Jak platit Apple Pay v České republice

Tipy k nákupuNávody  |  Nakupování 29. 3. 2022

Chcete si zjednodušit život a místo karty platit telefonem nebo hodinkami? Už žádné pomalé načítání karty. Nakup, pípni a odejdi se zaplaceným nákupem. Takhle snadné je nakupování díky službě Apple Pay, kterou lze využít i v České republice, pokud vlastníte produkty Apple - iPhone, iPad, MacBook nebo chytré hodinky Apple Watch. Připravili jsme pro vás přehled všech podstatných informací, které je třeba před prvním použitím Apple Pay znát. A samotné placení pro vás pak už bude hračka.

Obrázek

Apple Pay v České republice 

Apple Pay je platební metoda, kterou lze snadno a rychle platit v aplikacích, prodejnách i na webu. Služba Apple Pay byla spuštěna v říjnu 2014 a nejprve fungovala pouze v USA. O rok později se tento převratný způsob placení rozšířil i do Austrálie, Kanady a Velké Británie. V České republice jsme si museli ještě pár let počkat, ale od února 2019 si i tuzemští vlastníci zařízení značky Apple mohou užívat výhod této služby.

Jak funguje Apple Pay

Uvažujete-li nad tím, že tuto platební službu začnete používat, jistě vás zajímá, jak Apple Pay funguje. Tento způsob placení pracuje na principu NFC. Nemusíte tak u sebe nosit platební kartu, jejíž používání je relativně málo bezpečné. Mobilní platby Apple Pay vám umožňují digitalizovat kteroukoli vaši bezkontaktní kartu. Díky tomu můžete platit jednoduše, rychle a bezpečně pomocí iPhonu, Apple Watch, iPadu a Macu, které běžně používáte. Tuto platební metodu můžete použít ve všech obchodech, kde umožňují platby bezkontaktní kartou, a také v aplikacích a na internetu, kde službu Apple Pay podporují. Navíc jistě oceníte, že služba Apple Pay je zdarma. Poplatky pro bezkontaktní placení a výběry z bankomatu jsou shodné s poplatky za platby plastovou kartu.

Obrázek

Jak Apple Pay nastavit

Platební službu Apple Pay si můžete nastavit rychle a snadno v jakémkoliv Apple zařízení. Se zprovozněním služby Apple Pay vám pomůže instruktážní video od Apple.


Pokud však bojujete s angličtinou nebo preferujete podrobnější popis, nabízíme vám návod, jak službu Apple Pay nastavit u iPhonu, iPadu i chytrých hodinek Apple Watch krok za krokem.

iPhone a iPad

  1. Otevřete aplikaci Wallet a klepněte na modrou ikonku +.
  2. Vyfoťte svoji kartu a zkontrolujte zadané údaje.
  3. Zadejte ověřovací kód, pokud se nevyplní automaticky.
  4. Můžete začít platit pomocí Apple Pay.

Apple Watch

  1. Otevřete na propojeném iPhonu aplikaci Apple Watch.
  2. Klepněte na „Wallet a Apple Pay“ a zvolte „Přidat kreditní či debetní kartu“.
  3. Vyfoťte svoji kartu a zkontrolujte zadané údaje.
  4. Vaše banka vám pošle SMS s kódem, který se automaticky vloží do ověřovacího pole.
  5. Můžete začít platit pomocí Apple Pay.
Obrázek

Jak s Apple Pay zaplatit

Platba s Apple Pay je snadná a hlavně rychlá. Pokud máte iPhone s Touch ID, při placení položte prst na snímač Touch ID a podržte zařízení u bezkontaktního terminálu. Pokud máte iPhone s Face ID, dvakrát stiskněte boční tlačítko, podívejte se na obrazovku a podržte iPhone u bezkontaktního terminálu. Jestliže chcete zaplatit pomocí Apple Watch, dvakrát stiskněte boční tlačítko a podržte hodinky u bezkontaktního terminálu. O provedené platbě vás informují hodinky zapípáním a zavibrováním. Apple Pay však neznamená jen bezkontaktní placení u terminálu, ale představuje také online platby. Placení online prostřednictvím Apple Pay je možné skrze podporované iPhony, iPady či jakékoliv zařízení Mac z roku 2012 či novější. Stačí jedno tlačítko na webu či v aplikaci, jeden klik a je zaplaceno. V případě iPhonu se platba ověří skrze Touch ID/Face ID.

