním režimu totiž spotřebovávají určité množství energie. Ať už se jedná o plyn nebo elektřinu, úplné vypnutí není od věci. Nejen, že můžete s klidem v duši domácnost opustit a nestrachovat se o případné riziko, zároveň ušetříte nemalé peníze.

1. Odpojte vše ze zásuvek

Mysleli jste si, že i když jsou spotřebiče "jen" zapojené do zásuvky, spotřebovávají nulové množství energie? Pak jste na omylu. I přístroje, které jsou v pohotovostním stavu jsou stále zapnuté. Například DVD přehrávač, ovladače, nabíječky. To vše se tváří, že je v úsporném režimu, když není plně používáno. Tyto přístroje jsou ale zapojené do zásuvky a stále jimi proudí určité množství elektřiny. V případě, že odjedeme na dovolenou a necháme zapojenou nabíječku na notebook v zásuvce, stále spotřebovává energii, a navíc se může velmi snadno přehřát a vznítit.

Zásuvka

Je tedy třeba přístroje řádně odpojit, případně pořídit speciální zásuvky s vypínačem, který stačí vypnout a přestane jimi proudit elektřina a nemusíte tak odpojovat jednotlivé přístroje.

Přístroje uvedené do pohotovostního režimu vás mohou velmi snadno přijít až na dva tisíce korun ročně.

2. Zavřete přívod plynu a zkontrolujte vypínače

Ať už máte plynový nebo elektrický kotel, je třeba se před cestou ujistit, že je vypnutý jeho přívod. V případě plynového sporáku navíc ušetříte starosti, že se v domě během vaší nepřítomnosti něco stane. To samé platí pro elektrický sporák, který mívá vlastní jistič. Právě ten je dobré vypnout. Myslete také na světla. Zapomenutá rozsvícená žárovka vás může přijít draho a je zbytečné, aby v domě čerpala energii.

3. Myslete i na lednici a další velké žrouty energie

Odjíždíte na víc jak týden? Vaše lednice už touží po vyčištění? Zabijte dvě mouchy jednou ranou. Lednici před cestou odpojte ze zásuvky, nechte i s mrazákem odmrazit, rovnou ji umyjte a před dovolenou nechte vypnutou a otevřenou, aby větrala. Nezapomeňte i na klimatizaci, která běží ve vaší domácnosti a podobné přístroje, které spotřebovávají velké množství energie.

Spotřebiče

Bouřka versus spotřebiče

Mají být v době vaší nepřítomnosti silné bouřky? Pak na vypojení přístrojů myslete hned dvakrát! Bouřka, zejména silné blesky mohou totiž uhodit do elektrického nebo telefonního vedení v blízkosti vašeho domu a přístroje nejen vyhodit ale také poškodit. Vznikne totiž přepětí a přístroje, které jsou v pohotovostním režimu nejsou nijak chráněné a většinou vyhoří. Taková zařízení můžete pak rovnou vyhodit! Myslete tedy i na televize, monitory, antény a satelity.

Související obchody

AP Spotřebiče Whirlpool, 4Home, Cestování se slevou, electronic.star, BigHome.cz

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se