Jak vybrat lyže - délka, podle věku, lyže pro děti, sjezdové lyže, dle terénu, vázání

Tipy k nákupuNávody 4. 4. 2022

Jelikož se téměř každý rok vydává na hory mnoho lidí, je velmi pravděpodobné, že lidé budou shánět nové lyže. Pokud se chystáte na hory na sjezdovky, nepodceňujte výběr lyží a raději se důkladně podívejte na to, jak si vybrat ty nejlepší. Uvidíte, že při jízdě na lyžích poté oceníte vaši snahu.

Vyberte si ty nejlepší lyže, díky nimž vám půjde lyžování snadno a užijete si pobyt na horách mnohem více.

Co je potřeba si rozmyslet

Je velice důležité, abyste si uvědomili, na jaké úrovni se nacházíte s lyžováním. Nesmíte se však přeceňovat ani podceňovat, jednoduše k sobě buďte upřímní. 

Lyže pro začátečníky

Pro tento typ jezdců se budou nejvíce hodit rekreační sjezdové lyže, které jsou určené na upravené povrchy. Jestliže jste v tomto sportu začátečník nebo máte dojem, že máte již lehké zkušenosti, vyberte si tyto lyže. Jejich výhoda je v tom, že si na nich užijete jízdu, a navíc se nemusíte bát toho, že byste na nich mohli jet příliš rychle. Lyže pro začátečníky jsou převážně měkčí a díky tomu je lze snadno ovládat, takže ani oblouky nebývají pro začínající jezdce problémem. 

Lyže pro pokročilé

Ti, kteří již mají něco naježděno na lyžích, se mohou dívat po sportovních sjezdových lyžích. Je však potřeba, aby ti, kteří se na ně postaví, měli zvládnutou lyžařskou techniku sjezdu. Pokročilí jezdci si mohou vybírat trochu tvrdší lyže, jež mívají dřevěné jádro. Neužijete si na nich rychlou jízdu, ale budete mít hlavně pohodlí. Jejich ovládání je stále snadné a můžete na nich jet o malinko rychleji než na lyžích pro začátečníky.

Lyže pro zkušené sportovce

Jakmile víte, jak se na lyžích chovat a máte zvládnutou techniku sjezdu, můžete si vybírat i sportovní lyže. Ty vám dopřejí vysokou rychlost při jízdě a hodí se hlavně pro lidi, kteří se již neřadí mezi rekreační lyžaře, protože tuto činnost považují za sport. Podívejte se po tvrdých lyžích, které jsou obohaceny o další tvrdé prvky, jež zlepšují komfort na lyžích při vysoké rychlosti. 

Lyže pro závodníky

V případě, že máte zkušenosti i se závodním lyžováním a rádi byste si pro tuto aktivitu pořídili lyže, pravděpodobně budete chtít nejvyšší tvrdost lyží a také to, aby byly naprosto přesné. Pro rekreační sportovce by jízda na těchto lyžích byla velmi náročná a nebezpečná, protože by je nejspíše neuměli ovládat. 

Kde budete lyžovat

Předtím, než se rozhodnete pro určitý typ lyží, musíte si promyslet také to, na jakých místech budete lyžovat. Dle toho se totiž odvíjí, jaký typ lyží pro vás bude nejlepší. 

Lyže na upravené sjezdovky

V tomto případě se dívejte po lyžích, které mají zúžený střed. Ty se dají lehce ovládat. Nejčastěji se jedná o univerzální lyže, které se také označují jako allround / allmountain modely a měly by být o 15 cm menší než lyžař. V této kategorii si mohou vybírat začátečníci i pokročilí lyžaři. Jedná se o nejpoužívanější a nejprodávanější lyže.

Mezi sjezdové lyže lze zařadit i slalomové lyže (slalomky) a lyže na obří slalom u nichž se liší točivost lyže. Slalomky a lyže na obří slalom by si měli vybírat spíše sportovní lyžaři, kteří mají zvládnutou techniku sjezdu. Slalomky by měly být o 10 až 20 cm kratší než lyžař a lyže na obří slalom jsou nejvhodnější takové, které mají o 10 cm méně, než je výška lyžaře. Rozhodně se nevyplatí pro začátečníky, kteří by se na nich spíše trápili.

Obrázek

Lyže na neupravené sjezdovky

Jestliže se při lyžování vyhýbáte upraveným sjezdovkám, vybírejte mezi lyžemi do volného terénu, kterým se říká freeride lyže. Ty si poradí i s neupraveným svahem, na němž se nachází hlubší vrstva sněhu. Protože jsou tyto modely lyží vyrobeny speciálně na neupravený terén, bývají velmi pevné a odolné. 