Co dělat, když Apple Pay nefunguje

Příčin, proč vám služba Apple Pay nefunguje, může být samozřejmě několik. V první řadě je třeba, abyste zkontrolovali, zda ji vůbec můžete používat. Je tedy nutné se obrátit na vydavatele vaší platební karty a zjistit, zda Apple Pay podporuje. Rovněž si musíte ověřit, že se nacházíte v podporované zemi nebo oblasti. V neposlední řadě zkontrolujte, jestli je vaše zařízení kompatibilní s Apple Pay a zda je aktualizované na nejnovější verzi iOS, iPadOS, watchOS nebo macOS. Pokud se vám při nastavování služby zobrazí zpráva „Kartu nelze přidat“ či „Neplatná karta“, kontaktujte svou banku nebo vydavatele karty. Jestliže jsou všechny uvedené podmínky splněné, důvodem, proč Apple Pay nefunguje, může být výpadek služeb nebo problém s připojením.

Sodexo Apple Pay

Využili byste rádi službu Apple Pay k zaplacení v restauraci prostřednictvím stravenek Sodexo? Pak vás prozatím musíme zklamat. Přestože mobilní telefony s operačním systémem Android tento způsob platby umožňují, pro operační systém iOS se tato možnost v současnosti teprve připravuje a není jisté, kdy ke spuštění Sodexo Apple Pay dojde.

Banky podporující Apple Pay

Apple Pay se dá používat s mnoha kreditními a debetními kartami od předních bank. Hned první den zavedení začala v Česku službu Apple Pay podporovat šestice bank, k nimž patří Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta Money Bank, Air Bank, mBank a J&T Banka. Postupně se přidaly UniCredit Bank, Fio banka, Raiffeisenbank, ČSOB, Creditas a nejnověji Hello bank. Službu podporují i Home Credit, stravenkové společnosti Edenred (Ticket Restaurant) a Up ČR (eStravenka), platební aplikace Curve, Revolut, Twisto a Monese a další.

ČSOB a Apple Pay

Pokud patříte ke klientům banky ČSOB, službu Apple Pay můžete využívat již od listopadu 2019. Kromě komfortního placení jako bezkontaktní kartou nebo při online nákupu ČSOB skrze své bankomaty poskytuje bezkontaktní výběry peněz. Stačí najít nejbližší ČSOB bezkontaktní bankomat, odemknout iPhone nebo Apple Watch a přiblížit je k bezkontaktnímu snímači. Následně pouze zadáte PIN k vaší plastové kartě a pokračujete tak, jak jste zvyklí při klasickém výběru. Kromě výše zmíněných způsobů aktivace služby Apple Pay si ji navíc můžete s ČSOB zprovoznit přes aplikaci DoKapsy.

Obrázek

Služba Apple Pay u dalších českých bank

Spoustu českých bank se službu Apple Pay rozhodlo podpořit okamžitě po jejím zavedení na tuzemském trhu. A svým klientům se hned od začátku snažily nastavení nového způsobu placení co nejvíce usnadnit tím, že na svých webových stránkách zveřejnily podrobné informace a instrukce, jak službu zprovoznit. Například Česká spořitelna klientům umožňuje nastavit přímo v mobilním bankovnictví George. Přehledný a srozumitelný postup nastavení na svých stránkách rovněž nabízejí například Komerční banka nebo Raifeisenbank.

