Levné letenky - kde hledat?

Tipy k nákupu 23. 9. 2021

Ať už letíte na dovolenou kamkoliv, budou se vám určitě hodit levné letenky. K tomu je potřeba znát jednotlivé letecké společnosti a vyhledávače letenek, které vám ušetří práci i peníze. A kdo by taky nechtěl ušetřit? Na letenkách se dají totiž ušetřit i tisíce korun. Jednotlivé letecké společnosti nabízí spousty slev a výhod. Musíte jen vědět kde a kdy hledat! Levné letenky nejsou žádný problém. Prodej dnes probíhá výhradně online a tak stačí znát letecké společnosti, které nabízí letenky za ty nejvýhodnější ceny. Poté už stačí jednotlivé nabídky porovnat mezi sebou a vybrat tu nejvhodnější pro vás! K porovnávání cen vám skvěle poslouží vyhledávač letenek. Podívejte se třeba na Kiwi letenky.

Nejlevnější společnosti

Leteckých společností je na internetu spousta. Záleží však na tom, jaké jsou vaše požadavky. Pokud je vám jedno datum odletu, cílová destinace nebo nepotřebujete servis na palubě letadla, jste na nejlepší cestě, jak koupit letenky levně. Pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem je to pro vás nejvýhodnější. V tomto případě cestujete tzv. lowcost.

Nejlevnější dopravci

  • Vueling - levné letenky kamkoliv
  • Ryanair - nízkonákladový dopravce
  • Wizzair - nejnižší ceny ve Střední a Východní Evropě
  • Smartwings - letenky nejen po Evropě
  • Dopravců je však mnohem více, podívejte se na kompletní seznam společností a jejich výhod.

Klasické společnosti

Pokud s sebou máte zavazadla na odbavení, chcete si dopřát servis a občerstvení na palubě letadla, dejte přednost raději klasickým dopravcům. I u nich totiž můžete nalézt výhodné letenky.

Mezi klasické dopravce patří

  • ČSA - tradiční společnosti, fungující již od roku 1923
  • Air Malta - Na Maltu za dvě a půl hodiny
  • Lufthansa - zákaznický servis v češtině
  • Iberia - letenky i pronájem auta

Czech Airlines

Tato tradiční společnost fungující již od roku 1923, vám může nabídnout 17 letadel v moderním vybavení a s bezpečnostními prvky. Posádka letadla se o vás bude velmi mile starat po celou dobu letu. Nebude chybět ani stálý přísun jídla a pití. Odbavení zavazadel můžete vyřídit z domova díky službě check-in 36 až 1 hodinu před odletem. Czech Airlines vám zkrátka nabízí velmi příjemný let bez starostí.

Air Malta

Pokud se chystáte na dovolenou na Maltu, určitě byste měli letět leteckou společností Air Malta. Nejenom že se o vás během letu bezvadně postarají, ale z letiště Václava Havla jste tam již za dvě a půl hodiny! Air Malta vás ale vezme i kamkoliv jinam. Kromě toho můžete využít i služby naplánování celé dovolené včetně ubytování nebo pronájmu automobilu.

Lufthansa

Naplánujte si výhodnou dovolenou se společností Lufthansa! Zvolte si na stránkách datum a čas odletu, cílovou destinaci, třídu nebo jestli cestujete s dětmi. Jejich automatický systém vám vše jednoduše vypočítá. Během pár minut tak máte přehled jaká je cena letenek, předpokládaná doba letu a počet přestupů.

Iberia

Vybírejte z nepřeberného množství nabídek po celém světě. Iberia vám s tím pomůže a doporučí i hotely. Vybírat můžete podle jednotlivých hotelů a jejich vybavení nebo lokality. Díky ní si také snadno pronajmete auto v místě pobytu. Objevování světa nikdy nebylo snažší.

First minute a last minute

Letecké společnosti mají vždy připravené akce a slevy. Většina z nich ale zmizí během pár hodin, proto musíte být opravdu rychlí a sledovat aktuální slevy. Ceny se neustále mění, proto je potřeba sledovat jednotlivé společnosti i na sociálních sítích. Často sem přidávají first minute a last minute nabídky. First minute jsou nabídky s velkým předstihem dopředu. Naopak last minute jsou nabídky na poslední chvíli. Během pár dní tak můžete odletět, a ještě s mimořádnou slevou. Výhodnější je samozřejmě létat mimo sezónu, kdy se ceny sníží až o 50 %.

