GearBest vs. AliExpress: Srovnání čínských gigantů

Tipy k nákupuNákupy z Aliexpress 10. 11. 2021

Zajímáte se o veškeré možnosti, jak ušetřit? Jedním ze způsobů pořízení kvalitního zboží za nízkou cenu je nakupovat přes internet z Číny. Srovnali jsme pro vás AliExpress a GearBest - obrovské nákupní galerie, kde si vyberete z milionů produktů.

Zboží z Číny je v Česku rok od roku oblíbenějším. Už dávno se podařilo vyvrátit mýtus, že jde o nekvalitní produkty. Češi si zvykli na široký výběr, se kterým se v tuzemských obchodech nesetkáme, navíc za extrémně nízké ceny. Mezi největší online nákupní galerie řadíme čínské giganty AliExpress a GearBest. V čem se od sebe liší a kde nakoupíte výhodněji? Představíme oba velikány a porovnáme jejich klady a zápory.

Virtuální tržiště AliExpress

AliExpress.com je virtuální tržiště spojující konkrétní prodejce se zákazníky. Právě díky tomu si může dovolit nabízet produkty za bezkonkureční ceny. Jedná se o jeden z největších čínských eshopů založený v roce 2010, který nabízí zboží všeho druhu. Od sběratelských předmětů, hraček pro děti a potřeb pro domácí mazlíčky zde koupíte vše až po vybavení do domácnosti, doplňky do auta, elektroniku a mnoho dalšího.

GearBest - kvalitní elektro z Číny

Na stejném principu jako AliExpress funguje také nákupní galerie GearBest. Rozdíl je především v jejím zaměření - i tady sice seženete produkty nejrůznějších druhů, tržiště se však specializuje především na elektroniku a nejnovější technologie. To ovšem neznamená, že zde nenakoupíte také oblečení nebo hračky pro děti.

TIP: Pokud objednáváte z Číny poprvé, poradíme, jak nakupovat na GearBest.

Nakupujte s cashbackem, ušetřete až 33 % z nákupů

Víte, že pokud se zaregistrujete na cashback portál Tipli a provedete online nákup v některém z partnerských obchodů, čeká na vás odměna až 33 %? Získávejte peníze za to, co děláte běžně.

Omrknout obchody s cashbackem »

Na první pohled působí oba obchody dost podobně. Jaké jsou tedy jejich základní rozdíly a ve kterém z nich se rozhodnete nakupovat vy?

Typ zboží

AliExpress
Gearbest
AliExpress

AliExpress nabízí produkty všeho druhu. Za super ceny zde seženete zboží od více než 70 000 obchodníků. Kromě klasických kategorií jako elektro, oblečení či hračky pro domácí mazlíčky tu najdete nejrůznější vychytávky a usnadňovače života například do kuchyně.

Gearbest

GearBest se zaměřuje na kvalitnější zboží a největší kategorii na jeho stránkách tvoří moderní elektronika. Zboží má navíc přehledněji seřazené a není tak třeba procházet tuny duplicitních nabídek jako na AliExpressu.

Doprava do České republiky

AliExpress
Gearbest
AliExpress

AliExpress nabízí na určité zboží dopravu do České republiky zdarma. Tyto produkty poznáte podle připojeného označení "Free shipping". Za neoznačené položky obvykle připlatíte zhruba 100 - 200 Kč. Datum dodání závisí na tom, odkud vámi objednané zboží putuje. Při nákupu z Číny se doba doručení pohybuje obvykle okolo jednoho měsíce. Ve výjimečných případech narazíte i na produkt nacházející se v Evropě - v takovém případě zásilku dostanete do tří týdnů.

Gearbest

Také GearBest na některé zboží nabízí dopravu zdarma. I zde hledejte položku "Free shipping". Ceny dopravy u ostatních produktů se podobně jako na AliExpressu pohybují kolem mezi 100 a 200 Kč. Galerie má oproti svému konkurentovi mnoho skladů také v Evropě a jeden dokonce v České Republice, odkud zboží doputuje na vaší adresu i za méně než týden od objednání. Každý sklad má vlastní kód – ten český najdete u produktů pod označením Fast-23. Na zboží zaslané z Číny si počkáte také zhruba měsíc.

Placení cla

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Na AliExpress platíte clo 14 %, kdykoli objednáváte balíček nad 150 € (zhruba 3 825 Kč). Pokud je částka nižší, je třeba zaplatit pouze 21 % DPH. Při částkách pod 22 € (560 Kč) neplatíte clo ani DPH.

Gearbest

Clo na GearBest neplatíte v případě objednání produktů z evropských skladů. V případě nákupu z Číny platí stejná pravidla jako u AliExpressu.

TIP: Před nákupem si přečtěte, jak probíhá placení cla na AliExpress. Při objednávání ze zahraničí je třeba si tento faktor dobře hlídat.

