Co je to havarijní pojištění?

Tipy k nákupuHavarijní pojištění 15. 9. 2021

Na rozdíl od povinného ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je havarijní pojištění dobrovolné smluvní pojištění. I přesto, že není povinné, je potřeba uvažovat o tom, že ho založíte. Proč je vhodné havarijní pojištění mít? Na co se vztahuje? A vyplatí se? To vše se již brzy dozvíte!

Co je to havarijní pojištění?

Havarijní pojištění se sjednává na ochranu vozidla a pro minimalizaci rizik. Do nich spadají pojistná nebezpečí jako jsou havárie, vandalismus, odcizení automobilu či poškození automobilu v důsledku živelné události. Pojištění může ale chránit také pouze pro některé z výše uvedených rizik (např. pouze v případě vandalismu a odcizení)..

V případě dopravní nehody kryje havarijní pojištění škody na vašem automobilu. Výjimkou jsou ale případy, kdy nehodu zaviní druhá osoba. Potom je škoda hrazena z povinného ručení této druhé osoby (čili viníka). Ze svého havarijního pojištění tedy nelze uplatnit pojistné plnění, ale dojde k vyplacení náhrady z pojistné smlouvy povinného ručení osoby, která škodu na vozidle zavinila.

Základní rizika krytá havarijním pojištěním

Pro přehlednost si uvedeme základní rizika, proti kterým se můžete pojistit. V podstatě jsou pouze čtyři.

  • Havárie
  • Krádež
  • Zničení či poškození živlem
  • Vandalismus (zásah cizí osoby)

Základní pojištění

Základní pojištění platí na takové události, které se udály během trvání pojištění na území států, které geograficky patří do území Evropy, pokud není v pojistné smlouvě uvedeno jinak.

Pojistná událost musí být označená v pojistné smlouvě nebo ve zvláštním předpisu, na který se pojistná smlouva odvolává a nadále je s ní spojen vznik povinnosti pojistitele poskytnout pojistné plnění. Za pojistnou událost jsou považovány především takové případy, kterým majitel prokazatelně nemohl zabránit.

Doplňkové pojištění a připojištění

    Nejvyužívanější doplňková připojištění:

  • Asistenční služby
  • Pojištění zavazadel a věcí osobní potřeby
  • Pojištění skel
  • Úraz přepravovaných osob
  • Mimořádná výbava
  • Náklady spojené s náhradním vozidlem

Jako u většiny pojištění i zde si lze sjednat celou řadu připojištění. Jelikož jde o doplňková pojištění, nelze je sjednat samostatně, ale vždy jen k vozidlu uvedenému ve smlouvě havarijního pojištění. Platnost je shodná s platností smlouvy pojištěného vozidla. Jedny z nejdůležitějších a nejvyužívanějších jsou asistenční služby, pojištění zavazadel a pojištění skel.

Havarijní pojištění cena

Na ceny havarijního pojištění má vliv několik faktorů, například značka a typ vozidla či rok výroby. Mnohem důležitějším hlediskem pro posouzení ceny je však kvalita pojištění. Ta se odvíjí od limitů plnění, které poskytne pojišťovna v případě nehody. Kvalitu pojištění určují dále také asistenční služby, rychlost likvidace a další připojištění.

Neopomenutelným faktorem je také počet dopravních nehod, které jste již způsobili. Čím více jich bylo, tím více budete platit za havarijní pojištění. Nepřekvapivě je tedy ideální jezdit bez „bouraček“.

Obecné faktory ovlivňující cenu havarijního pojištění:

  • Typ a značka vozidla
  • Pořizovací cena
  • Staří vozidla (čím starší, tím levnější pojistné)
  • Zvolená rizika pojištění (All risk či jednotlivé)
  • Zvolená výše spoluúčasti (čím vyšší spoluúčast, tím nižší pojistné)
  • Bydliště majitele
  • Frekvence platby
  • Počet zaviněných nehod
  • Dojednaná připojištění

Cena

Nelze zcela s jistotou říci jaká je průměrná cena havarijního pojištění. Díky konkurenci pojišťoven však v posledních letech ceny klesají, a tak seženete základní pojištění již pod 1000 Kč. Potrpíte-li si ale na komfort a dáte přednost exkluzivnějším variantám, není problém sehnat havarijní pojištění i za 9 000 Kč. Službu lze tedy sehnat drahou, ale také velice levně, podle toho, jaké jsou vaše požadavky či možnosti.

Pokud si chcete spočítat průměrnou cenu, která se bude vztahovat na váš automobil, můžete využít internetové kalkulačky a srovnávače cen jednotlivých pojišťoven.

Čím méně jezdíte, tím méně platíte

Se zajímavou novinkou přišla minulý rok pojišťovna Allianz. Jde o spravedlivý výpočet ceny havarijního pojištění. Počítá se z počtu ujetých kilometrů, které za dané období ujedete. Na základě toho poté buď doplácíte nebo vám pojišťovna vrací peníze, což je klasické zálohové placení. Tuto možnost ocení především řidiči, kteří nejezdí tak často a jezdí jen kratší vzdálenosti.

Sjednejte si havarijní pojištění za bezkonkurenční ceny

Věděli jste, že havarijní pojištění můžete online pořídit až o desítky procent levněji? Využijte srovnávač a porovnejte všechny nabídky pojištění přehledně na jednom místě.

Chcete přijít o odměnu až 15 % z každého nákupu na internetu?

Stačí se zdarma zaregistrovat a o žádné odměny již nikdy nepřijdete.

Právě teď k novému účtu navíc 300 Kč Ke každé odměně za nákup získáte další bonusovou ve stejné výši. Celkem na bonusových odměnách můžete získat až 300 Kč. za vaše nákupy.

- nebo -
Registrací souhlasíte s podmínkami užití a se zpracováním osobních údajů.
Máte již účet? Přihlaste se