Podívejte se například na Invia last minute nabídky a vyrazte za dobrodružstvím!

Tipy na levné letenky

Nabídky na levné letenky se stejně rychle objeví jako zmizí. Stačí pár minut a uloví je nějaký zdatný cestovatel, který hlídá speciální nabídky leteckých společností. Tyto speciální letenky se však pohybují v řádech centů a tak není divu, že jsou tak rychle pryč. Pokud nemáte vyloženě štěstí nebo nesedíte 24 hodin u počítače, většinou je nechytíte. Existují ale i cenově velmi výhodné letenky, které jsou zlevněné dlouhodobě a ty můžete získat i vy!

Ty nejlevnější letenky samozřejmě chytíte, pokud nemáte určenou cílovou destinaci, cestujete pouze s příručním zavazadlem a vystačíte si bez obsluhy v letadle. K porovnání cen pak stačí najít například stránku Kiwi.com nebo Letenky.cz a vybrat cílovou destinaci, která bude nejvýhodnější.

Vueling

Mezi nejlevnější letecké společnosti patří Vueling. Nabízí velmi výhodné letenky i v sezóně. To znamená, že i o prázdninách můžete sehnat letenky za přijatelnou cenu. Letenky se cenově liší v závislosti na dni odletu a sezóně +- 10 €.

Barcelona

Na srpen nabízí Vueling velmi výhodné letenky z Prahy do Barcelony. Nejlevnější letenku můžete získat už od 39 € + zpáteční za 49 €, celkem tedy můžete letět už za 2 250 Kč.

Malaga

Pokud byste si chtěli výlet prodloužit do krásné Malagy nabízí Vueling z Barcelony ještě výhodnější letenky. Do Malagy poletíte od 21 € a zpět už od 25 €, celkem tedy letenka za 1 175 Kč

Paříž

Do kouzelné Paříže je dovolená letecky hračka, z Prahy se můžete dostat již od 40 € a zpět 45 €, celkem tedy od 2 125 Kč.

Zurich

Pokud máte raději město a poznávání památek, můžete letět výhodně do Zurichu za 35 € a zpět také za 35 €, celkem tedy letenka za 2 000 Kč.

Air Malta

Pokud se chystáte na dovolenou až v podzimních měsících, nabízí letecká společnost Air Malta, velmi výhodné letenky na konec roku.

Malta

I v podzimních měsících si na krásné Maltě můžete ještě užít sluníčka! Využijte Na Maltu se dostanete již za 45 €, tedy za 1 125 Kč

Catanie

Prosluněné město na východním pobřeží Sicílie láká nejen na dovolenou, ale i na objevování tohoto starobylého města. Do Catanie se dostanete za 66 €, v přepočtu za 1 650 Kč.

Řím

Ať už chcete vidět Koloseum nebo Baziliku svatého Petra ve Vatikánu, podzimní počasí přímo vybízí k výletu do Itálie. Do Říma za 79 €, necelé 2 000 Kč.

Tel Aviv

Velmi diskutovaný Izrael není vůbec tak nebezpečný, jak se o něm mluví. Izraelské město vás rozhodně uchvátí. Vyrazte se přesvědčit sami Do Tel Avivu za 140 €, tedy za 3 500 Kč.

Koukněte se i na ostatní nabídky leteckých společností!

Využijte cashback!

S tipli.cz uštříte i na letenkách. Stačí objednat letenky přes odkaz a přesměrování a my vám vrátíme peníze zpět! Podívejte se na všechny letecké společnosti, u kterých můžete využít cashback.

Nízkonákladové lety a aerolinie

Leteckých společností je na trhu několik. Rozlišujeme je na nízkonákladové a klasické. Letenky se liší především cenou a následně i komfortem během letu. Kdy se vyplatí si připlatit a kdy naopak nemusíte?