Způsoby platby

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Objednávku z AliExpressu zaplatíte online pomocí karty VISA nebo MasterCard.

Gearbest

GearBest k předešlým dvěma metodám přidává také možnost platby přes účet PayPal.

Šetřete s každým nákupem na ten další

Víte, že na GearBestu můžete sbírat body, které využijete při dalších nákupech? 50 takových bodů se rovná ceně 1 dolaru. Jak ale body získat? Stačí se zaregistrovat, nebo vložit recenzi na vámi zakoupený produkt.

  • Získejte 5 bodů za přidání feedbacku ke zboží.
  • Získejte 10 bodů. Nechte si zasílat GearBest newsletter na svůj e-mail.
  • Získejte 20 bodů za přidání profilového obrázky na svém účtu.
  • Získejte 50 bodů za registraci na GearBest
  • Získejte 70 bodů za zveřejnění komentáře obsahujícího video i fotografii.
  • Získejte 250 bodů, pokud bude vaše video vybráno na oficiální stránky GearBest komunity.
Získat výhody na GearBest »

Reklamace

AliExpress
Gearbest
AliExpress

Reklamaci na AliExpress začnete takzvaným otevřením sporu. U konkrétního produktu, se kterým nejste spokojeni, kliknete na tlačítko "Open dispute." Napište obchodníkovi svůj konkrétní problém a on vám sám dá informaci o tom, jak postupovat. V tomto případě je zapotřebí komunikovat v angličtině. Záruka na zboží je 2 roky, pokud není u konkrétního produktu uvedeno jinak.

Gearbest

Obchod GearBest poskytuje možnost vrácení zboží až do 45 dnů a navíc také opravy zdarma. Předem se vždy musíte rozhodnout, zda zvolíte možnost opravy zboží, nebo vrácení peněz. Ty vám budou vráceny na váš PayPal účet. Na zboží z GearBest platí záruka 1 rok.

POZOR: Dopravu za zaslání zboží zpět platí v obou případech zákazník!

Souboj titánů: Které čínské tržiště zvolíte?

Stále nejste rozhodnuti, které čínské tržiště využijete? Ideální je porovnávat jednotlivé produkty. Je pravdou, že AliExpress nabízí při registraci na Tipli až 10% cashback, zatímco GearBest vám vrátí z ceny pouze 5 %. Ceny některého zboží mohou být ale natolik rozdílné, že ani tato 5% částka nebude hrát výslednou roli.

Je třeba navíc věnovat pozornost také dalším parametrům, jako je clo, doprava, nebo datum dodání. Na konkrétním příkladu si uvedeme rozdíly mezi oběma nákupními galeriemi.

Chytrý telefon Xiaomi Pocophone

Xiaomi Pocophone v černé barvě je k dostání na AliExpressu i na GearBestu. Telefon je určen pro dvě SIM karty a s výdrží baterie 4 000 mAh ho oceníte na práci i zábavu. Přední fotoaparát s kvalitou 20 Mpx zachytí na fotkách i ty nejmenší detaily. Vnitřní paměť telefonu je 16 GB, pohodlně se vám tak do telefonu vejdou hry i pracovní programy. Do přístroje lze navíc zavést paměťovou kartu o velikosti až 64 GB. Smartphone s těmito parametry pro představu pořídíte v Českých elektro obchodech zhruba za 9 000 Kč.

AliExpress VS GearBest
AliExpress
GearBest
Cena
AliExpress6 734 Kč
GearBest6 777 Kč
Doba dodání
AliExpress27 dnů
GearBest15 - 20 dnů
Poštovné
AliExpressZdarma
GearBestZdarma

TIP: Mrkněte na články s tipy na AliExpress, ve kterých se dozvíte, jaké zboží nakoupíte nejvýhodněji.

Jak tedy sami vidíte, oba obchody jsou si velmi podobné a záleží na konkrétních preferencích zákazníka. Někdo si připlatí pár korun na Gearbestu s vědomím, že bude mít doma zboží za 14 dní. Jiný zase naopak raději počká a objedná si produkt za nižší cenu. Ať už zvolíte jakoukoli možnost, pokud si k levným cenám navíc přičtete Tipli cashback, je zaručené, že neuděláte chybu.

Nakupujte ze zahraničí s cashbackem!

Víte, že při nákupech ze zahraničí můžete dostat peníze zpět i v dalších obchodech?

  • AliExpress - až 10 % z nákupu zpět.
  • GearBest - ušetřete až 5 % při nákupu z Číny.
  • eBay - zahraniční nákupy + cashback 2 %.
  • Zaful - stylová móda s cashbackem až 9 %.
  • Choies - vyberte si to správné zboží s 6% cashbackem.
  • Dealextreme - 2,5% cashback na nákup ze zahraničí.
Prohlédnout zahraniční obchody »

Související obchody

AliExpress, GearBest, Banggood, eBay.com, Aukro

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se