Jestliže se při lyžování vyhýbáte upraveným sjezdovkám, vybírejte mezi lyžemi do volného terénu, kterým se říká freeride lyže. Ty si poradí i s neupraveným svahem, na němž se nachází hlubší vrstva sněhu. Protože jsou tyto modely lyží vyrobeny speciálně na neupravený terén, bývají velmi pevné a odolné.

Snowpark

Do snowparku jsou vhodné freestyle lyže. Na toto místo se mohou vydat jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři, jelikož se na mnoha místech nacházejí snowparky, jež jsou uzpůsobené podle zkušeností daného člověka. 

Typ sjezdových lyží

Ideální délka

Allround / allmountain lyže

o 15 cm menší než lyžař

Lyže na obří slalom

o 10 cm kratší než lyžař

Slalomky

o10 až 20 cm kratší než lyžař

freeride / freestyle 

u tohoto typu lyží by jejich délka měla být stejně dlouhá, jako je výška lyžaře

zkušený lyžař si může vybrat o 5 až 15 cm delší lyže

Jestliže byste se rádi podívali, jak to na takovém místě vypadá, můžete se vydat hned do několika snowparků, jež se nachází v České republice. 

  • snowpark Pec pod Sněžkou
  • snowpark Dolní Morava
  • snowpark ve Špindlerův mlýn
  • snowpark Karolinka v Beskydech
  • snowpark Klínovec
  • gravity park v Deštné v Orlických horách
Obrázek

Lyže podle pohlaví

Nejen výšku je potřeba brát v potaz, když si vybíráte lyže. Ohledy musíte brát i na to, kdo na nich bude jezdit.

Pánské lyže

Bývají mnohem delší a tvrdší než dámské lyže. V kategorii pro pány lze najít více modelů pro sportovní a závodní lyžování. 

Dámské lyže

Jejich hmotnost bývá nižší než u pánských lyží a jejich ovladatelnost je častěji jednodušší, protože jsou měkčí. 

Délka lyží podle zkušenostíŽena x MužDítě

Začátečník

O 10 až 20 cm méně, než je výška postavy

O 20 cm méně, než je výška postavy

PokročilýO 5 až 10 cm méně, než je výška postavyO 10 cm méně. než je výška postavy

Sportovní / závodní lyžování

Stejná délka jako je výška postavy 

Stejná délka jako je výška postavy

Dětské lyže

V kategorii dětských lyží najdete ty nejlehčí a nejměkčí. Navíc si mohou děti samy vybrat, jaký motiv chtějí. Délka lyží pro děti by měla být o 20 cm méně, než je výška dítěte. Měkké a krátké lyže se snáze ovládají. Jakmile se dítě naučí správně lyžovat, můžete mu pořídit i delší lyže, které budou jen o 10 cm kratší, než je výška dítěte. Dětské lyže se vyrábí pro děti do 155 cm, pokud má vaše dítě více cm, je potřeba se podívat v dospělácké kategorii.

Pro inspiraci se můžete podívat do této tabulky, která vám upřesní, jak dlouhé lyže by mělo vaše dítě mít. 

Výška dítěteDélka lyží
90 cm 70 cm
100 cm80 cm
105 cm 

95 cm

110 cm90 cm

Správné vázání lyží

U sjezdové lyže je potřeba správně seřídit vázání. To se seřizuje podle toho, zda se jedná o ženu nebo muže, podle váhy, věku a úrovně zdatnosti. Jelikož se jedná o činnost, která je velmi důležitá a pro někoho i složitá, měli byste ji nechat na odborníkovi. Do nastavování správného vázání byste se měli pustit jen v případě, že už máte nějaké zkušenosti. 

Při seřízení lyží u prodejce nebo odborníka dostanete doklad o seřízení lyží, jež lze použít jako důkaz pro pojišťovnu po nehodě. Mezi nejčastější nehody na lyžích totiž patří to, že lidé nemají správně seřízené lyže, jelikož si je seřídili sami a poté jim pojišťovna nic neproplatí. 

Seřizování se provádí vždy, když si pořídíte nové lyže a pak každý rok, abyste měli jistotu, že máte vše správně nastaveno. Je lepší si lyže nechat zkontrolovat profesionálem, pokud se v tom příliš nevyznáte. Důvodem pro častější kontrolu a jiné seřízení může být změna váhy a vylepšení lyžařských dovedností. 

Závodní vázání

Závodní vázání se vyznačuje tím, že pokud se na ně podíváte, tak mají oddělenou část špičky a paty. Toto tužší vázání je určeno primárně pro jízdu ve vysoké rychlosti. Závodní vázání bývá vyrobeno tak, aby vydrželo prudké pohyby a zabránilo vypnutí lyžáky z vázání.