Rozdíl leteckých společností

Nízkonákladová společnost (neboli low cost) nabízí levné letenky, protože výrazně omezila služby pro cestující. V letadle tak nebudete mít neustálý servis, ani přísun jídla a pití, ale na pohodlí a bezpečnosti vám to rozhodně neubere.

  • V ceně letenek levných aerolinií bývá často zahrnuto pouze jedno příruční zavazadlo do 10 kg. Všechny další služby jsou možné, ale jsou zpoplatněny velmi vysokým poplatkem.
  • Sedadla jsou postavena co nejvíce za sebou, aby se plně využil sedadlový prostor. Své místo si většinou nemůžete rezervovat, ale vybíráte si ho až po příchodu na palubu. Můžete si však připlatit za službu přednostního nástupu do letadla. Tyto služby využívají především rodiny s dětmi nebo cestující se zdravotním postižením.
  • Nízkonákladovými aeroliniemi je vhodné cestovat, pokud se potřebujete dostat pouze z bodu A do bodu B. Ke snížení nákladů patří i jednoduchá spojení. To znamená, že se letadla pohybují pouze mezi domácím letištěm a cílovou destinací bez návazných spojů. Snižují se tím provozní i personální náklady a je snadnější dodržování leteckého řádu.
  • Pokud tedy necestujete na dlouhou vzdálenost, nepotřebujete nadbytečný servis a máte jen příruční zavazadlo, low cost společnost pro vás bude to pravé.

Nejznámější nízkonákladové letecké společnosti

  • Vueling - levné letenky i pronájem aut
  • Air Malta - letenky na Maltu, ale i kamkoliv jinam
  • Ryanair - největší aerolinka podle přepravených cestujících v Evropě
  • Wizzair - Maďarská nízkonákladová letecká společnost
  • Easy Jet - Letenky plus nabídky na vozy, hotely i cestovní pojištění
  • Využijte cashback a ušetříte ještě mnohem více!

Klasické společnosti

V klasických leteckých společnostech máte veškerý komfort pohromadě. Jídlo, pití, obsluhu a v ceně letenek i nadměrná zavazadla, nebo domácí mazlíčci. Výběr z několika tříd a automatickou rezervaci sedadel. Vzhledem k tomu, že ale každý třetí cestující volí raději low cost cestování, přichází klasické společnosti o zákazníky. Začaly proto také zavádět snižování nákladů. Například šetří na občerstvení, nebo jej dokonce zpoplatňují, začínají zavádět i poplatky za zavadla.

V roce 2004 činil rozdíl mezi nízkonákladovými a klasickými společnostmi v Evropě až 60 %, do roku 2011 se tento rozdíl snížil více jak o třetinu.

Levné letenky z Prahy

Leťte z Prahy na dovolenou již za pár stovek. Nemusíte se přesouvat a létat ze zahraničí. I z Prahy se dají totiž sehnat levné letenky. S našimi tipy je máte přehledně a pohromadě.

Londýn

Jedno z nejlevnějších míst, kam se můžete z Prahy dostat je právě Londýn. Kdo by se nechtěl projet známým červeným dvoupatrovým autobusem nebo vidět slavný Big Ben? Dlouhodobě zlevněné letenky nabízí cenu už od 621 Kč se společností Ryanair i Wizzair. Využijte tuto skvělou nabídku a zajeďte si do Londýna levně a pohodlně.

Brusel

Další z výhodných výletů, kam se můžete podívat je Brusel. Toto nádherné hlavní město Belgie, často neoficiálně označováno také jako hlavní město Evropy, určitě stojí za to navštívit, a ještě za tu cenu! Do Bruselu se podíváte již od 517 Kč opět se společností Ryanair. Pokud si raději připlatíte za komfort, můžete využít služeb ČSA, která nabízí letenky už od 1345 Kč.

Levné letenky ještě levnější!

Víte, že díky cashbacku můžete ušetřit i na letenkách? Stačí když při objednávce prokliknete přes tipli.cz a získáte tak několika procentní slevu! Zjistěte, jak funguje cashback ještě dnes!

