Návod na výběr zimních pneumatik a tipy, jak ušetřit

Tipy k nákupuNávody 10. 11. 2021

Víte, kdy musíte používat zimní pneumatiky? A víte, kde seženete kvalitní zimní pneu, aniž byste zrujnovali svou peněženku? Všechny důležité informace o zimních pneumatikách, jejich nákupu a povinnosti je používat jsme pro vás shrnuli do jednoho článku. Máme také info o tom, jak je to se zimními gumami v zahraničí, a nechybí ani další tipy k zimnímu provozu automobilu.

Cílem povinnosti zimních pneumatik není komplikovat život řidičkám a řidičům, ale zvýšit bezpečnost na silnicích. Přesto je možné tuto zákonnou podmínku splnit a nepřijít při tom zbytečně o peníze.

Levné zimní pneumatiky

Způsobů, jak ušetřit na zimních pneumatikách je celá řada. Ten nejjednodušší je nepořizovat si je vůbec a jezdit na pneumatikách celoročních. To ale neseřadu rizik. Další variantou je pořídit si protektorované pneumatiky, tedy gumy, které jsou „renovované“. Zákon to nezakazuje, a pokud výběr nepodceníte, není to nebezpečné. Největší jistota jsou ale kvalitní a nové zimní pneumatiky renomovaných značek.

I nové gumy lze ale pořídit výhodně. Levné pneumatiky na zimu i od známých a zavedených výrobců spolehlivě koupíte na Nejlevnejsipneu.cz. Portál nabízí desítky značek a typů pneumatik, a to za skutečně vynikající ceny. Výrobky můžete snadno filtrovat podle šířky, profilu i průměru, takže najít pneumatiky, které potřebujete, není problém.

Pneumatiky levně s cashbackem

Zimní pneumatiky na Nejlevnejsipneu.cz

Víte, že můžete dostat za nákup zaplaceno? U nás na Tipli.cz máte možnost využít na pneumatiky cashback. Stačí si najít profil eshopu, u kterého chcete nakupovat, a potom kliknout na tlačítko „nakoupit“. Po zaplacení vám část z ceny objednávky vrátíme zpět. Navíc máme 7 tipů, jak ušetřit na zimních pneu.

Nejlepší zimní pneumatiky

O tom, které pneumatiky mají nejlepší „poměr cena-výkon“ vás nejlépe informují nezávislé testy. Než na konkrétního jednoho vítěze se zaměřte spíše na celkové hodnocení výrobců, které vám test pneumatik prozradí. Rozdíly v jednotkách bodů jsou totiž spíše zanedbatelné. Určitě ale nekupujte nejlevnější pneumatiky. Zde opravdu není kvalita valná. I pár stovek totiž dělá velký rozdíl v kvalitě, a tedy i bezpečnosti.

Maximální bezpečnost vám poskytnou pneumatiky označené tzv. alpským symbolem (piktogram zobrazující sněhovou vločku v siluetě hory). Takto označené pneumatiky splňují náročné mezinárodní standardy bezpečnosti a zaručují skvělou přilnavost i ve velmi nepříznivém počasí (sníh a led na vozovce). V Česku je prodává mimo jiné obchod Nejlevnejsipneu. Za kvalitu si ovšem připlatíte.

Povinnost používat zimní pneumatiky

Povinnost používat zimní pneumatiky v Česku upravuje zákon 361/2000 Sb., respektive zákon 133/2011 Sb., který do toho předešlého vložil §40a „Provoz vozidel v zimním období“. Podle něj platí povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března. Ovšem jenom, když je na vozovce vrstva sněhu, ledu nebo námraza nebo hrozí, že by tam mohla taková vrstva být.

TIP: Vyrážíte do opravdu zimní krajiny (např na lyže nebo na horskou chalupu)? Nachystejte si i další zimní příslušenství pro automobily. Malá skládací lopata a sněhové řetězy, které umíte sami (!) a rychle nasadit (víme, o čem mluvíme), jsou základ. Škrabka na okna je pak absolutní nutnost i ve městě.

Splněny musí být obě podmínky, takže pokud je například 10. ledna, venku je 9 °C, svítí slunce a silnice je suchá, smíte vyjet na letních gumách a zákon neporušíte. Za hraniční teplotu, při které hrozí námraza nebo led na vozovce, se považují 4 °C. Jestliže tedy teploměr ukáže čtyřku a méně, potřebujete zimní pneumatiky.

Zákon upravuje podmínky pouze pro motorová vozidla kategorie M a N, tedy (zpravidla) čtyřkolá vozidla určená k přepravě osob nebo nákladu (tj. osobní automobily, dodávky, kamiony, autobusy, …). Povinnost používat zimní pneumatiky se NEtýká vozidel jako motorka, moped, přívěs nebo zemědělské a speciální techniky jako traktor.

Zimní pneumatiky na Nejevnejsipneu.cz

Dopravní značka Zimní výbava

Je-li úsek silnice označen dopravní značkou „Zimní výbava“, platí na daném úseku povinnost používat zimní pneumatiky v zákonném období (1. 11. – 31. 3.) neustále, bez ohledu na počasí a stav vozovky.

Proč zimní pneumatiky?

Protože jsou za nízkých teplot bezpečnější než pneumatiky letní. Gumová směs, ze které jsou vyrobené zimní pneumatiky, zůstává i v mraze dostatečně měkká a přilnavá. Díky tomu se v porovnání s letními pneu zkrátí brzdná dráha vašeho auta až o 25 %. Přilnavost pneumatik je také zásadní pro správnou funkci asistenční systémů (které např. snižují riziko prokluzování kol nebo vyrovnávají auto v případě smyku). Jelikož je přilnavost důležitá, umožňuje eshop Nejlevnějšípneu třídit zboží i s ohledem na tuto vlastnost.