Rekreační vázání

Téměř všechny lyže bývají vybaveny tímto vázáním. Jsou ideální pro rekreační lyžaře, jelikož je lze nastavit podle váhy a díky tomu dojde při pádu k tomu, že vázání automaticky vyhodí lyžák od sebe. Neberte je na sjezdovky, kde máte v plánu jezdit rychle a nedělejte na nich prudké pohyby. Mohlo by se totiž stát to, že by se vám lyžák vypínal při každém prudším pohybu.

Sportovní vázání

Toto vázání je ideální pro zkušenější lyžaře, kteří se nepovažují za začátečníky ani velmi zkušené. Je o něco tužší a můžete na něm jezdit o trochu rychleji než na rekreačním vázání. 

Freestylové vázání

Všichni, kteří preferují freeride, freestyle nebo skialpinismus by si měli vybírat spíše freestylové vázání. Na tomto typu se špička a pata instalují zvlášť. Pod tímto vázáním můžete nalézt další vrstvu, která zde není jen tak. Slouží totiž pro tlumení nárazu při dopadu. Na toto vázání se můžete spolehnout v případě, že jste často ve vzduchu. Je totiž uzpůsobeno tomu, aby ani při letu nedošlo k odpadnutí lyže.

Obrázek

Voskování lyží

Na trhu naleznete mnoho výrobců, kteří se zaměřují na výrobu vosků. Ty se rozdělují hlavně podle toho, jaká bude teplota sněhu. Pokud však předem netušíte, jaká teplota na vás bude čekat, je dobré sáhnout po univerzálním vosku, který je doporučován pro teplotu sněhu od 4 do 12 °C. Na mnoha sjezdovkách se v této době používá technický sníh, který na lyže působí jako brusný papír. Z tohoto důvodu je potřeba, abyste dbali na voskování lyže ještě o něco více. Voskování můžete provádět více způsoby.

Voskování lyží za studena

K tomu, abyste si vybrali variantu voskování lyží za studena je potřeba jen tuhý vosk. Ten je vhodné zvolit například na sjezdovce, kde nemáte čas ani podmínky na voskování za tepla. Jednoduše vezměte tvrdý vosk a podélnými tahy nanášejte vosk po celé délce skluznice lyže. Jestliže nechcete používat tuhý vosk, máte možnost si vybrat tekutý. Ten opět naneste na skluznici a následně speciálním korkem roztírejte od špičky k patě.

Voskování lyží za tepla

Při voskování lyží za tepla je nutné používat i speciální žehličku. Pokud si na voskování lyží troufáte sami, můžete je navoskovat i v pohodlí domova a nemusíte je svěřovat do rukou odborníků. Nejdříve na skluznici nakapejte vosk, který je poté nutné zažehlit opět ve směru od špičky k patě. Následně nechte vosk zaschnout alespoň 24 hodin. Poté jej seškrábněte škrabkou, a nakonec dočistěte kartáčem.

V obchodě, kde se prodávají vosky na lyže by měli mít k dostání hned několik tipů vosků, jež můžete použít. Bývají rozděleny do několika barev podle toho, do jakých teplot jsou vhodné.

  • zelená barva (pod -7 °C a méně)
  • modrá (od -3 °C do -8 °C)
  • fialová (od -1 °C do +1 °C)
  • červená (od 0°C do 3°C) 
  • žlutá (počasí, kdy bývá stále nad 0 °C)

Péče o lyže 

Před každou sezónou byste si měli zkontrolovat, zda máte správně nastaveno vázání. Také byste se měli podívat na to, zda jsou vaše lyže dostatečně navoskované a také nezapomínejte na to, abyste měli správně nabroušené hrany. 

Jakmile se vrátíte ze svahu, postarejte se o své lyže. Zbavte je přebytečného sněhu, vysušte je a podívejte se na to, zda nemáte poškozenou skluznici či hrany. Pokud najdete jakékoliv poškození, je potřeba dát lyže do pořádku. Poté je odložte a skladujte na suchém místě, díky čemuž předejdete rezivění.

Obrázek

Skialpinismus

Této metodě lyžování se říká také skitouring. Jedná se o chození a jízdu ve sněhu zejména mimo zimní areály. Díky nim může lyžař sjíždět kopce i chodit do kopce. Skialpové lyže musí umožňovat chození v terénu a také to, aby lyžař dokázal zdolat velice strmé kopce. Výrobci je musí vždy navrhnout tak, aby na ně bylo možné nasadit speciální stoupací pásy. Další velice důležitou věcí u skialpových lyží je vázání. To musí být takové, aby lyžař mohl stoupat s volnou patou a při sjezdu, aby byla pata pevně uchycena.

Související obchody

Sportega, Sportisimo.cz,

Související články

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se