Miláno

Do prosluněného Milána, hlavního města Lombardie se nyní můžete podívat již za 621 Kč se společností Ryanair. Pokud vsázíte raději na služby v letadle Czech Airlines nabízí cenu od 1086 Kč. Využijte levné letenky! Zaleťte poznat památky jednoho z nejbohatších měst Itálie, ochutnat pravé italské těstoviny a zažít místní kuturu.

Neapol

Pokud byste se raději podívali do jižní Itálie, Neapol je ta správná volba. Mnohými lidmi je nazýváno jako jedno z nejkrásnějších měst Itálie. Nechybí ani historické paláce a muzea, která stojí za to vidět na vlastní oči. Pokud toužíte po poznání místní kultury je to pro vás ideální dovolená. Ryanair nabízí letenky již od neuvěřitelných 310 Kč.

Budapešť

Do hlavního města Maďarska se dostanete již za 802 Kč se společností Ryanair. Toto deváté největší město Evropské unie, ležící na obou březích Dunaje určitě stojí za to navštívit už jen kvůli bohaté architektuře a historii tohoto města. Největší symbol Budapešti a zároveň celého Maďarska je Parlament a nalezneme jej na východním břehu Dunaje.

Levně do celého světa

Nabídek je však mnohem více, a i v sezóně jste schopný se dostat po Evropě do 3000 Kč. Mimo sezónu se dostanete ještě levněji a s tipli.cz je to skoro za hubičku. Podívejte se na všechny nabídky leteckých společností.

Letenky z Prahy vyjdou velmi výhodně. Pokud je chcete chytit ještě levněji sledujte sociální sítě, odebírejte newsletter různých leteckých společností a určitě chytíte nějakou zvýhodněnou nabídku. Jak je vidět samotné letenky nejsou zas tak drahé, ale pokud jedeme na dovolenou, musíme myslet také na ubytování, stravu a další výdaje. Pokud tedy ušetříte na letenkách, každá koruna se vám může později hodit.

Další oblíbená letiště

Kromě Pražského letiště je v České republice ještě několik dalších letišť. Celkem tu máme 91 letišť, které můžeme rozdělit do tří skupin. Letiště celostátního významu (Letiště Václava Havla), regionální letiště většího významu (Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Pardubice) a regionální letiště menšího významu, což jsou tzv. aeroklubová a sportovní letiště. Regionální letiště většího významu jsou jednak mezinárodní letiště.

Praha – Letiště Václava Havla

Nejvýznamnější mezinárodní letiště v České republice. Ročně tu odbaví přes 15 miliónů cestujících, kteří mohou přímou linkou cestovat do 160 destinací světa. V nabídce je téměř 70 leteckých společností. K dnešnímu dni je zde bezmála 2000 zaměstnanců. K letišti je velmi snadná doprava. Parkování je zde na 15 minut zdarma. Můžete využít MHD, které pravidelně odjíždí a nebo taxi služby či UBER, které najdete přímo před halou.

Brno - Letiště Brno Tuřany

Letiště Brno se nachází asi 8 km od centra města Brna. Ročně tu projde odbavením přes 400 000 cestujících. K letišti je velmi dobrá doprava. Z dálnice D1 jsou to asi 2 km, poblíž exitu 201 Brno-Slatina. Před halou najdete parkoviště, které je do 15 min zdarma, ale je vhodné i k dlouhodobému stání.Jako dopravu na letiště můžete využít například Flixbus, nebo jiné dálkové autobusy. Pokud necestujete autem, na letiště také zajíždí také městská autobusová linka 76 od hlavního nádraží s jízdní dobou přibližně 20 min. V noci zajíždí k letišti noční linka N89. Před terminálem je stanoviště taxi služby, stejně jako u Pražského letiště.

Ostrava - Letiště Leoše Janáčka

Letiště Ostrava je největší regionální letiště v České republice. Najdeme zde mezinárodní i vnitrostátní provoz. Letiště se nachází 5 km od města Příbor. Z centra Frýdku-Místku je to 20 km, z centra Ostravy poté 23 km. Zajímavost je, že se zde koná každoročně letecká přehlídka Dny NATO v Ostravě.