Při teplotě 7 °C a nižší (nikoliv 4 °C, hranice námrazy) ztrácí letní pneumatiky své jízdní vlastnosti a jízda se stává nebezpečnou. Vozidlo nedrží správně na silnici, rapidně roste riziko smyku a prodlužuje se brzdná dráha. Ta může na sněhu činit i více než 160 metrů. Dezén zimních pneumatik navíc zefektivňuje samočištění, takže když vjedete do břečky ze sněhu, pneumatika zajistí její odvod z pod kola.

Jak poznám správnou zimní pneumatiku?

  1. Musí mít patřičné označení. Na její bočnici musí být jedna z těchto zkratek: M.S, MS, M/S, M+S . Obrázek sněhové vločky není v tomto ohledu směrodatný. Tzv. alpský symbol (označení vysoké kvality zimních pneu) naopak není nutný.
  2. Nesmí být sjeté. Hloubka dezénu (hlavních drážek) pneumatiky musí být aspoň (A) 4 mm na všech kolech u vozidel do 3,5 tuny včetně, nebo (B) 6 mm na všech hnacích kolech u vozidel nad 3,5 tuny.

Mají smysl celoroční pneumatiky?

Ano, ale jen v případě, že nesou označení M.S, MS, M/S nebo M+S. Bez této značky není jejich použití jako zimní pneumatiky povolené. Zároveň je potřeba pamatovat, že celoroční pneumatiky jsou jistý kompromis mezi gumami letními a zimními. Zimní pneu budu v zimně vždy lepší, letní pneumatiky budou zase lepší v létě.

Zimní pneumatiky

Celoroční pneu se vyplatí lidem, kteří jezdí málo a „neprojezdili“ by dvě sady pneumatik. Ty mají totiž omezenou životnost. Gumový materiál stárně a po 5–6 letech zttrácí své vlastnosti, i když se na pneumatikách jezdí minimálně. Jezdíte-li v zimě jenom občas, nebo např. ve městě, kde na vozovce nehrozí sníh a led, je investice do zimních pneumatik zbytečně nákladná.

Pojištění a zimní pneumatiky

Když bude mít vaše auto v zimě a za špatných povětrnostní podmínek obuté letní pneumatiky, nejen, že se vám v případě kontroly nevyhne pokuta, ale riskujete i spor s pojišťovnou. Soudní precedens z roku 2014 rozhodl, že má-li auto letní pneumatiky v situaci, která vyžaduje pneumatiky zimní, takový automobil není způsobilý k provozu na pozemní komunikaci. To znamená, že pojišťovny mají plné právo odmítnout pojistné plnění, nebo ho minimálně snížit.

Nebyly vaše zimní pneumatiky z nejlevnějších? Poohlédněte se po pojištění pneumatik! Budete-li mít na cestách defekt, pojišťovna zajistí nebo alespoň uhradí výměnu či opravu pneumatiky. Nebudete tak muset dřepět v břečce u krajnice a zmrzlými prsty měnit kolo. Pokud vůbec vozíte rezervní. Zjistěte si také jaké škody kryje vaše povinné ručení a havarijní pojištění, a jestli náhodou už pojištění pneumatik nemáte ve svém balíčku služeb.

Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky v zahraničí

Ne všude v Evropě platí stejná pravidla pro používání zimních pneumatik. Jestli hodláte vyrazit na zimní dovolenou vlastním osobním automobilem, rozhodně si na povinné zimní pneu dejte pozor. Obecně platí: Na cestách do zahraničí zimní pneumatiky mějte. Nepřekvapí vás tak náhlé sněžení ani dopravní značka, která je vyžaduje. Při cestách mimo ČR také nezapomeňte na cestovní pojištění. Zejména jestli se chystáte na lyže, je bezpečnost na prvním místě.

Zimní pneumatiky Německo
Gumy na zimu musíte mít, když to vyžaduje počasí (na silnici je sníh, led nebo břečka), datum nerozhoduje. Pneumatiky vyrobené v roce 2018 a novější musí být označené alpským symbolem, MS nestačí. Nákupní portál Nejlevnejsipneu takové nabízí např v kategorii „offroad zimní“.

Zimní pneumatiky Rakousko
Obutí se řídí počasím. Je-li na silnici břečka, sníh nebo led, musíte mít zimní gumy. Ale jen v období od 1. 11. do 15. 4. Pneumatiky musí mít označení M+S, M&S, M.S., sněhová vločka nestačí. Speciální pneumatiky musí mít označení ET, ML nebo MPT.

Zimní pneumatiky Polsko
Použití zimních pneumatik není legislativou upraveno. Zimní pneu nejsou povinné.

Zimní pneumatiky Slovensko
Podobně jako u nás, liší se akorát datace. Zimní pneumatiky musíte mít v „zimním počasí“, od 15. 11. do 31. 3.

Zimní pneumatiky Švýcarsko
Zákonná povinnost nepanuje, setkáte se jen s doporučeními.

Zimní pneumatiky Francie
Zimní pneumatiky musíte mít jen na vyznačených úsecích, jinak povinnost přezouvat nepanuje.

Zimní pneumatiky Itálie
Povinnost použít zimní pneumatiky vám může přikázat značka, a to v období od 15. 11. do 31. 3. Na severu země ale platí povinnost nehledě na značky.

Související obchody

pneushop.cz, Pneumatiky.cz, nejlevnejsiPNEU.cz, Nejvýhodnějšípneu.cz, Auto Hotárek

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se