Povinné ručení - úvod, cena, sjednání

Tipy k nákupuFinance  |  Povinné ručení 10. 11. 2021

S hrazením povinného ručení se setká každý, kdo vlastní či obsluhuje motorové vozidlo. Jak povinné ručení vlastně chápat? Oficiálně se jmenuje Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a jeho cílem je chránit všechny, které svou jízdou potenciálně ohrožujete. Zjistěte s Tipli, kolik stojí a jak funguje.

Povinné ručení musí být sjednáno ke každému registrovanému motorovému vozidlu v České republice, týká se tedy i nákladních vozidel, motorek, skútrů, mopedů a třeba i čtyřkolek. Vozidlo, ke kterému není povinné ručení sjednáno, musí být úplně odstaveno z provozu, jinak hrozí vysoké pokuty.

Jak funguje povinné ručení?

Pokud řidič někomu způsobí vozem škodu na majetku či zdraví, má povinnost tuto škodu nahradit. Náhrada škody však nejde z kapsy viníka, nýbrž je hrazena pojišťovnou, u které je povinné ručení sjednané. Dokladem pro povinné ručení je zelená karta, kterou dostane každý majitel vozu při uzavření smlouvy.

Splátky povinného ručení bývají hrazeny měsíčně, čtvrtletně, půlročně i ročně, záleží, jak se domluvíte s pojišťovnou. Většina z nich nabízí slevu při ročním placení. Tomu, kdo povinné ručení neplatí a zaviní nehodu, hrozí pokuta 5-40 tisíc korun.

Cena za povinné ručení

Způsobenou škodu hradí pojišťovny jen do určité výše. Tu udává označení pojistný limit. Minimální zákonný limit je 35 milionů Kč pro škodu na majetku a totéž pro škodu na zdraví. Vyšší pojistný limit se samozřejmě promítne i ve vyšší ceně pojištění.

Cenu povinného ručení ovlivňuje:

  • typ vozidla
  • stáří vozidla
  • obsah motoru
  • věk pojistníka (nemusí to být řidič)
  • bydliště pojistníka

Aktuální cena povinného ručení se v Česku pohybuje kolem 2 700 Kč. Je ovlivněná několika parametry, kterým jednotlivé pojišťovny přikládají různou váhu. Podle těchto údajů pojišťovny odhadují míru rizika. Nejvíce zaplatí mladí řidiči silných aut ve velkých městech. Naopak senioři na vesnici se slabšími vozy ušetří.

Bonusy u povinného ručení

Cenu povinného ručení může ovlivnit, jak dobře řídíte. Ale nebojte, nebudete muset dělat žádnou zkoušku. Tzv. bonus u povinného ručení určuje počet dopravních nehod, které jste zavinili. Čím méně jich je, tím lepší.

Povinné ručení bonus

Bonus lze zjistit dvěma způsoby:

  • Potvrzením o bezeškodním průběhu od své pojišťovny (je povinna ho vystavit, ukončujete-li smlouvu)
  • U České kanceláře pojistitelů (ČKP) na rodné číslo nebo IČO

První možnost můžete provést sami, druhou za vás může udělat nová pojišťovna nebo srovnávač. Musíte o to ale většinou požádat. Bonusy u povinného ručení je možné ušetřit okolo 5 % za každý rok, kdy řídíte a nezpůsobili jste nehodu. V maximu lze získat slevu i 65 % z ceny povinného ručení!

Může to být ale také opačně. Pokud způsobujete nehod hodně, situace se obrátí a „získáte“ tzv. malus. Je to opak bonusu, takže budete platit pojištění dražší než normálně.

Povinné ručení 2018

V roce 2018 byly u povinného ručení zavedeny změny. Pocítíte je, zejména pokud nemáte vozidlo pojištěné. Česká kancelář pojistitelů obnovila příspěvky do garančního fondu za každý den, kdy vozidlo není pojištěno. Tyto poplatky od vás ČKP může následně vymáhat, ačkoliv jen 1 jeden rok zpětně.

Povinné ručení 2018

Pokud autem nejezdíte a chcete se poplatkům vyhnout, musíte udělat dvě věci:

  • odevzdat registrační značku auta do depozitu
  • odstranit vozidlo z pozemní komunikace

Novinkou je také výše škody, kterou může ČKP vymáhat. Nepojištění řidiči nově platí jednu třetinu z celkové výše škody, zároveň však nesmí být tato částka vyšší než 300 000 Kč. Horní hranice ale neplatí, způsobíte-li škodu úmyslně nebo pod vlivem alkoholu či drog. V takovém případě platí viník celou částku (a ta může být astronomická).

TIP: Chcete se vyhnout nástrahám při hledání pojištění a přitom mít všechny náležitosti v pořádku? Pořiďte si auto na leasing. Leasingová společnost se postará o povinné ručení a servis a vy (si) bez starostí užíváte vůz.

Poplatky za nepojištěné vozidlo

Zaplatit musíte za každý den, kdy bylo vozidlo registrováno, ale nebylo za něj placené povinné ručení. Je přitom úplně jedno, jestli stálo v garáži na špalcích. Je-li registrované, musíte platit. Dny se počítají od 1. ledna 2018.

Kolik zaplatíte se odvíjí od výkonu motoru. Základní přehled poplatků naleznete v tabulce. Rozmezí cen je dáno různými výkonnostními třídami, které zákon zohledňuje. Podrobný výčet kategorií nabízí Vyhláška Ministerstva financí č. 205/1999 Sb.

Druh vozidla
cena za den bez povinného ručení
Druh vozidlaMotocykl
cena za den bez povinného ručení4-25 Kč
Druh vozidlaOsobní automobil
cena za den bez povinného ručení30-93 Kč
Druh vozidlaObytný automobil
cena za den bez povinného ručení93 Kč
Druh vozidlaNákladní automobil
cena za den bez povinného ručení86-261 Kč
Druh vozidlaNákladní automobil - tahač
cena za den bez povinného ručení563 Kč
Druh vozidlaPřípojné vozidlo
cena za den bez povinného ručení4-70 Kč
Druh vozidla s elektro/hybridním pohonem
cena za den bez povinného ručení
Druh vozidla s elektro/hybridním pohonemMotocykl
cena za den bez povinného ručení4 Kč
Druh vozidla s elektro/hybridním pohonemOsobní automobil
cena za den bez povinného ručení30-93 Kč

Kdo nabízí povinné ručení?

Některé pojišťovny se na povinné ručení specializují více a jejich nabídka je širší a zajímavější. Nějakou variantu povinného ručení ale najdete u všech pojišťoven.

Související obchody

Generali Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, pojisteni.cz, Allianz pojišťovna

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se