Letiště Pardubice

Veřejné mezinárodní letiště Pardubice se nachází na okraji na okraji města Pardubice, asi 4 km od centra. Slouží také jako vojenské letiště a patří mezi nejmladší mezinárodní letiště v České Republice i přesto, že bylo vybudováno už za první republiky. Do roku 1995 sloužilo především k vojenským účelům. I zde se každoročně koná letecký den s názvem Aviatická pouť.

Letiště Karlovy Vary

Karlovarské letiště je mezinárodní veřejné civilní letiště. Leží 4 km jihovýchodně od centra Karlových Varů. Je páté největší letiště na území České republiky. Za rok tu odbaví kolem 21 000 cestujících. Toto číslo v posledních letech ale spíše klesá. Najdete zde však bezplatné parkoviště a městskou hromadnou dopravou se sem dostanete autobusovou linkou MHD Karlovy Vary č. 8 (Tržnice - Letiště).

Levné letenky Londýn

Londýn je atraktivní turistická destinace nejen kvůli svým památkám, ale také kvůli levným letenkám. Výlet do Londýna není totiž žádná věda a pokud víte, jak chytit levné letenky, vyjde vás jen na pár korun.

Kdy letenku koupit?

Obecně je u nás nepsané pravidlo, že čím dříve letenku koupíme tím levnější bude. To ale není pravda. Nízkonákladové aerolinky jako je třeba Ryanair, nabízejí levnější letenky, ale dopředu je můžete koupit maximálně šest a výjimečně i dvanáct měsíců dopředu. Stejně tak neplatí, že letenky na poslední chvíli jsou nejlevnější. Existují samozřejmě výjimky, ale u nízkonákladových aerolinek je to často spíše naopak.

Nejlepší je tedy koupit letenky někde mezitím, což je zpravidla 1-3 měsíce před odletem. Pokud se chystáte vycestovat například v prosinci, vyplatí se už koncem září začít sledovat nabídky, které nabízejí jednotlivé aerolinie.

Chytnout můžete letenky i za 22 Kč!

Ryanair dávají často nabídky, které ani nepotřebují reklamu. Objeví se na webu a během pár minut jsou pryč. Pokud budete dostatečně rychlí, může se i vám poštěstit.

Přímé lety

Asi není potřeba připomínat, že nejpohodlnější je cestovat bez přestupů. Všichni známe nepohodlné tahání zavazadel a kufrů, naštěstí do Londýna máte hned několik možností s jakou leteckou společností letět a to rovnou z Prahy!

Bez mezipřistání můžete letět s:

  • Ryanair
  • EasyJet
  • Smart Wings
  • British Airways
  • CSA

Jak dlouho poletím?

Do Londýna se letadlem dostanete již za 2 hodiny, pokud si tedy vyberete let bez přestupu, které nabízejí všechny společnosti uvedené výše. V opačném případě se doba cestování může protáhnout až na pět hodin.

Cena letenek

Cena se mění podle sezóny, typu společnosti, se kterou letíte a nebo podle toho zda chcete mít v letadle nadstandartní služby nebo se spokojíte pouze s přepravou z bodu A do bodu B. Pokud si vybere nízkonákladovou společnost ceny se pohybují již od 400 Kč, pokud preferujete pohodlí, ceny se vyšplhají až na 4000 Kč.

Levné letenky Řím

Koho by nelákalo se podívat do hlavního města Itálie, které proslulo nejen významným uměním, ale také skvělou kuchyní. Řím je kromě toho i hlavním městem katolické církve. Kombinace všech těchto pilířů z něj dělá jedno z nejdůležitějších center kultury, umění, historie a náboženství ve světě.

Proč Řím navštívit?

  • Koloseum – tahle proslulá památka stojí určitě za navštívení, povídá se, že jsou zde nejkrásnější západy slunce
  • Bazilika sv. Petra – pokud se podíváte do samotného srdce Říma a centra katolické církve, nezapomeňte si zahalit ramena a kolena, zbytečně by vám totiž uniklo několik památek
  • Pantheon – jestliže milujete umění, nezapomeňte na tzv. chrám všech bohů, který je považován za dokonalý příklad klasické architektonické harmonie
  • Fontána di Trevi – nejznámější římská fontána, do které se podle pověsti házejí mince, abyste se do Říma vrátili. Nezapomeňte na to!
  • Andělský hrad – sloužící jako Mauzoleum, pevnost i vězení. Chodbou, která spojuje hrad s Vatikánským palácem se sem ukrývali papeži v době ohrožení. Vy se do ní můžete podívat v tzv. Letních nocích, v době běžných prohlídek jsou jinak nepřístupné.

