Jak zaplatit online

Tipy k nákupuNávody  |  Nakupování 1. 7. 2022

Jestliže jste doposud při nákupu na internetu nevyužívali platbu online, mohlo to být z mnoha důvodů. Někteří uživatelé internetu jednoduše nevěří, obávají se o své finance a raději zvolí klasický převod mezi účty nebo platbu na dobírku. Další část společnosti možná ani netuší, co je platba kartou online

Platba kartou online je fenomén dnešní doby

Při občasném nebo pravidelném nakupování na internetu lze využívat několik možností plateb. Pokud netušíte, co je to online platba, ale využívali jste pouze převod peněz mezi účty, možná si brzy ušetříte spoustu času a balíček vám přijde domů o několik dní dříve. Při online platbě totiž uhradíte celkovou částku za zboží pomocí vaší platební karty přes platební bránu.

Obrázek

Stačí vyplnit několik údajů

Až se odeberete na e-shopu k pokladně a budete chtít zaplatit, vyberte si možnost online platby. Dále zaškrtněte, zda máte typ karty VISA nebo Master Card. K tomu, abyste mohli online platbu uskutečnit, musíte do určitých kolonek vyplnit číslo vaší karty, datum platnosti karty a CVC kód, který naleznete na zadní straně. V případě, že je tato platba zabezpečena přes systém 3DSecure, tak je potřeba zadat kód, který přijde v SMS na telefonní číslo majitele karty. Některé banky to však mají trochu jinak. Například platbu kartou online u KB lze potvrdit pomocí klíče, který vám přijde do aplikace v telefonu

Obrázek

Banka platbu vždy ověří

V momentě, kdy platbu odešlete, tak vaše banka platbu ověří. Kontroluje se, jestli údaje, které jste zadali při platbě, sedí s informacemi od majitele karty. Také je potřeba zkontrolovat to, zda máte dostatek financí na zaplacení a jestli máte povolenou platbu online u své banky. Například platby kartou online u MONETA Money Bank lze povolit v kolonce nastavení. Zde máte možnost je vypnout, zapnout nebo změnit limity pro platby online. 

Obrázek

Ti, kteří své peníze svěřili do České spořitelny si mohou zapnout u George online platby kartou tak, že přejdou v internetovém bankovnictví nebo v aplikaci George na „Váš účet“ poté „Karty“ a nakonec kliknou na „Více informací“. Zde by měli najít na levé straně „Nastavení karty“ a hned poté lze zapnout, vypnout nebo nastavit limity pro online platbu. V případě, že banka platbu schválí (proces trvá několik sekund), tak odešle oznámení vám i příjemci peněz (e-shopu / obchodníkovi). 

Zamítnutí online platby 

Pokud by například přes platební bránu GoPay platba neproběhla, je potřeba zkontrolovat několik údajů. Vždy musíte mít povolené online platby kartou a u některých nákupů je musíte potvrdit v aplikaci nebo pomocí kódu ze zaslané SMS. U platby kartou online s ČSOB stačí přejít do aplikace Smart klíč. Do té vám přijde upozornění místo SMS a vám stačí ji potvrdit zadáním PINu, otiskem prstu nebo s Face ID. 

Obrázek

Další možností, proč platba přes GoPay neproběhla může být to, že nemáte dostatek financí, vaše karta již není platná, máte kartu vydanou v cizí zemi, zavřeli jste platební okno před zaplacením, nezaplatili jste v časovém limitu, platební brána má výpadek, proběhla chyba ze strany e-shopu nebo jste zadali špatně ověřovací kód. Například platby kartou online u Raiffeisenbank lze platit pomocí 3D Secure, což vám zajistí velice bezpečné nakupování na internetu. Pokud ale zadáte špatně kód 3D Secure, který vám zašle vaše banka, může se platba zrušit.  

Výhody online plateb

Nyní tedy víte, jak probíhá platba kartou online. Dobrou zprávou je, že ji lze uskutečnit na každém chytrém zařízení, jako je například počítač, tablet nebo chytrý telefon (smartphone). Díky tomu můžete nakupovat odkudkoliv, kde máte přístup k internetu, platební kartu a chytré zařízení.

Obrázek

S online platbami budou vaše nákupy mnohem rychlejší a ušetříte tak čas třeba při práci, když si budete chtít zaplatit například nákup potravin. Zároveň se vaše platba odešle ihned a vy nebudete muset čekat do druhého dne, než peníze banka odešle. Jestliže vlastníte e-shop, můžete si získat více klientů. Lidé totiž s mnohem větší oblibou nakupují u těch prodejců, kteří mají možnost online platby. Vzhledem k tomu, že obchodníci velmi často čelili riziku nevyzvednutí zásilky, tak jsou pro ně online platby také výhodné. Zákazníci jim totiž zaplatí předem. Online platby jsou navíc velmi dobře zabezpečeny a není tedy potřeba se bát, že přijdete o své peníze. 

Nevýhody online plateb

Jakákoliv věc v životě má i své nevýhody. U online plateb lze za nevýhodu považovat to, že starší generace tomuto tématu příliš nerozumí a mohou se s ní tedy setkat úplně poprvé. Někteří z nich proto stále upřednostňují klasický převod peněz mezi bankami, který ale zabere 1 až 3 dny. 

Obrázek

Další nevýhodou online plateb je to, že u některých rizikových odvětví nelze platby uskutečnit. Pokud vlastníte firemní kartu, dávejte si pozor, protože při platbě online můžete mít vyšší poplatky než s kartou klasickou pro fyzické osoby. 

Zabezpečení online plateb

Články o tom, že se nemusíte bát platit online, nejsou nijak klamavé. Je však potřeba se podívat na to, jak nakupovat online bezpečně a není vůbec na škodu, když budete vědět o tom, jak kartu zabezpečit. První variantou je to, že online platby si můžete v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci od vaší banky zablokovat. Tuto možnost zvolte spíše v momentě, kdy nenakupujete online často.

Obrázek

Při častém nakupování přes internet si nemusíte kartu blokovat, protože by vás neustálé blokování / odblokování online plateb za chvíli spíše obtěžovalo. Raději se před každým pořízení nové věci přesvědčte, že se jedná o autorizované prodejce. Nejlépe to zjistíte díky hodnocením a recenzím od zákazníků, kteří v daném e-shopu již nakupovali. 

Nejvyšší možná ochrana

Jestliže budete platit na internetu pomocí 3D Secure, tak máte zajištěnou nejvyšší možnou ochranu. Pokud na internetu budete platit přes tento systém, tak vám na mobil vždy přijde SMS s kódem, jež je potřeba zadat do určité kolonky. Díky tomuto systému má každý nakupující jistotu, že bez jeho telefonu nikdo jiný s jeho kartou nezaplatí. 

Související obchody

mBank, Moneta, Skip Pay

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se