Výhody Apple Pay

Apple Pay představuje ideální způsob placení, jelikož nahrazuje fyzické karty a hotovost, které tím pádem nemusíte mít u sebe. Také není nutné potvrzovat platby nad 500 Kč PINem k platební kartě. Navíc se jedná o rychlejší, bezpečnější, lépe zabezpečený a diskrétní platební prostředek, který akceptují miliony webů a aplikací. Jednodušší jsou i nákupy na internetu. Velkou výhodou je skutečnost, že Apple Pay funguje všude, kde se dá platit bezkontaktně – od automatů a prodejen potravin až po taxíky nebo stanice metra. Při nákupech online a v aplikacích přeskočíte zdlouhavé platební formuláře, jelikož zaplatíte pouhým dotykem nebo pohledem. Pomocí Apple Pay si rovněž můžete předplácet služby jako Apple Music nebo Apple TV+, kupovat aplikace a hry v App Store nebo navýšit svoje úložiště na iCloudu.

Jaká zařízení podporují Apple Pay

Abyste mohli využívat Apple Pay, je nutné vlastnit zařízení Apple kompatibilní s touto službou. V případě iPhonů jsou to modely s Face ID a Touch ID, kromě iPhonu 5s. Vlastníte-li iPad, pak Apple Pay podporuje iPad Pro, iPad Air, iPad a iPad mini s Touch ID nebo Face ID. Abyste přes Apple Pay dokázali platit s chytrými hodinkami, musí to být Apple Watch Series 1 a novější. A pokud pro platbu chcete využít svůj MacBook, je třeba, abyste měli některý z modelů Macu s Touch ID nebo model Macu uvedený v roce 2012 nebo později v kombinaci s iPhonem nebo Apple Watch podporujícími Apple Pay. Platbu lze provést i s Macy s čipem Apple spárované s Magic Keyboard přes Touch ID.

Lze platit Apple Pay v Alze?

Také internetový obchod Alza podporuje platbu za objednávky prostřednictvím Apple Pay. Jak to funguje? Při nákupu online si platbu prostřednictvím Apple Pay jednoduše zvolíte v košíku e-shopu. Kromě toho Apple Pay funguje na pobočkách, u AlzaBoxů a v mobilní aplikaci Alza.cz. Jediné, co si musíte ohlídat je to, abyste měli staženou její poslední aktualizaci.

Obrázek

Bezpečnost Apple Pay

Apple Pay je bezpečný a diskrétní způsob placení. Apple Pay těží ze zcela uzavřeného systému, který má Apple pod kontrolou. Apple Pay používá při placení specifické číslo zařízení a jedinečný kód transakce. Detaily vaší platební karty jsou chráněné a v bezpečí, jelikož na serverech ani nikde jinde Apple neukládá číslo karty, ze které byla transakce provedena, a už vůbec ho Apple nepředává obchodníkům.

Apple Pay Cash v České republice

Jedná se o službu, která slouží k rychlému posílání peněz mezi přáteli či rodinou prostřednictvím zpráv iMessage. K tomuto účelu slouží virtuální karta Apple Pay Cash, na niž si můžete dobít peníze, které poté lze skrze zprávy posílat dalším uživatelům Apple Pay Cash nebo s nimi platit v obchodech, aplikacích i na webu. Apple zmíněnou službu spustil již v roce 2017, negativem však je její nedostupnost v České republice i dalších zemích. Apple Pay Cash si prozatím mohou užívat pouze v USA a její spuštění jinde je prozatím bohužel v nedohlednu.

Budoucnost Apple Pay

V současnosti patří Apple Pay i další podobné služby k fenoménům, protože bezkontaktní placení již zdaleka převyšuje platbu v hotovosti. Je bez debat, že k tomu výrazně přispěla pandemie koronaviru. A dá se předpokládat, že bezhotovostní platby, a potažmo služby, které je zprostředkovávají, budou i nadále na vzestupu. Pokud tedy Apple Pay ještě nevyužíváte, je načase to změnit.

Související obchody

Apple Store, AppleKing

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se