Památek je samozřejmě mnohem více, ale my se teď vrátíme k tomu, jak se dostat do Říma levně.

Aerolinie

Do Říma se dostane bez mezipřistání v průměru za 1 hodinu 45 minut, což je téměř za chviličku. Které letecké aerolinky nabízí cestu do Říma bez mezipřistání?

  • Ryanair
  • Vueling
  • Alitalia
  • CSA
  • Iberia
  • SmartWings

Cena

Průměrná cena letenek se pohybuje kolem 1000 Kč – 4000 Kč. I tady platí pravidlo, že záleží s jakou společností se vydáte a zda preferujete komfort.

Pro srovnání jednotlivých letenek můžete využít například Kiwi.com

Levné letenky Barcelona

I Barcelona se stala jedním z hlavních center umění a to především kvůli známému umělci Antoni Gaudímu, který postaral u výzdobu klasických domů secesními prvky. Nejznámějším dílem je impozantní chrám Sagrada Familia, který ročně přiláká více než tři miliony zvědavých turistů i přesto, že není tato stavba zcela dokončená.

Určitě byste neměli zapomenout na další z jeho děl, jako je například významný park Guell, který vám nabízí úžasnou podívanou a krásnou procházku za jakéhokoliv ročního období.

Kromě významných architektonických staveb si v Barceloně můžete vychutnat skvělou katalánskou kuchyni. Barcelona je přímořským městem a tak zde narazíte na velké množství ryb a mořských plodů.

Pokud patříte mezi romantiky, nezapomeňte se svojí drahou polovičkou stavit v místním přístavu, který nabízí vskutku nádhernou podívanou na západ slunce a k tomu si můžete vychutnat vyhlášené katalánské víno.

Levné letenky

Z Prahy se dostanete do Barcelony za průměrnou cenu 2500 Kč. Využít můžete opět nízkonákladové lety a nabídky jednotlivých aerolinií.

Bez mezipřistání se dostanete do Barcelony s těmito společnostmi:

  • Ryanair
  • Veuling
  • Iberia

Doba letu

Do Barcelony se dostanete za 2 hodiny 25 minut bez přestupu. Cestu si tak můžete naplánovat na jakoukoliv denní dobu a dorazíte tak akorát včas ubytování a ještě v ten samý den můžete jít obdivovat krásy Barcelony.

Levné letenky USA

Stále více lidí, nejenom z Evropy, putují do Ameriky za cílem žít tzv. americký sen. Čerstvě vystudovaní studenti si sem jezdí vydělávat peníze, jelikož zde můžete mít až dvojnásobně vyšší plat a našetřit si tak dost slušné peníze. Kromě nelegálních přistěhovalců sem, ale také míří spoustu turistů, kteří chtějí osobně poznat tamní život Američanů.

Cesta

Z Prahy se letenky pohybují kolem 15 000 Kč a výše. Naopak z některých Evropských měst můžete při dobré nabídce letět již od 4 000 Kč. Pokud tedy chcete ušetřit, budete muset cestovat o trochu více a najít si cestu s mezipřistáním.

  • Air France – bez mezipřistání – od 17 645 Kč
  • KLM – bez mezipřistání – od 17 695 Kč
  • Delta – bez mezipřistání – od 18 289 Kč
  • CSA – bez mezipřistání – od 22 092 Kč
  • Air France – s přestupem – od 15 471 Kč
  • American – s přestupem – od 16 111 Kč

Doba letu

Průměrná doba letu se liší s ohledem na místo kam letíte.

  • Do New Yorku se dostanete průměrně za 9 hodin.
  • Do Filadelfie v průměru za 11 hodin, ale někdy se cesta může protáhnout až na jeden den.
  • Do San Francisca se stejně tak můžete dostat za 14 hodin nebo za celý den.
  • Do Bostonu se dostanete za 11 hodin.

Vždy záleží na výběru společnosti a mezipřistání.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se